Nu går vi in i den tiden på året när det söta viner hamnar i förgrunden igen. Sött vin är ofta en av de mest förbisedda och underskattade vinerna. Det finns många olika söta vinstilar, från ljusa och gyllene till mörka och syltiga viner. Har du redan provat några söta viner som exempelvis Sauternes, Tokaj eller Moscato? Men har du inte lärt känna dessa läckra söta dryckesupplevelser än och oavsett om du är en dessertvinälskare eller sötvinsskeptiker, så har vi här en liten guide om några söta favoritviner enligt våra läsare. Vi presenterar vinländer, druvor, stil, vintips och vad man kan äta till antingen på fina middagen eller julbordet. Vi lovar att hitta det perfekta söta vinet till dig!

Vilka söta viner finns i Italien?

I Italien finns oändligt många olika söta viner som smakar fantastiskt av aprikos, nötter, honung, fikon och karamell. Italienarna älskar att dricka sina söta viner tillsammans med exempelvis de mycket hårda mandelkakorna, cantuccini. Allt från olika stilar av Brachetto d’Acqui från Piedmont, Olika stilar av Lambrusco, från Emilia-Romagna, där det finns rött eller rosé, från torra till halvsöta och väldigt söta viner, eller Recioto della Valpolicella, en söt passito av amaronedruvorna med i stort sett samma härliga smaker av körsbär, tranbär, vanilj, choklad, kryddor…. Det finns också det ”heliga ” vinet Vin Santo, typiskt sött vin med massor av frukt och knäckiga smaker som produceras över hela Italien men främst i Toscana och så har vi det klassiska, blommiga och mycket söta pärlande Moscato d’Asti, ett lätt mousserande vin.

söta viner - Moscato och Vinsanto

JULTIPSET: En trevlig julklapp är att packa ner en flaska Moscato d’Asti i en korg tillsammans med några ostar som krämiga dessertostar eller blue cheese och lite kex samt fylla på med kanderade nötter, biscotti och till och med lite choklad! 

Vilka söta viner finns i Spanien och Portugal?

Portugal produceras förstås mycket portvin och den har vi behandlat för sig i en tidigare artikel i år: ’Starkviner del 1 – vi pratar om port!’ och Spanien är känt för sin sherry som du kan läsa mer om i artikeln ’Starkviner del 2 – Sherry!’

I både Spanien och Portugal används Moscatel-druvan vanligtvis för starkvin och konjak. 

Sherry finns i många olika populära stilar: amontillado, manzanilla, fino… och de kan vara både söt och torr sherry. Det är främst spanska regionen Jerez som satsat stor på sherryproduktion, ofta av en och samma druva: Palomino

Men från området omkring Málaga kommer omtyckta söta dessertviner av druvan Mocatel eller Moscatel de Alejandría som man säger här, med tillägget Vino Dulce Natural Moscatel, alltså ett sött vin. Ofta är detta mycket intensiva och komplexa viner med smak och doft av exotiska frukter svaga toner av läckra medelhavskryddor.

I Rioja producerar man goda ädelrötade viner, mycket likt de franska söta, ädelrötade vinerna men man har förstås en egen stil med röd frukt i smak och spritfyllda chokladtoner.

Från Portugal finns starkviner som Madeira som produceras av inhemska röda druvor som heter Malmsey, som britterna kallade druvan Malvasia på den tiden. Dessa viner göra ofta enligt gamla metoder och åldras på träfat upp till tjugo år, vilket kan förklara det relativt höga priset. Här njuter man av nötiga, brända dofter och smaker med inslag av apelsin, muscovadosocker, russin och mörk choklad.

söta viner- madeira, sherry och moscatel

JULTIPSET: Baka vår himmelskt goda chokladkaka av mörk bitter choklad, med smör och med en fantastisk rödvinsglasyr. Riktigt lyxigt och absolut inte svår att göra! Klicka >> här för recept.

Vilka söta viner finns i Frankrike?

Frankrike erbjuder givetvis många söta dessertviner och här är det druvan Muscat Blanc a Petits Grains som är populär att använda. Men även olika andra Muscat-varianter används men också Grenache Noir, Maccabeu och Malvoisie. Languedoc-Roussillon är bland de mest kända områdena söta starka viner, där man under jäsningsprocessen kan tillsätta alkohol för att bevara sockret i vinerna.

Men de mest kända franska söta vinerna kommer från områdena Sauternes och Barsac, eller från Graves i Bordeaux i Bordeaux och härifrån kommer de flesta ädelrötade vinerna, där druvorna får smak av den där lilla svampen Botrytis, som i stället för att förstöra vinet gör det sött och alkoholhaltigt. Man bestämde sig snabbt att använda druvorna med den “ädla formen” för att få ett fantastiskt dessertvin. Mestadels använde man druvorna Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle.  Men det blir aldrig mycket vin, en vinstock producerar inte mer än ett glas vin. Långköraren i Sverige är nog Chateau Menota av just dessa tre druvor.

söta viner - 2 franska söta viner

JULTIPSET: Riktig lyx är en ostbricka med ett franskt ädelrötat vin! Välj lagrade franska ostar som smakar mycket: Mont d’Or, Morbier, Comté, Port Saut, Roquefort …

Vad kan an äta till söta viner?

Som du säkert redan förstår så kan man dricka söta viner till varierande mat, både till ost, mat och desserter. Den allmänna tumregeln är att söta viner alltid ska kopplas ihop med desserter och att vinet ska vara lite sötare än desserten. Men givetvis går det att para söta viner med både ost och för- eller huvudrätt.

Tvärt emot eller komplettera? 

Man kan göra på två sätt. Antingen matcha smakerna, exempelvis en nötkaka med ett vin som har nötter som arom. Eller så kan du välja att gå helt emot: om maten är smakrik, säg att du lagar en fläskkotlett med tranbärssås, så kanske ett rött portvin kan passa bra.

Tänk: socker!

Sockret i söta viner förstärker smakens intensitet. Se till att maten alltid är smakrik och väl kryddad, annars dominerar vinet för mycket.

Tänk: salt!

Salt är söta viners bästa vän, oavsett dessert eller mat. Salta chokladtäckta kringlor eller lönnglasad bacon? Det blir supergott när sött och salt förenas.

Sött till fisk?

Vågar du para ihop sött vin med en fiskrätt? Se då till att det är ett lättare sött vin, som Moscato d’Asti, som tar fram maträttens smaker. Både maten och vinet vara jämförbar. Ett rikt, sött vin skulle ta smaköverhand av en lättare maträtt och vice versa.

Läs mer om söta viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy