Tokaj och Villany – Ungerns äldsta och mest dynamiska vinregioner

I Ungern hittar du många intressanta vinregioner, bland annat vinregionen Tokaj och vinregionen Villany. I Tokaj produceras det världsberömda söta vinet Tokaji Aszú. Vingårdarna i Villany är välkända för sina prisbelönta röda viner gjorda på Bordeaux-blandningar.

Tokaj – en region specialiserad på vita viner

Vinregionen Tokaj har producerat vin i århundraden och kungligheter från hela Europa har njutit av de välsmakande Tokaj-vinerna. Den franske kungen Louis XIV lovordade Tokaj med orden ”kungarnas vin och kung av viner” under sin regeringstid på 1600-talet. Prins Ráckóczi av Transsylvanien använde i gengäld det eftertraktade vinet för att få Louis XIV:s hjälp i kriget mot de Habsburgska kungarna. Besöker du regionen och är intresserad av historia är släkten Ráckóczis slott i Szerencs väl värt ett besök.

Klimatet som råder mellan den ungerska slätten och södra Karpaterna är utmärkt för druvodling. De bästa vingårdarna ligger på de branta sydsluttningarna. Floderna Bodrog och Tisza ger på hösten upphov till dimma som främjar ädelröta som har en viktig roll i vinframställningen.

Ráckóczis klassificering, som är 155 år äldre än vinklassificeringen från Bordeaux 1855. delar in vingårdarna i fyra klasser: 1, 2, 3 och oklassificerad. Den högsta klassificeringen har de vingårdar vars mark lättast angrips av ädelrötan. Här odlas de vita druvorna Furmit, Hárslevelû och Sarga Muskotaly som bland annat blir till de världskända vita vinerna Tokaj Aszú, Tokaj Szamorodni, Tokaj Eszencia och Dry Furmit. Totalt finns det 173 vingårdar i regionen som är klassificerade och ett antal som är oklassificerade.

Regionen erbjuder även mycket inom mat. Lecso är en mustig gryta och en annan specialitet för regionen är Tokaji borkrémleves, en gräddsoppa smaksatt med Szamorodnivin,. Det söta Azsú-vinet passar även utmärkt till ungerska palancsinták (crepes).

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Tokaj eller boka in en eller flera vinprovningar i Tokaj? Då kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om vad om ingår i aktiviteterna och priser.

Besök några av Tokaj-regionens absolut bästa vingårdar

Kvaszinger Winery – en vingård med långtgående anor


Vingården ligger i Olasxliszka och drivs av släkten Kvaszinger som har producerat vin i Tokaj sedan 1800-talet. På Hatalos vingård, som är gårdens huvudodling, odlas enbart druvsorten Furmit. László Kvaszinger driver vingården med fokus på bra vin och att hålla vinodlingsarvet levande.

 • Appellation: Quiet Wines
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Hímesudvar – en ung vingård med fokus på hållbarhet

1983 köpte Gvula Várhelvi och Margit Juhász den förfallna fastigheten i centrala Tokaj. Avsikten var att starta en vingård. I dag drivs vingården av grundarnas barn, Kata Várhelvi och Péter Várhelvi som bygger vidare på drömmen om att producera kvalitetsvin i harmoni med naturen.

 • Appellation: Tokaj Oem
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 35 €

Simkó Pince – familjeföretaget med fokus på vita viner

Vingården som ligger i Sárospatak, är ett familjeföretag som drivs av enbart familjemedlemmar. Här odlar man druvorna Furmit, Hárslevein, Sárgamuskotálv, Zéta, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Av druvorna producerar familjen halvsöta, söta, halvtorra och torra viner av typerna vitt vin, mousserande vin eller dessertvin.

 • Appellation: Tokaj Oem
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Demetervin – vingården som brinner för ekologi och hållbarhet

Vingården ligger i staden Mád och drevs redan på 1750-talet av familjen Pulusky. Vingården ställdes om till ekologiskt och 2003 lanserades de första 900 fullvärdiga flaskorna av Ùrágva Furmit. De anställda på vingården arbetar för att odla ekologiska och perfekt balanserade druvor.

 • Appellation: Mád
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 25 €

Villany – Ungerns dynamiska vinregion

Vinregionen Villany ligger i västra Ungern, nära gränsen till Kroatien. Här har det odlats vid sedan tiden för Romerska riket och regionen är världskänd för sina blandningar av röda Bordeaux-druvor. Villany förstördes helt under det turkiska styret på 1500-talet men invånare i de närliggande byarna fortsatte att driva några av vingårdarna.

På 1740-talet anlände tyska nybyggare till regionen och de förde med sig de svarta druvorna Oportó, numera känd som Portugieser. De hade även med sig kunskaper som blev en välbehövlig vitamininjektion till den inhemska druvkultiveringen. I och med det fick Villanys vingårdar ett stort inflytande i vinvärlden. Regionen blev ledande inom odling och druvförädling, vilket ledde till en export av ympade vinstockar.

Fram till 1950-talet dominerades vingårdarna av druvsorterna Kadarka och Oportó, men därefter har internationella och franska druvsorter fått ett allt större utrymme. I dagsläget odlas de röda druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Kékfrancos, Kekoporto (Blauer Portugieser) och Zweigelt. Ungern är världsberömt för sina vita viner och här odlas även de vita druvorna Olaszrizling, Chardonnay och Harlesvelu.

När du besöker Villany möts du av en avkopplande blandning av historia, kultur, mat och vin. I regionen hittar du bland annat kurorten Harkány med spa och utomhusbassänger, och Siklósi vár (slottet Siklósi) vars samlingar ger en inblick i Ungerns historia. Villany är en vinregion som är känt för smakrika röda viner med mycket kropp. De passar bra till den ungerska maten som ofta består av mustiga grytor, till exempel csirkepaprikás, gulasch eller sólet.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Villany eller boka in en eller flera vinprovningar i Villany kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Besök några av Villanys främsta vingårdar

Malatinszky Kúria organic wine estate – högklassigt ekologiskt vin

Csaba Malatinszky byggde om vingården 1997 och 2009 ställde han om verksamheten till ekologisk. Far och son Malatinszky är världskända för sina högklassiga ekologiska viner från druvsorterna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rainai Riesling och Muscat Ottonel.

 • Appellation: DHC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 27,30 €

Csányi Pincészet – Villanys största vingård


Vingården grundades av Zsigmond Teleki, en av Ungerns mest kända vinodlare, 1881. Här råder en perfekt balans mellan gamla traditioner och ny teknik. De 370 hektaren gör vingården till den största i Villany och här odlas främst druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Merlot, Kékfrankos, Olasz Rizling, Hárslevelü och Petit Verdot.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: N/A

Günzer Family Winery – en småskalig vingård

Familjen Günzer började producera vin 1990 på en halv hektar mark. Även om produktionen har expanderat, har familjen hela tiden varit måna om att bibehålla småskaligheten. Familjen använder sig av teknik som gör minimal inverkan på naturen. På de varma sydsluttningarna växer vingårdens druvsorter Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir, Kadarka, Syrah och Portugieser.

 • Appellation: Oem Classic | Oem Premium | Oem Super Premium
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 27,30 €

Om det här låter intressant är du välkommen att läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Domaine des Pasquiers

Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.

Artikelnummer: 2298

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Rhone

Alkohol:14 %

Pris:135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

One thought on “Tokaj och Villany – Ungerns äldsta och mest dynamiska vinregioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna