Anka kan tillagas på många olika sätt, så hur vet vi då vad man kan dricka för vin till? Den gemensamma nämnaren för alla sorters ankkött att det är fett och saftigt. Därför behövs ett lite skarpare vin med bra syra som kan skära igenom den smöriga känslan.
Anka tillagas ofta med frukt som till exempel sviskon och äpplen, och utifrån det kan vi utläsa att ett fruktigt vin passar bra, till exempel något av dessa:
- Pinot Noir
- Merlot
- Barolo
- Riesling
- Gewürtztraminer
Hur man väljer vin till anka
Många tror att anka har mycket gemensamt när det gäller viner som kalkon, men det är inte alls. Kalkon är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika god. Kalkon är därför lättare att välja ett annat vin.
Pinot Noir är den mest klassiska matchningen vin till anka, och det är det alternativ som har störst chans att tillfredsställa alla runt bordet. Här kan du tänka fritt: Frankrike, USA, Australien eller Chile – alla ursprungsländer duger. Se bara upp för lite mer rostade smaker i köttet, då kan en lite mer sober Bourgogne passa bättre.
Vinjournalens tips vin till anka
Chianti i Toscana är världsberömda för sina oemotståndliga viner vilket speglas i det här vinet. Med sin höga syra och kryddiga smak av körsbär och örter är denna Chianti en perfekt matchning till anka, speciellt anka med körsbärssås.
Italien | Toscana | Art 2074 | Il Drago e la Fornace | 99:-
Även om Merlotviner inte brukar vara så syrliga kan de gå utmärkt ihop med rätter med anka. Detta framför allt om det är asiatiskt som står på menyn och rätter med hoisinsås.
Tänker du bjuda in till en klassisk söndagsmiddag med en gammeldags ankstek i ugn kan ett Barolovin vara att rekommendera. Annars fungerar det ungefär som Pinot Noir.
Vill du dricka Riesling till ankan är det viktigt att du tänker på att det är ett moget vin. Kolla upp när druvorna är plockade (ju senare desto bättre) och välj gärna vinet när ankan är tillagad med äpplen.
Gewürtztraminer och thailändsk curry med anka är en drömkombination. Även de lite mer somriga ankrätterna med grönsaker och citrus passar bra ihop med detta vin.
Frågor och svar
- Vin till anka och apelsinsås?
Till Canard á l’Orange krävs ett smakrikt fylligt vin, vi rekommenderar en ekfatslagrad chardonnay från nya världen.
- Vin till anka med rödvinssås?
Till anka med rödvinssås passar ett lättare rödvin med mjuka bär-toner, lite örtighet och behagliga tanniner, t.ex en tysk pinot noir.
- Vin till ankbröst?
En rundare nebbiolo eller pinot noir är ett utmärkt val till ankbröst.
- Vin till ankbröst med grönpepparsås?
Till ankbröst med grönpepparsås hade vi valt en pinot noir med kryddiga toner och utan framträdande tanniner.
- Vin till confiterad anka?
Till confiterad anka krävs ett vin med hög syra för att skära igenom fettet och fruktighet för att matcha fetman. Vi rekommenderar pint noir eller malbec från nya världen.
För mera läsning om vin och matkombinationer:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Chianti Il Drago el a Fornace
Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien
Artikelnummer: 2074
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Chianti, Italien, Toscana
Alkohol: 12 %
Pris: 99 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET