Goda dessertviner till julens läckerheter!

dessertviner - chokladpreliner och olika viner i glas

Dessertviner är inte lätta att skilja på. Söta eller torra? Är en manzanilla ett portvin? Ska man hellre välja ett bubbel? Och så var det detta med sockret…

Historiskt sett var söta viner en gång den mest populära och eftertraktade vinstilen i världen. Den allra första så kallade avgränsande vinregionen är Tokaj regionen i Ungern från 1737 och som fortfarande idag gör underbara dessertviner.

Vad är ett dessertvin?

Men det finns inte någon direkt standard för vad som är ett sött dessertvin eller inte. Druvor innehåller naturliga sockerarter som kallas fruktos och glukos och när druvorna förvandlas till vin “äter” jästen upp sockret och producerar alkohol. I ett torrt vin har jästen ätit upp allt socker. Ju mindre socker som förbrukas av jästen, desto sötare blir vinet och generellt sett får det även desto högre alkoholhalt. Söta viner görs bäst och helst på druvor som har en hög naturlig syra, eftersom syra ger vinet struktur, så det inte blir bara sött blask.

dessertviner - panettone med vin i glas juligt

Torrt eller sött?

I gamla vinvärlden gör man söta viner med lokala metoder, antingen genom att torka mogna druvor eller endast använda frysta bär. Som ett resultat av detta finns dessertviner över hela sötmaspektrat, från torra till smakrika, kanderade söta viner, så det finns mycket att välja på.

Torra viner jäser vanligtvis med upp till tre gram socker per liter, medan ett sött vin eller mycket sött vin kan innehålla upp till sju gram eller ända till 13 gram socker per bara 100 ml.

På grund av att dessertviner är både starka och söta, så är de också extremt lagringsdugliga. Med en bra kork kan öppnade dessertviner hålla upp till 6 veckor i kylen, eftersom deras restsocker fungerar som ett konserveringsmedel.

Ofta står det på vinetiketten hur sött vinet är genom att man anger söthetsnivå, förvisso på olika språk, men letar du efter ett sött vin så sök följande vintermer: Dolce, Dulce, Doux, Moelleux. Och vill du ha ett torrare halvsött vin: Amabile, Semi-Dry, Demi-Sec, Semi-Secco.

Så många olika vinstilar

Portvin, sherry, ädelrötade viner, madeira, moscato, eller en honungsliknande riesling och viner med lager av komplexa smaker av nötter och karamell som passar enkla och överförfinade efterrätter med klassiska goda ingredienser… dessertviner finns i alla olika stilar och i olika prisklasser.

Du behöver inte stirrar dig blind på årtal och vintageporters. När du letar efter rätt dessertvin kan välja nästan vilken vinstil du själv föredrar, så länge du matchar vinet och efterrätten.

Ett vanligt misstag som man ofta gör är att kombinera smaker så att vinet harmoniserar med desserten. Till exempel fruktbaserade desserter med mindre socker kan kombineras med viner som har en mindre sötma, medan sötare, rika desserter passar bra med sötare viner. Dessertviner har olika färg, vitt, rött, bärnsten, guldgult … färgen kanske också är något att beakta när man väljer vin till efterrätt, däremot inte sagt att du ska välja bort alla viner som är betydligt ljusare eller mörkare i färgen än vad efterrätten är. Smaken är förstås också viktig. Matchar någon av smakerna i vinets även smakerna på din efterrätt?

Dussintals dessertviner finns, men dessa 6 viner är några av våra egna säkra kort inför julens alla godsaker, men kanske man ändå ska matcha rätt vin till dessert, så vi presenterar dessa viner kort

dessertviner - 6 olia viner som provas

Frankrike – Bordeaux

Vinet: Söta, ädelrötatde guldgula Bordeaux-viner toppar nog listan på populära dessertviner, men de kan också vara extremt dyra. Prisvärda Château Menota är en riktig klassiker som ofta kallas för Nobelvinet, gjort av traditionella dessertdruvorna, Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. ett elegant och skönt vin men en fruktig bouquet av torkade aprikoser, apelsinskal och stänk av litchipuré, len honung, marsipan och vanilj.

Dessertförslag: Crème brûlée, puddingar med karamell- och vaniljsmak, vanilj panacotta, mescarpone

Château Menota 2018 | SB 4087 | 149/99 kr – 750/375 ml

Spanien – Andalusien

Vinet: Manzanilla är en spansk lagrad skönhet och ett torrt vitt vin gjort på Palominodruvor som tillverkas uteslutande i bodegorna i Sanlúcar de Barramedas. Vinet är fruktigt, jästigt torrt och får ofta en smak av kex. Man kan säga att det tillhör sherry-familjen. I halvflaska kommer denna godbit Manzanilla San León som har bra struktur och härliga nyanser av både gula aprikoser, äpplen, apelsin och nötter.

Dessertförslag: Perfekt till oliver, salta chips, salta och rökiga mandlar, men även fint till salta tilltugg som skaldjur.

Manzanilla San León | SB 8398 | 99 kr – 375 ml

Spanien – Malaga

Vinet: Vino Dulce Natural Moscatel säger man i Spanien om dessa söta, läckra viner, då menar man att hela vinets sötma kommer från druvan och inget raffinerat socker tillsätts. Friska och fräscha Señorío de Broches gör endast på torkade Moscatel-druvor. Smak av orangefärgade blommor och len honung samt exotiska frukter som papaya, torkade fikon, citrusmarmelad men även balsamico och söt grädde.

Dessertförslag: starka, lagrade hårdostar, morotskaka, pumpapaj, krämiga klassiker som   tiramisu.

Señorío de Broches | SB 6460| 149 kr – 500 ml

Argentina – Mendoza

Vinet: Även i Sydamerika gör man dessertviner av klassiska druvor som den mångsidiga Chenin Blanc i det otroligt prisvärda lightvinet Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc där kraftfulla fruktsyra möter sensuell sötma. Bra internationell kritik för sina fruktiga och blommiga nyanser av äpple, aprikos, grapefrukt, krämig grädde och örter. Krispigt, friskt och fräscht!
Dessertförslag: frukt- och bärpajer, glass, efterrätter med kolasmak, kladdkaka, smulpajer.

Chacabuco Natural Sweet Chenin Blanc 2020 | SB 2118 | 89 kr – 750 ml

Italien – Sicilien

Vinet: I Italien är man känd för sina lyxiga passitos på en liten ö mellan Sicilien och Tunisien. Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria är ett elegant dessertvin som doftar rosor, citrus och jasmin och görs av torkade solmogna druvor som Zibibbo. Ett sött, fylligt dessertvin som präglas från vulkaner och därför har en fin mineralisk karaktär med en lång och fruktig finish.

Dessertförslag: starka ostar, torra kokor som mandelbiskvier, maränger, biscotti, sockerkakor, churros

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria 2019 | SB 50294 | 299 kr – 500 ml

Italien – Piemonte

Vinet: Så många tycker om fräscha mousserande Moscato-viner, även om man inte är en stor fan av söta viner.  Charmiga Castiôn Moscato d’Asti är ett populärt inslag på Systemet. Vitblommig, frisk och fruktig med naturlig sötma från Muskat-druvorna, alltså inget socker. Aromatiskt pärlande vitt vin som smakar färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och läder. Sammanhållen struktur och bra balans.

Dessertförslag: frukt, baklava, alla efterrätter med choklad, parfait, cannoli, mousser

Castiôn Moscato d’Asti 2020 | SB 7873 | 95 kr – 750 ml

Mer om dessertviner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Señorío De Broches Malaga

Sött och friskt dessertvin med inslag av citrus, fläder och honung.

Artikelnummer: 646002

Typ: Sött Vin, Vin

Land: Malaga, Spanien

Alkohol: 14 %

Pris: 149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna