Hem » Vin & Mat » Vinglass på ett kick!
Vin & Mat

Vinglass på ett kick!

glass - Vinjournalen.se

Vin är en mångsidig ingrediens även i många efterrätter och kan bli en supergod glass. Den här efterrätten passar utmärkt att göra för dig som har en liten slatt dessertvin över och du gör den snabbt några timmar innan middagen. Vi föreslår till exempel ett sött Muskat eller Sauternes för att göra glassen.

Så här gör du glassen:

  • 1,5 dl sötare vitt vin
  • 3 dryga msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • några frysta röda bär som du har i frysen

Blanda vin och socker i en skål och vispa ihop.

Häll långsamt i grädden och vispa tills allt börjar tjockna till.

Lägg in allt i en frystålig behållare och låt frysa i 3-4 timmar.

Marinera några frysta bär i det söta vinet (om du har kvar) som du sedan kan garnera med.

Vintips: Calvet Réserve du Ciron , 2012

art nr 4029, 99 kr (375 ml)

  • Från: Frankrike, Bordeaux,  Sauternes
  • Färg: Gyllengul
  • Råvaror: Semillon och muscadelle
  • Alkoholhalt: 13 %

Vinhuset Calvet är en av de mer kända vinproducenterna i Bordeaux och bildades 1989 och är idag verksamma i flera delar av Frankrike och har uppmärksammats för en rad viner av internationella recensenter.  Calvet Réserve du Ciron Sauternes belönades förra våren med Gold Trophy för “Bästa dessertvin” på Vinordic Wine Challenge och serverades även som dessertvin på Nobelfesten 2014.

Denna Sauternes av druvorna Semillon och Muscadelle är från appellationen Sauternes i Bordeaux. Druvorna som angripits av ädelröta, skördas, pressas, vinifieras och lagras på franska ekfat. Detta guldgula, nötiga, eleganta dessertvin har lyxiga aromer och en frisk fruktighet med nyanserade dofter och inslag av  aprikosmarmelad, honung, saffran och pomerans. Ett välbalanserat och harmoniskt vin som bör serveras kall, 8-10°C.

Frågor och svar:

Vilka ingredienser behöver man för att göra vinglass?

Man behöver sötare vitt vin, strösocker, vispgrädde och frysta röda bär.

Hur gör man vinglassen?

Blanda vin och socker, vispa i grädden och lägg allt i en frystålig behållare. Låt frysa i 3-4 timmar.

Vilket vin föreslås för att göra vinglassen?

Ett sött Muskat eller Sauternes föreslås.

Vilket vin rekommenderas som dessertvin till efterrätten?

Calvet Réserve du Ciron Sauternes rekommenderas som dessertvin.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Calvet Réserve du Ciron Sauternes?

Man kan förvänta sig smaker av aprikosmarmelad, honung, saffran och pomerans.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.