Starkviner del 1: Vi pratar om Port!
Vad sägs om ett glas port? I november och i samband med vår populära sherryprovning då vi skrev en artikel om denna provning med rubriken om en exklusiv sherryprovning om du kan läsa om här ”Selected by Vinjournalen – en exklusiv provning av sherry”. Vi fick då en mängd frågor om starkviner som sherry, portvin, madeira, marsala och andra starkviner.
Starkviner är komplexa viner och pejlar man marknaden så märker man att sherry och portvin är tydliga och kända stilar som i längden ändå kan tycka ganska lika. Men inte för sherry och portvinsentusiasterna som ser vinerna med hundra nyansskillnader. Då är skillnad på smak, doft, aromer och produktionsmetoder för att ta några exempel och att servera dessa starkviner till mat eller efterrätt kan visa sig vara en rejäl utmaning när de ska välja ett vin framför det andra.
Vi tänker bena upp begreppen något och skriva om vad som gäller för starka viner som sherry och portvin. Vad är egentligen skillnaden mellan sherry och portvin och vilka olika orter finns det? Vad är skillnaden mellan olika starkviner och vad kan man äta för typ av mat med exempelvis portvin och sherry? Dessa söta viner passar väl endast tillsammans med söta desserter, eller? Ibland finns det många komplicerade svar.
För att gör detta ordentligt delar vi upp det hela i två delar och den första handlar om Portvin!
Port förr och nu…
Vi flyttar oss till Douro Valley i nordöstra Portugal och de tre distrikten Baixo Cima och initiala Douro och den gamla hamnstaden Porto som gett namn till portvinet och det är här i trakterna som många menar att äkta port kommer ifrån och där druvorna skörda i september till oktober.
De var engelska köpmän som på 1700-talet letade alternativ till dyra franska viner och man hittade bland annat sherry, port, madeira och marsala och för att vinerna kvalitet skulle hålla dessa långa färder på havet, började man förstärka viner genom att hälla till alkohol i vinerna. Det här var något som de lokala vinproducenterna snappade upp ganska fort och man utvecklade helt enkelt nya metoder för att göra portviner och göra de starkare och bevara sockret som gör vinerna söta.
Idag produceras portvin inte enbart i Portugal utan värden runt som till exempel i Spanien, Frankrike, Australien, Sydafrika, Indien, Kanada, USA och Argentina.
Numera är portvinsproduktionen är strängt reglerad. Man jäser druvorna några dygn och stannar sedan av jäsningen genom att tillsätta alkohol och vinmust. Det gör att vinet behåller sin naturliga druvsötma och får en alkoholhalt om ligger kring 20%. Sedan skiljer man kvalitet genom att lagra vinet olika länge på fat, från några år till flera decennier. Och precis som med till exempel whisky och konjak så klassar man in portvin i Vintageklass.
De druvor som används för att göra portvin faller in i flera kategorier från 30 fördelaktiga druvor om rekommenderas och 82 druvor som är tillåtna i produktionen, till mindre fördelaktiga druvor och till druvor som inte alls rekommenderas men nästan alla druvor är lokala portugisiska druvor, både gröna och blå druvor. De främsta röda portdruvor är exempelvis Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Cão and Tinta Amarela.
Vilka olika typer av port finns det?
Nu kan det bli förvirrande eftersom inte alla portviner är samma. Även bland portviner det finns olika varianter, lagringar, kvalitet och stilar. Det finns lika beteckningar mellan stilar och lagringstid. Vi tar några exempel på olika stilar och olika lagringstid.
White Port är det yngsta portvinet som inte är ett vin som är mer än tre år gammalt och tillverkat av mycket söta eller torkade druvor. Det är inte så dyrt och serveras gärna som en kall aperitif.
Rosé Port är den unga vita porten och som man började tillverka första för sådär 10 år sedan. Vinet fungerar också bra som en kall aperitif eftersom det är så fruktigt.
Ruby Port är också ett ganska populärt, ungt och mycket sött vin som är rätt billigt och som inte har en komplex portvinsprofil alls. Liksom de andra unga vinerna har legat cirka tre år på fat. Man kan dricka det direkt efter buteljering.
Tawny Port är en känd ung variant som tillverkas av röda druvor fast är en ljusare till bärnstensfärgad port och den är inte så söt. Här spelar ådern en större roll och denna port lagras på mindre fat. Mycket god och har aromer a fat förstås men även goda nyanser av olika slags rostade nötter och mörk choklad. Tawny har legat på fat i 3 år medan en Åldrad Tawny Port är mer komplex och har legat på fat i 10 år och riktigt fina portviner ända upp till 40 år.
Colheita Port är en icke filtrerad årgångsport med druvor från endast skörd en under ett och samma år som måste stå på etiketten. Lagras i cirka 7 år och ända upp till 50 år för de riktigt fina portvinerna. Vintage Port är ett namn för smakfulla premium portviner Vintage som utgör cirka 2% av den totala produktionen och som tillverkas av vissa druvor och har lagrats under lika lång tid som exempelvis Late Bottled Vintage och årgångsporten Quinta Vintage. Många av dessa Vintage portviner utvecklar sin profil inte enbart genom att lagras på fat utan även i flaska. Lagringstiden kan ofta vara extremt lång och därav det dyrare priset.
Läs mer om starkviner:
- Historien om Marsala
- Starkviner – en övergripande sammanfattning
- Dessertvin till aperitif, ost och efterrätt
Frågor och svar:
Vad är portvin och var kommer det ifrån?
Vilka druvor används för att göra portvin?
Vilka olika typer av portvin finns det?
Hur tillverkas portvin?
Vilken mat passar bra att servera med portvin?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Söta viner från alla världens hörn
- Vita viner från Douro
- Söta viner från Loiredalen
- Röda viner från Portugal