Hem » Vin Tester » Goda dessertviner till julens läckerheter!

Goda dessertviner till julens läckerheter!

dessertviner - chokladpreliner och olika viner i glas - Vinjournalen.se

Dessertviner är inte lätta att skilja på. Söta eller torra? Är en manzanilla ett portvin? Ska man hellre välja ett bubbel? Och så var det detta med sockret…

Historiskt sett var söta viner en gång den mest populära och eftertraktade vinstilen i världen. Den allra första så kallade avgränsande vinregionen är Tokaj regionen i Ungern från 1737 och som fortfarande idag gör underbara dessertviner.

Vad är ett dessertvin?

Men det finns inte någon direkt standard för vad som är ett sött dessertvin eller inte. Druvor innehåller naturliga sockerarter som kallas fruktos och glukos och när druvorna förvandlas till vin ”äter” jästen upp sockret och producerar alkohol. I ett torrt vin har jästen ätit upp allt socker. Ju mindre socker som förbrukas av jästen, desto sötare blir vinet och generellt sett får det även desto högre alkoholhalt. Söta viner görs bäst och helst på druvor som har en hög naturlig syra, eftersom syra ger vinet struktur, så det inte blir bara sött blask.

dessertviner - panettone med vin i glas juligt

Torrt eller sött?

I gamla vinvärlden gör man söta viner med lokala metoder, antingen genom att torka mogna druvor eller endast använda frysta bär. Som ett resultat av detta finns dessertviner över hela sötmaspektrat, från torra till smakrika, kanderade söta viner, så det finns mycket att välja på.

Torra viner jäser vanligtvis med upp till tre gram socker per liter, medan ett sött vin eller mycket sött vin kan innehålla upp till sju gram eller ända till 13 gram socker per bara 100 ml.

På grund av att dessertviner är både starka och söta, så är de också extremt lagringsdugliga. Med en bra kork kan öppnade dessertviner hålla upp till 6 veckor i kylen, eftersom deras restsocker fungerar som ett konserveringsmedel.

Ofta står det på vinetiketten hur sött vinet är genom att man anger söthetsnivå, förvisso på olika språk, men letar du efter ett sött vin så sök följande vintermer: Dolce, Dulce, Doux, Moelleux. Och vill du ha ett torrare halvsött vin: Amabile, Semi-Dry, Demi-Sec, Semi-Secco.

Så många olika vinstilar

Portvin, sherry, ädelrötade viner, madeira, moscato, eller en honungsliknande riesling och viner med lager av komplexa smaker av nötter och karamell som passar enkla och överförfinade efterrätter med klassiska goda ingredienser… dessertviner finns i alla olika stilar och i olika prisklasser.

Du behöver inte stirrar dig blind på årtal och vintageporters. När du letar efter rätt dessertvin kan välja nästan vilken vinstil du själv föredrar, så länge du matchar vinet och efterrätten.

Ett vanligt misstag som man ofta gör är att kombinera smaker så att vinet harmoniserar med desserten. Till exempel fruktbaserade desserter med mindre socker kan kombineras med viner som har en mindre sötma, medan sötare, rika desserter passar bra med sötare viner. Dessertviner har olika färg, vitt, rött, bärnsten, guldgult … färgen kanske också är något att beakta när man väljer vin till efterrätt, däremot inte sagt att du ska välja bort alla viner som är betydligt ljusare eller mörkare i färgen än vad efterrätten är. Smaken är förstås också viktig. Matchar någon av smakerna i vinets även smakerna på din efterrätt?

Dussintals dessertviner finns, men dessa 6 viner är några av våra egna säkra kort inför julens alla godsaker, men kanske man ändå ska matcha rätt vin till dessert, så vi presenterar dessa viner kort

dessertviner - 6 olia viner som provas

Frankrike – Bordeaux

Vinet: Söta, ädelrötatde guldgula Bordeaux-viner toppar nog listan på populära dessertviner, men de kan också vara extremt dyra. Prisvärda Château Menota är en riktig klassiker som ofta kallas för Nobelvinet, gjort av traditionella dessertdruvorna, Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. ett elegant och skönt vin men en fruktig bouquet av torkade aprikoser, apelsinskal och stänk av litchipuré, len honung, marsipan och vanilj.

Dessertförslag: Crème brûlée, puddingar med karamell- och vaniljsmak, vanilj panacotta, mescarpone

Château Menota 2018 | SB 4087 | 149/99 kr – 750/375 ml

Spanien – Andalusien

Vinet: Manzanilla är en spansk lagrad skönhet och ett torrt vitt vin gjort på Palominodruvor som tillverkas uteslutande i bodegorna i Sanlúcar de Barramedas. Vinet är fruktigt, jästigt torrt och får ofta en smak av kex. Man kan säga att det tillhör sherry-familjen. I halvflaska kommer denna godbit Manzanilla San León som har bra struktur och härliga nyanser av både gula aprikoser, äpplen, apelsin och nötter.

Dessertförslag: Perfekt till oliver, salta chips, salta och rökiga mandlar, men även fint till salta tilltugg som skaldjur.

Manzanilla San León | SB 8398 | 99 kr – 375 ml

Spanien – Malaga

Vinet: Vino Dulce Natural Moscatel säger man i Spanien om dessa söta, läckra viner, då menar man att hela vinets sötma kommer från druvan och inget raffinerat socker tillsätts. Friska och fräscha Señorío de Broches gör endast på torkade Moscatel-druvor. Smak av orangefärgade blommor och len honung samt exotiska frukter som papaya, torkade fikon, citrusmarmelad men även balsamico och söt grädde.

Dessertförslag: starka, lagrade hårdostar, morotskaka, pumpapaj, krämiga klassiker som   tiramisu.

Señorío de Broches | SB 6460| 149 kr – 500 ml

Argentina – Mendoza

Vinet: Även i Sydamerika gör man dessertviner av klassiska druvor som den mångsidiga Chenin Blanc i det otroligt prisvärda lightvinet Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc där kraftfulla fruktsyra möter sensuell sötma. Bra internationell kritik för sina fruktiga och blommiga nyanser av äpple, aprikos, grapefrukt, krämig grädde och örter. Krispigt, friskt och fräscht!
Dessertförslag: frukt- och bärpajer, glass, efterrätter med kolasmak, kladdkaka, smulpajer.

Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc 2020 | SB 2118 | 89 kr – 750 ml

Italien – Sicilien

Vinet: I Italien är man känd för sina lyxiga passitos på en liten ö mellan Sicilien och Tunisien. Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria är ett elegant dessertvin som doftar rosor, citrus och jasmin och görs av torkade solmogna druvor som Zibibbo. Ett sött, fylligt dessertvin som präglas från vulkaner och därför har en fin mineralisk karaktär med en lång och fruktig finish.

Dessertförslag: starka ostar, torra kokor som mandelbiskvier, maränger, biscotti, sockerkakor, churros

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria 2019 | SB 50294 | 299 kr – 500 ml

Italien – Piemonte

Vinet: Så många tycker om fräscha mousserande Moscato-viner, även om man inte är en stor fan av söta viner.  Charmiga Castiôn Moscato d’Asti är ett populärt inslag på Systemet. Vitblommig, frisk och fruktig med naturlig sötma från Muskat-druvorna, alltså inget socker. Aromatiskt pärlande vitt vin som smakar färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och läder. Sammanhållen struktur och bra balans.

Dessertförslag: frukt, baklava, alla efterrätter med choklad, parfait, cannoli, mousser

Castiôn Moscato d’Asti 2020 | SB 7873 | 95 kr – 750 ml

Mer om dessertviner:

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan söta och torra dessertviner?

Skillnaden ligger i mängden socker som jästen har ätit upp under jäsningen. Torra viner har inget socker kvar medan söta viner har kvar en del socker.

Är en manzanilla ett portvin?

Nej, manzanilla är inte ett portvin. Det är en typ av sherry som tillverkas i Sanlúcar de Barrameda i Spanien.

Ska man välja ett bubbel som dessertvin?

Det beror på personlig preferens. Bubbelviner kan vara ett bra val till vissa desserter, men det finns också andra vinstilar som passar bra till olika efterrätter.

Hur mycket socker kan ett sött vin innehålla?

Ett sött vin kan innehålla upp till sju gram eller ända upp till 13 gram socker per 100 ml.

Vilka vintermer kan man leta efter på vinetiketten för att hitta ett sött vin?

Några vintermer att leta efter är Dolce, Dulce, Doux, Moelleux för söta viner och Amabile, Semi-Dry, Demi-Sec, Semi-Secco för torrare halvsöta viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.