Populärt inslag på nyårsmiddagen blir en läcker efterrätt med bubbel som kan du göra av vanlig vaniljglass på mördegskakor och här är det cocktailbären som gör efterrätten! Javisst kan du köpa färdiga kakor, men det är enkelt och blir så mycket godare att göra själv. Dessutom kan du förbereda allt! Till glassbakelserna dricker vi förstås bubbel och vi har ett fantastiskt fint italienskt bubbeltips som vi vill presentera!

Carpi Lambrusco di Modena Secco

Italien, Emilia-Romagna , Lambrusco di Modena | 2694 | 79 kr

Till våra goda glassbakelser har vi det perfekta bubbliga vinet! Lyxigt snyggt och dessutom med röda bubblor. Carpi Lambrusco di Modena är en typisk klassisk Lambrusco som gör nyårsfesten festlig. Här man kommit till efterrätten så har man oftast redan druckit en välkomstdrink, några glas vin och kanske också tagit en nyårsnubbe. Därför har vi satsat på en läcker röd Lambrusco med endast 9,5% för att varva ner lite innan tolvslagets Champagne och för att visa att en lättare bubbel kan vara minst lika god.

Det mörkt lilaröda Lambrusco kommer från Emilia-Romagna där det blivit en fin tradition att dricka det torra och lätt pärlande röda vinet som har en mycket bärig och fruktig smak. Vi hade både hallon och körsbär i vår efterrätt och det finns även i vinet som dessutom har aromer plommon och viol.  Vinet är framställt enligt charmatmetoden. Producenten, Cantina di Carpi e Sorbara i Modena, är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet och Lambrusco har idag den prestigefyllda PDO statusen. Här har man lyckats producera ett riktigt stilfull och karaktäristisk Lambrusco som har en uppfriskande och skön syra. Rekommenderas att servera kring 10-12° men kan serveras ännu kallare, om du vill.

Carpi Lambrusco passar både före, under och eftermiddagen, antingen som trevlig välkomstdrink, härligt buffévin eller som ett rött bubbel och som här bara lyfter hela efterrätten

Lyxiga glassbakelser

Mördegskakor

  • 180 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 äggula

Smula smör, socker och mjöl till en grynig massa.

Tillsätt en äggula och arbeta snabbt ihop till en deg.

Forma degen till en kula, plasta in den och lägg i kylen i minst en halvtimme.

Kavla degen och stansa ut rondeller så stora som du vill ha.

Grädda i 5 minuter på 180°. Håll ett öga på ugnen! Det går snabbt och kakorna får inte bli brända!

Glassen

  • 1 liter vaniljglass
  • 1 glasburk röda cocktailbär
  • lite pudersocker
  • några färska bär

Töm cocktailbären i en sil och låt lagen rinna av.  Finhacka cocktailbären.

Låt vaniljglassen tina något så att den går att arbeta med och rör i bitarna av cocktailbär.

Om du förbereder allt dagen innan, så ta ur glassen i frysen och lägg en stor bit glass på en mördegskaka och lägg försiktigt en mördegskaka på toppen. Platta till och ta bort överflödig glass runt om med kniv och ställ återigen i frysen.

Förbered den frukten som du vill garnera med.

Pudra glassbakelserna med pudersocker och garnera sedan med de färska bären.

 

Fler läckra efterrätter med vintips hittar du här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Graves Supérieures Chateau Menota

Graves Supérieures Chateau Menota

Artikel:4087Volym:750 ml
Pris149/99 SEK (99 SEK för 375ml) :-

Faktaruta

Årgång2015DruvorSemillon 60%, Sauvignon blanc 30%, Muscadelle 10%Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy