Hem » Vin Fakta » Tokaj och Villany – Ungerns äldsta och mest dynamiska vinregioner

Tokaj och Villany – Ungerns äldsta och mest dynamiska vinregioner

tokaj - Vinjournalen.se

I Ungern hittar du många intressanta vinregioner, bland annat vinregionen Tokaj och vinregionen Villany. I Tokaj produceras det världsberömda söta vinet Tokaji Aszú. Vingårdarna i Villany är välkända för sina prisbelönta röda viner gjorda på Bordeaux-blandningar.

Tokaj – en region specialiserad på vita viner

Vinregionen Tokaj har producerat vin i århundraden och kungligheter från hela Europa har njutit av de välsmakande Tokaj-vinerna. Den franske kungen Louis XIV lovordade Tokaj med orden ”kungarnas vin och kung av viner” under sin regeringstid på 1600-talet. Prins Ráckóczi av Transsylvanien använde i gengäld det eftertraktade vinet för att få Louis XIV:s hjälp i kriget mot de Habsburgska kungarna. Besöker du regionen och är intresserad av historia är släkten Ráckóczis slott i Szerencs väl värt ett besök.

Klimatet som råder mellan den ungerska slätten och södra Karpaterna är utmärkt för druvodling. De bästa vingårdarna ligger på de branta sydsluttningarna. Floderna Bodrog och Tisza ger på hösten upphov till dimma som främjar ädelröta som har en viktig roll i vinframställningen.

Ráckóczis klassificering, som är 155 år äldre än vinklassificeringen från Bordeaux 1855. delar in vingårdarna i fyra klasser: 1, 2, 3 och oklassificerad. Den högsta klassificeringen har de vingårdar vars mark lättast angrips av ädelrötan. Här odlas de vita druvorna Furmit, Hárslevelû och Sarga Muskotaly som bland annat blir till de världskända vita vinerna Tokaj Aszú, Tokaj Szamorodni, Tokaj Eszencia och Dry Furmit. Totalt finns det 173 vingårdar i regionen som är klassificerade och ett antal som är oklassificerade.

Regionen erbjuder även mycket inom mat. Lecso är en mustig gryta och en annan specialitet för regionen är Tokaji borkrémleves, en gräddsoppa smaksatt med Szamorodnivin,. Det söta Azsú-vinet passar även utmärkt till ungerska palancsinták (crepes).

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Tokaj eller boka in en eller flera vinprovningar i Tokaj? Då kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om vad om ingår i aktiviteterna och priser.

Besök några av Tokaj-regionens absolut bästa vingårdar

Kvaszinger Winery – en vingård med långtgående anor

 Image Alt - Vinjournalen.se
Vingården ligger i Olasxliszka och drivs av släkten Kvaszinger som har producerat vin i Tokaj sedan 1800-talet. På Hatalos vingård, som är gårdens huvudodling, odlas enbart druvsorten Furmit. László Kvaszinger driver vingården med fokus på bra vin och att hålla vinodlingsarvet levande.

 • Appellation: Quiet Wines
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Hímesudvar – en ung vingård med fokus på hållbarhet

 Image Alt - Vinjournalen.se

1983 köpte Gvula Várhelvi och Margit Juhász den förfallna fastigheten i centrala Tokaj. Avsikten var att starta en vingård. I dag drivs vingården av grundarnas barn, Kata Várhelvi och Péter Várhelvi som bygger vidare på drömmen om att producera kvalitetsvin i harmoni med naturen.

 • Appellation: Tokaj Oem
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 35 €

Simkó Pince – familjeföretaget med fokus på vita viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården som ligger i Sárospatak, är ett familjeföretag som drivs av enbart familjemedlemmar. Här odlar man druvorna Furmit, Hárslevein, Sárgamuskotálv, Zéta, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Av druvorna producerar familjen halvsöta, söta, halvtorra och torra viner av typerna vitt vin, mousserande vin eller dessertvin.

 • Appellation: Tokaj Oem
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Demetervin – vingården som brinner för ekologi och hållbarhet

demetervin-winery1_tdzobc - Vinjournalen.se

Vingården ligger i staden Mád och drevs redan på 1750-talet av familjen Pulusky. Vingården ställdes om till ekologiskt och 2003 lanserades de första 900 fullvärdiga flaskorna av Ùrágva Furmit. De anställda på vingården arbetar för att odla ekologiska och perfekt balanserade druvor.

 • Appellation: Mád
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 25 €

Villany – Ungerns dynamiska vinregion

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vinregionen Villany ligger i västra Ungern, nära gränsen till Kroatien. Här har det odlats vid sedan tiden för Romerska riket och regionen är världskänd för sina blandningar av röda Bordeaux-druvor. Villany förstördes helt under det turkiska styret på 1500-talet men invånare i de närliggande byarna fortsatte att driva några av vingårdarna.

På 1740-talet anlände tyska nybyggare till regionen och de förde med sig de svarta druvorna Oportó, numera känd som Portugieser. De hade även med sig kunskaper som blev en välbehövlig vitamininjektion till den inhemska druvkultiveringen. I och med det fick Villanys vingårdar ett stort inflytande i vinvärlden. Regionen blev ledande inom odling och druvförädling, vilket ledde till en export av ympade vinstockar.

Fram till 1950-talet dominerades vingårdarna av druvsorterna Kadarka och Oportó, men därefter har internationella och franska druvsorter fått ett allt större utrymme. I dagsläget odlas de röda druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Kékfrancos, Kekoporto (Blauer Portugieser) och Zweigelt. Ungern är världsberömt för sina vita viner och här odlas även de vita druvorna Olaszrizling, Chardonnay och Harlesvelu.

När du besöker Villany möts du av en avkopplande blandning av historia, kultur, mat och vin. I regionen hittar du bland annat kurorten Harkány med spa och utomhusbassänger, och Siklósi vár (slottet Siklósi) vars samlingar ger en inblick i Ungerns historia. Villany är en vinregion som är känt för smakrika röda viner med mycket kropp. De passar bra till den ungerska maten som ofta består av mustiga grytor, till exempel csirkepaprikás, gulasch eller sólet.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Villany eller boka in en eller flera vinprovningar i Villany kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök några av Villanys främsta vingårdar

Malatinszky Kúria organic wine estate – högklassigt ekologiskt vin

 Image Alt - Vinjournalen.se

Csaba Malatinszky byggde om vingården 1997 och 2009 ställde han om verksamheten till ekologisk. Far och son Malatinszky är världskända för sina högklassiga ekologiska viner från druvsorterna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rainai Riesling och Muscat Ottonel.

 • Appellation: DHC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 27,30 €

Csányi Pincészet – Villanys största vingård


 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården grundades av Zsigmond Teleki, en av Ungerns mest kända vinodlare, 1881. Här råder en perfekt balans mellan gamla traditioner och ny teknik. De 370 hektaren gör vingården till den största i Villany och här odlas främst druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Merlot, Kékfrankos, Olasz Rizling, Hárslevelü och Petit Verdot.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: N/A

Günzer Family Winery – en småskalig vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Familjen Günzer började producera vin 1990 på en halv hektar mark. Även om produktionen har expanderat, har familjen hela tiden varit måna om att bibehålla småskaligheten. Familjen använder sig av teknik som gör minimal inverkan på naturen. På de varma sydsluttningarna växer vingårdens druvsorter Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir, Kadarka, Syrah och Portugieser.

 • Appellation: Oem Classic | Oem Premium | Oem Super Premium
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 27,30 €

Om det här låter intressant är du välkommen att läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.