En av de lättaste reglerna för dessertviner är att vinets färg ska vara mörkare ju mörkare desserten är. Italien är känt för att servera dessertvin till efterrätten, både i hemmet och på restauranter. Och de serverar sällan te eller kaffe till de söta läckerheterna som bjuds.

Tänk på dessa tre saker när du väljer vin till desserten:

  • Syrlighet: Viner med höga nivåer av fruktsyra passar bra till rätter som också har hög syrlighet, exempelvis desserter som innehåller frukt.
  • Intensitet: Viner med fylliga smaker kompletterar efterrätter med starka smaker.
  • Sötma: Dessertvinet bör alltid vara sötare än efterrätten du serverar det till.

Ett annat sätt att tackla matchningen av desserter och dessertviner är att dela in desserterna i tre huvudkategorier. En för rätter som främst har smak av vanilj, en med mest frukt och en med choklad- och kolasmaker.

Den första kategorin passar bäst med vita viner, som Riesling, Champagne eller Asti Spumante. Kategori Två fungerar väl med vita viner, som Gewürztraminer eller Sauterne, alternativt rosa Champagne som kan framhäva smakerna hos många fruktdesserter. Desserter som baseras på choklad eller kola kombineras traditionellt sett med röda viner, som Shiraz, Pinot Noir eller Grenache.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy