Selected by Vinjournalen: Bästa mousserande viner 2019!

Nu har vi provat ett antal goda mousserande viner! Prosecco, Cava, Crémant, Sekt och Moscato.

Mousserande viner är inte bara prisvärda alternativ till champagne, många är otroligt goda och är vanligtvis antingen vita eller roséviner. Sötman i mousserande viner kan förstås variera från mycket torra brutstilar till sötare douxvarianter. Vinerna kan också ha varierande nivåer av kolsyra, från lätt pärlande till riktigt fizziga bubblor.

Som vanligt är det Vinjournalens testpanel Erik, Sylvia, Pia och Derek som provat vinerna tillsammans med vår ciceron vår mousserande expert och brittisk sommelier Paul Cox har provat viner som kommer både från Systembolaget och The Wine Company.

Cava

Marqués de Sandoval Cava | TWC nr 654204 | 119 kr

Från Spanien kommer denna torra aromatiska och krispiga Cava. Tre druvor samsas här: Macabeo, Xarello och Parellada. Mogna frukter som äpplen, citrus och fina brödtoner.  Vi tycker: Mycket eleganta pärlande bubblor. God och stram klassisk Cava med lite längre finish i slutet. Gott till vitlöksfrästa räkor!

Vilarnau Brut Nature Organic | SB nr 7731| 95 kr

Denna populära och ekologiska Cava från topproducent är torr och har en smakfull profil, även denna är framställd på de klassiska Cava-druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Här finns aromer av äpplen, grapefrukt och nougat. Vi tycker: Smakfull fruktfrisk eko-cava med god och mysig smak och fin längd. Matchas med fördel till en toast skagen.

Vilarnau Organic Brut Rosé | SB nr 72302 | 99 kr

Torr, ekologisk cava från samma producent denna gång i rosé variant utan tillsatt dosage (socker) så det passar utmärkt som matvin. Druvor: Macabeo och Parellada. Frukter är främst päron och citrustoner, kryddor och rostat bröd. Vi tycker: Spännande, komplex och god Cava som har bra struktur och fruktsyra. Stilfull och sofistikerad och fullständigt torr. Trivs med småplock, charkuterier och lagrade ostar.  

True Colours | SB nr 78045| 99 kr

Torr och fruktig Cava i snygg lyxflaska signerad Camilla Thulin. Pluspoäng för den! Förutom Chardonnay finns även druvorna Parellada, Xarel-lo och Macabeo. Smakar intensivt och fräscht av krispiga gröna äpplen, citrus samt kex. Vi tycker: Tjusig drick-nu Cava som är smakfullt bitig. Livlig mousse och snygg finish som varar. Servera till en generös skaldjurspaella.

Sekt

Reichsrat von Buhl Riesling Sekt 2016 | TWC nr 173987 | 199 kr

Den tyska sekten blir allt populärare även hos oss. Här en lyxig årgångssekt från Pfalz med druvan Riesling. Vinmakaren kommer från champagnehuset Bollinger. Frukter som äpplen, nektariner och toner av brioche. Vi tycker: Läcker sekt som faller oss helt i smaken. Elegant och frisk med torr karaktär och med ett trevligt stramt och nyanserat uttryck i klunken. Grillad korianderkyckling är perfekt!

 Vaux Riesling Sekt 2017 | TWC nr 467243 | 189 kr

En skön torr skapelse från Rheingau är denna klassiska årgångssekt från renommerade sektproducenten Schloss Vaux och som är gjord på Riesling-druvan. Exotiska frukter som passionsfrukt, vita persikor och ananas. Vi tycker: Härligt aromrik och elegant kvalitetssekt med den sköna, typiska sektkaraktären. Trevliga bubblor, härlig mousse och snygg, lång finish. Till detta: smörstek en sjötunga.

Crémant

Bouvet Ladubay Crémant de Loire Blanc De Blancs Brut 2013 |SB nr 76532 |149 kr

En torr fransk kvalitetscrémant de Loire Blanc De Blancs av vackra druvan Chardonnay. Blommig näsa och mycket frisk stil med citrus och inslag av citron och vita blommor och brödtoner.  Vi tycker: Elegant och finessrik Crémant som känns lyxig i framtoningen. Fin mineralitet och med drag av frasiga våfflor. Långlivad mousse.  Servera till en frasig stekt torsk med krämig avokadosås.

Delorme | SB nr 74738 | 149 kr

Från kändisproducenten André Delorme kommer denna torra Crémant de Bourgogne är ett härligt exempel på en god Crémant med läckra inslag av citrus, fläder, päron, kastanj och brioche. Druvorna är en fantastiskt skön blandning av Chardonnay, Pinot Noir, Gamay och Aligoté. Vi tycker: Lättdrucken Crémant med elegant profil. Friska och mineraliska fina toner och trevlig explosiv mousse. Lång finish. Passar till fräscha rostade grönsaker och homos dipp.

Moscato

Castiôn Moscato d’Asti 2018 | SB nr 7873 | 95 kr

Den enda Moscato d’Asti som vi provar. Trevlig intensiv sötma som känns otroligt fräsch när vinet serveras kallt. Moscato är ett av dessa italienska sprudlande trycktanksviner. Detta gjort på fläder, päron, honung och lime. Enbart 5,5% alkohol är ett bra alternativ som den som vill. Druva: Muscat. Vi tycker: Fräsch och fruktig smak, ett vi med bra balans och mycket söt framtoning. Kan med fördel serveras till syrligt/beska efterrätter som en tarte tatin av päron.

Prosecco

Leon d’Oro Prosecco | TWC nr 453154 | 109 kr

Av druvan Glera är förstås denna mycket friska och kritikerrosade Prosecco med fruktiga toner av äpplen och sommarblommor. Torr och inte söt som Prosecco ibland kan vara.  Passar till alla festliga tillfällen och som buffévin. Vi tycker: Lätt och gott bubbel med fina strama bubblor i glaset och snygg mousse. Behagligt smakfull och livligt läcker. Servera gärna till en elegant svampfylld vol-au-vent.

Castelforte | SB nr 7720 | 89 kr

Stilig, prisvärd och tuff Prosecco från Venetien som finns i både 750 ml och 375 ml flaska ifall man vill unna sig något bara något glas en vardag också. Smaker av päron, honungsmelon och citrus. Druva: Glera.  Vi tycker: Lättdrucken Prosecco med fina, häftiga bubblor och spritsig intensitet och kraft. Servera till några skrivor prosciutto och fyllda svamphattar.

Ecoltura Prosecco | SB nr 77018 | 109 kr

Ekologisk och friskt livlig Prosecco om klassas torr men vi känner en liten sötma som nog antagligen kommer från den friska fruktaromen av äpplen, päron, persika och citrus. Druvan Glera. Som de flesta Prosecco görs den med tankmetoden, det vill säga de kolsyregivande jäsningen sker i trycktankar. Vi tycker: Trevlig, fräsch och god Prosecco med fin fruktsyra och som bjuder på bra med fizz och bubblor som stannar ett tag i glaset. Denna passar bra till mögelostar av typen gorgonzola.

Andiamo Prosecco Edizione Limitata | TWC nr 498369 | 119 kr

I litet parti finns just nu i en limited edition denna omtyckta Prosecco med uppseendeväckande och kul etikett. Druvan är alltid Glera. Ungdomlig, torr och frisk smak med citrus och saftiga gula äpplen som dominerar i detta lättdruckna vin. Vi tycker: Jättegod syra och fräscha frukter. Tjusig och smakfull all-round Prosecco med bra struktur och bubblor som pärlor. Prova med en grillad lax med mandeltäcke.

Bolla | SB nr 79587 | 99 kr

Ljuvlig ekologisk Prosecco där druvan Glera framtonar på bästa sätt i ett modernt vin med perfekt struktur och krispig framtoning. Smakar av päron, honungmelon, fläder och äpplen. Vi tycker: Liten fin sötma som stämmer väl för välkomstbubbel. Lätt pärlande vin som är prisvärt. Bjud som aperitif innan maten.  

Läs mer om mousserande viner:

Frågor och svar:

Vilka olika typer av mousserande viner har testats?

Prosecco, Cava, Crémant, Sekt och Moscato.

Vilka druvor används i Cava Marqués de Sandoval Cava?

Macabeo, Xarello och Parellada.

Vilken Cava rekommenderas till vitlöksfrästa räkor?

Cava Marqués de Sandoval Cava.

Vilken sekt rekommenderas till grillad korianderkyckling?

Reichsrat von Buhl Riesling Sekt 2016.

Vilken Prosecco rekommenderas till en elegant svampfylld vol-au-vent?

Prosecco Leon d’Oro Prosecco.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.