Hem » Vin Skola » Hemligheten bakom utsökt vin till dessert
Vin Skola

Hemligheten bakom utsökt vin till dessert

26_itemthemeimage_3351-jpg

En av de lättaste reglerna för dessertviner är att vinets färg ska vara mörkare ju mörkare desserten är. Italien är känt för att servera dessertvin till efterrätten, både i hemmet och på restauranter. Och de serverar sällan te eller kaffe till de söta läckerheterna som bjuds.

Tänk på dessa tre saker när du väljer vin till desserten:

  • Syrlighet: Viner med höga nivåer av fruktsyra passar bra till rätter som också har hög syrlighet, exempelvis desserter som innehåller frukt.
  • Intensitet: Viner med fylliga smaker kompletterar efterrätter med starka smaker.
  • Sötma: Dessertvinet bör alltid vara sötare än efterrätten du serverar det till.

Ett annat sätt att tackla matchningen av desserter och dessertviner är att dela in desserterna i tre huvudkategorier. En för rätter som främst har smak av vanilj, en med mest frukt och en med choklad- och kolasmaker.

Den första kategorin passar bäst med vita viner, som Riesling, Champagne eller Asti Spumante. Kategori Två fungerar väl med vita viner, som Gewürztraminer eller Sauterne, alternativt rosa Champagne som kan framhäva smakerna hos många fruktdesserter. Desserter som baseras på choklad eller kola kombineras traditionellt sett med röda viner, som Shiraz, Pinot Noir eller Grenache.

Frågor och svar:

Vilken region är Auxerrois vanligtvis odlad i?

Auxerrois odlas vanligtvis i Alsace och Luxemburg.

Vilken typ av vin görs vanligtvis med Muscadelle-druvan?

Muscadelle används vanligtvis för att göra både torra och söta viner, som exempelvis Sauternes.

Vad är Agiorgitiko-druvan känd för?

Agiorgitiko-druvan är känd för att vara Greklands mest odlade druva och används för att göra allt från lätta roséviner till djupröda rödviner.

Vilket vin innehåller både Auxerrois och Pinot Blanc?

Vinet Pinot Blanc | 12169 | 85 kr | Frankrike, Alsace innehåller både Auxerrois och Pinot Blanc.

Vilket maträtt passar bäst med The Lion, som innehåller Agiorgitiko-druvan?

The Lion passar bäst med grillade lammkotletter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Castiôn Moscato d’Asti
Castiôn Moscato d’Asti
Pris:115 :-
Artikel nr:787301
Smak blommig, fläder, lime, päron, gröna äpplen, druvtypisk, vit persika
Arom fläder, gröna äpplen, lime, päron, vit persika, blommig, druvtypisk
Färg gul, ljus
Mat som passar
dessert
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorMuscatAlkohol5.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
8 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.