Veckans tips: Vit chokladlikör – lyxigt, krämigt och supergott som drink eller efterrätt
Till kaffet, i efterrätten eller som godis. Den vita choklad- och gräddlikören från Merrys passar den kräsne finsmakaren!
Den irländska producenten Merrys med sin White Chocolate Irish Cream har snabbt blivit populär i Sverige. Denna finns i Systembolagets ordinarie sortiment och deras Merrys Irish Cream Liqueur (87695) till samma fantastiska pris att beställa.
Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur
- Producent: Robert A. Merry & Co
- Region: Golden Vale, Irland
- Alkoholhalt: 17 % Vol
- Smaksättning: Grädde, whiskey, sprit och vit choklad
- Art nr 601
- Pris 149 kr
Sedan 1994 har irländska Merrys producerat goda och förstklassiga gräddlikörer vunnit många internationella smakpriser och flera guldmedaljer bland annat i tävlingen på San Francisco World Spirits. Att skapa goda och krämiga gräddlikörer likörer har länge varit ett gammalt fint hantverk på Irland, som har en ekologisk och naturlig mjölkproduktion. Såklart likören är gjord på färsk grädde som levereras dagligen från det lokala mejeriet eftersom Tipperary ligger i hjärtat av Irlands Golden Vale, en region känd för sina frodiga gröna ängar och mejerimjölkproduktion från gräsätande kor. Sedan har irländarna sin whiskey, förstås. Kombinationen blir lyxig, krämig och läcker.
Vi har provat att göra lite olika drinkar och en isglass för vuxna enligt förslag från producenten. Så här blev det: otroligt gott!
Merrys Boardwalk – 2 drinkar
- 1 dl Smirnoff Vodka eller annan vodka
- 14 cl Merrys White Chocolate Irish Cream (2 shots)
- 2 msk vispgrädde
- god riven vit kvalitetschoklad till garnering
Kyl ett martiniglas eller en champagnecoupe. Blanda vodka, likör och grädde tillsammans med is i en shaker. Skaka om ordentligt. Fördela i de två glasen och garnera med den vita rivna chokladen.
Merrys Budino – 5 drinkar
- 2,5 dl mjölk
- 1,25 dl Merrys White Chocolate Irish Cream
- 1 vaniljstång, öppnad och urskrapad
- ½ dl socker
- 3-4 tsk majsstärkelse (exvis Maizena)
- 1,5 dl kakopulver
- 4 tsk kokande vatten
- 2 äggulor
Garnering: lite visad grädde, riven mörk choklad, extra virgin olivolja
Värm mjölken i en kastrull tillsammans med likör och vanilj. Den får inte koka, så ta a kastrullen strax innan vid 80 g. Blanda grädde socker, majsstärkelse och kakaopulver och tillsätt vattnet. Vispa äggulorna och lägg i varma mjölkblandningen.
Lägg tillbaka hela mixen i en kastrull och rör om under låg värme tills det får konsistens av vaniljsås. Häll upp på fem glas och kyl under en timme. Toppa med en sked av vispad grädde, några droppar olivolja och riven choklad.
Merrys gräddiga, drömlika isglassar – 8 st
2 dl Merrys White Chocolate Irish Cream
- 8 dl fet mjölk
- 1,5 dl sockerlag
- 4 blad av gelatin
Blötlägg gelatinbladen i vatten. Varm grädde, mjölk och sockerlag. Lägg i gelatinbladen. Häll upp allt i glassformar och frys.