Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: de 10 bästa Pinot Noir vinerna!

Selected by Vinjournalen: de 10 bästa Pinot Noir vinerna!

pinot noir - provning

Dags för Pinot Noir! Detta är en provning som vi verkligen sett fram emot. Vinjournalens provargäng består som vanligt av 4 personer, Erik, Sylvia, Pia och Derek som denna månad valt ut de 10 bästa Pinot Noir vinerna som antingen finns att köpa på Systembolaget (SB) eller genom att du får dem direkt till din dörr via The Wine Company (TWC).

Fler och fler konsumenter handlar idag på nätet och vi vill därför variera oss lite, så att vinerna inte enbart från Systembolaget, eftersom det blir mer dynamiskt och det finns många riktigt goda viner som vi annars aldrig kommer kunna ta del av.

Det finns också många goda doldisar i Systemets beställningssortiment. Man beställer enkelt hemifrån via datorn och hämtar efter några dagar på närmaste systembutik.

Nu till vår provning. Vi har denna gång delat upp provningen i två kategorier; goda Pinot Noir med pris upp till 150 kr och goda Pinot Noir med pris över 150 kr en kategori som även omfattar en box på 1500 ml. Pinot Noir odlas numera nästan överallt, och vi har inte enbart viner från Frankrike och Korsika, men även hittat läckra viner från Tyskland, Nya Zeeland och Argentina.

pinot noir - 3 flaskor

Goda Pinot Noir upp till 150 kr

Portillo Pinot Noir 2017 | SB nr 70767 | Argentina | 99 kr

Från Bodegas Salentein i Mendoza kommer denna fräscha och mycket typiskt sydamerikanska PN i ganska mogen stil och till ett bra pris. Mycket mjukt, lättdrucket och ett ljust vin till färgen av körsbär, lite fat och toner av läder men med bra syra som ändå balanserar de pigga tanninerna och ge en ganska torr, varm finish. Servera till en bit grillat kött eller lax.  

Coste Semidei Pinot Noir 2016 | TWC nr 300 679 | Korsika | 109 kr

Vinkooperativet Vignerons Corsicans, UVAL med geografisk ursprungsbeteckning Ile de Beauté IGP har lyckats bra med den kräsna druvan PN. Vinet är fullständigt lätt, har fin röd färg och är knastertorr. Ganska fyllig smakprofil som består av mogna röda bär och lite fattoner. Skulle vilja ha mer längd. Går bra med vegetariskt eller en panerad torsk.

Langevin Pinot Noir 2016 | TWC nr 796685 | Languedoc-Roussillon | 119 kr

Från Pays d’Oc och oenologen Gilles Ducamp kommer denna torra och aromatiska PN med elegant framtoning och ett mycket druvtypiskt vin med aningens mer komplexitet, fast fortfarande en smidig lätthet. Medelfylligt och mer köttigare vin med syrliga mörkröda frukter och jordiga smakfulla dofter samt ett bra balanserat vin med pigga tanniner. Bra finish. Prisvärt. Utmärkt matvin, passar både till feta fisken och bourguignon-gryta.

pinot noir - wilhelmshof pinot noir

Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir 2018 | SB nr 5470 | Bourgogne | 129 kr

Vieilles Vignes är precis som det låter, druvorna kommer från upp till 35 år gamla vinstockar i Côte de Beaune och topproducenten Maison Albert Bichot. Stilren, typisk och elegant fyllig och ljus PN, välgjord och lätt, ett vin som saftigt smakar av mörka, mogna bär med stänk av espresso, franska örter och fin fatkaraktär.  Trevliga, distinkta tanniner som balanseras smart med den friska syran. Lång eftersmak. Bäst till grillen eller lagrade ostbrickan.

Wilhelmshof Pinot Noir 2018 | SB 20028 | Pfalz, 139 kr

Lätt och ljus kritikerrosad PN från oneologerna på Wilhelmshof. Lätt, ljus PN, även denna har en utvecklad jord och en smakrik profil med mörka frukter, örter, sandelträ och choklad. Även denna PN har en utvecklad jord och en smakrik profil. Generösa med sammetslena tanniner och bra balanserat mot den syrliga frukten. Välgjord och en fin, lång finish. Ett mat- och pratvin. Serveras till grillat och kallskuret och laxsoppan.

Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2017 |TWC nr 301691 | Nya Zeeland | 149 kr

Riktigt snygg och elegant NZ Pinot. Ljust röd och transparent PN från Sileni Estates ligger i Hawke’s Bay och denna fräscha PN men ett smakfullt och läckert vin med rika pinotaromer som mörka bär, mulbär, trä och rökig tobak. Välgjord, bra kropp och långt avslut. Stiligt och prisvärd PN som gör sig fint till fylld aubergine med en grillad bit kött med pinjenötter.

Pinot Noir - 2 flaskor och en box

Goda Pinot Noir över 150 kr

Rapaura Springs Pinot Noir 2016 | TWC 222698 | Nya Zeeland | 189 kr

En snygg medelfyllig NZ Pinot till som visar framfötterna genom att vara lite tätare röd i färgen och en kryddig cuvée med utmärkade fruktighet med en smakfull arombukett av röda saftiga bär, eleganta mörkare och kryddade toner samt cederträ och fat. Härlig fruktsyra och en mycket välbalanserad stilren PN med fräsch och lätt profil.  Bra vin med både vego, fisk- och kötträtter.  

Mercurey Domaine Adélie 2014 | SB nr 7498 | Bourgogne | 219 kr

Även denna eleganta PN med samma namn som växtplatsen kommer från duktiga Maison Albert Bichon och är ett vin i typisk fransk Pinot Noir stil. Det märks att man förfinat vinkonsten av bleka, ljusa PN och i denna hittar man underbara aromer, läckra tanniner och frukter som jordgubbe och moreller som bryter sin mogna saftighet med ett stänk av umami och jord. Fungerar fint med svampgratäng och ostar som Pecorino och lagrade franska ostar som Comté och Gruyère.

Te Kairanga Pinot Noir 2018 | SB nr 6254 | Nya Zeeland | 214 kr

Hur kan vinet en PN smaka så charmigt, frågar vi oss med ytterligare en riktigt god NZ Pinot, denna box om 1500 ml. Från kända Martinborough och Foley Family Wines med kvinnlig vinmakerska. En schysst box och en PN som erbjuder en parad av nertonade, eleganta smaker med otrolig lätthet. Jordgubbe, hallon peppar och ingefära i symbios, och distinkta sammtslena tanniner rakt upp och ner. Så trevligt och prisvärt vin!

inot noir - sista vinfflaskan

Beaune Clos de l’Ermitage 2016 | SB nr 71526 | Bourgogne | 299 kr

Vi avslutar med den sista PN som kommer från Albert Bichot. Mycket god PN med underbar och polerad fruktbouquet av rött, rökigt, kryddigt, lite jordigt, något mineralisk. Så pass transparant i en rödbrun färgnyans, så att man ser handen genom glaset och ett lätt vin som har en fin struktur och trevlig syra.  Härliga smaker som dröjer sig kvar ända till avslutet. En njutbar PN som klart är värd sitt pris och passar till grillat nötkött eller sotad laxfilé.

Läs om våra senaste provningar

Frågor och svar om Pinot Noir

Vilket var det bästa pinot noir systembolaget 2020?

Vinjournalen har korat bästa Pinot Noir systembolaget år 2020. Där klassas vinerna in i bästa Pinot Noir med pris upp till 150 kr och bästa Pinot Noir med pris över 150 kr. Läst mer här om de bästa vinerna.

Vad finns det för Pinot Noir tips man bör tänka på?

Det finns många som provat och korat de bästa och mest prisvärda vinerna. Ett tips kan vara att följa experternas råd och att söka efter bästa pinot noir på systembolaget. Ett bra vin är ett vin där du får ut så mycket som möjligt ur varje prisklass. Därför kan du även leta efter en prisvärd Pinot Noir systembolaget.

Vilket var det bästa Pinot Noir systembolaget 2021?

I den mer kostsamma kategorin hittar vi Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margo för 259 kronor. Om du är ute efter enu003cstrongu003e u003c/strongu003eprisvärd pinot noir systembolaget så rekommenderar vi Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot.

Vad kännetecknar en bra Pinot Noir?

När du ska välja det bästa pinot noir, är smaken viktigt men även att det är en prisvärd Pinot Noir. Bra, unga Pinot Nori ska vara ljusröda, torra, hög syra och medelhöga halter av tanniner.

Var ifrån kommer de bästa Pinot Noir?

Vinerna odlas nu mera runt om i världen. De bästa Pinot Noir, enligt vår åsikt kommer från Frankrike, Korsika, Tyskland, Nya Zeeland och Argentina, men självklart finns där många fler goda viner från fina odlingar på andra platser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.