Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: Exklusiv provning av sherry!

Selected by Vinjournalen: Exklusiv provning av sherry!

fronttest - Vinjournalen.se

I Sverige börjar dessertviner som sherry och portvin att visa framfötterna och bli alltmer populära. Därför är det extra spännande att få göra denna exklusiva provning av sherry från en av världens ledande producenter av sherry, Gonzalez-Byass, med bland annat det populära flaggskeppet Tio Pepe.

Företaget grundades 1835 av Manuel María González Ángel. 20 år senare involverades hans engelske agent Robert Blake Byass, i företaget och därav det nuvarande namnet. Företaget Gonzalez-Byass ligger i Jerez i Andalusien, i sydvästra Spanien.

Denna sherryprovning är en av de sista provningarna innan jul. Vi provar även starkvin, mousserande viner samt juldrycker.

De finns olika typer av sherry, söt eller torr i flera steg, exempelvis finns det fino, manzanilla, amontillado, oloroso, palo cortado, pedro ximérez och flera varianter som ofta är torra i strukturen och kommer från Spanien. Sherry produceras av tre vita druvor: Palomino, Muscat of Alexandria, även kallad Moscatel och Pedro Ximénez. Idag ska vi prova sherry av Palomino och Pedro Ximénez.

Som vanligt består vår testpanel av våra folkliga vinentusiaster Erik, Sylvia, Pia och Derek!

sherry - tio pepe

Tio Pepe Fino | Nr 8225 | 375 ml | 64 kr

Druva: Palomino

Detta är en omtyckt frisk sherry fino som finns i Sverige sedan flera år. Den är prisvänlig och kanske perfekt att börja sin sherry-bekantskap med  – om man nu inte druckit så mycket sherry tidigare. Denna torra och lätta sherry är full av frukt och har en utpräglad äppelsmak med en ton av citrus och en lätt ton av kola i botten. Fint mineraliskt avslut med örtiga inslag. Lite komplex och en mycket prisvärd och smakintensiv sherry! 

sherry - vina AB

Viña AB Amontillado Seco Palomino| Nr 76536| 375 ml| 94 kr

Druva: Palamino

Denna sherry amontillado har fått 90 p av Wine Enthusiast och är en stilig och komplex sherry som är torr och gyllengul med stora intensiva doft- och smakaromer av nötter och torkade aprikoser, clementiner och lite träflis. Snyggt aromatisk känsla med örter och toner av mandel. En sherry som har lagrats i 10 år på fat och som ger en fin brödig nyans. Balanserad syra och mycket komplex sherry med snygg, elegant finish. Mycket prisvärd och läcker!

sherry . Alfonso Alorso

Alfonso Oloroso| Nr 76566 | 375 ml | 94 kr

Druva: Palomino

Här en fin och internationellt prisad sherry som är elegant i stilen och har en fräsch framtoning och aromer av torkad frukt, nötter och knäck. Den är klassad seco, men vi tycker att den har något söta nyanser som kommer fram i gommen och tillsammans med kryddorna blir detta vin mycket djupt, finstämt med en snygg balans. Lagrad åtta år och har ett härligt sug av mineralitet i avslutet.

sherry - Leonor

Leonor Palo Cortado 12 years | Nr 76565 | 375 ml | 99 kr

Druva: Palomino

En trevlig, bärnstensfärgad och mycket torr palo cortado som är lite starkare och elegant men ändå  lätt i profilen. Vi njuter av denna sherry med juliga kryddor och smaker som apelsin, fikon, knäck och söt honung. Man känner också aromer av träflis och aromrika, torkade mustiga medelhavskryddor. Detta är en mycket smakrik långlagrad komposition med en komplex och vacker smakprofil och mycket fatkaraktär. En stram och läcker sherry som är både elegant och prisvänlig.

sherry - Nectar

Nectar Pedro Ximenez|Nr 8395| 370 ml| 90 kr

Druva: Pedro Ximenez

Vi har ingen länk till denna goda nyhet, men sätt upp den på jullistan för den kommer till Systemet den 2 december. Gjord av en gammal druva som ursprungligen kom antingen från Madeira eller Gran Canaria en gång i tiden. Mycket söt – dulce – sherry som gör sig fint både i och till maten. Med aromer som hallonsylt, torkade korinter, fikon och knäck så påminner denna också om julen. Ganska lättdrucken men smakrik och varierad och inte alltför stram. 

sherry - Del Duque

Del Duque Amontillado VORS | Nr 98026 | 375 ml | 199 kr

Druva: Palomino

Helt nylanserad bärnstensfärgad och vacker amontillado (Very Old Rare Sherry) med en medelålder över 30 år och hela 21%. Är en mycket torr och alkoholstark sherry men som känns lätt och väldigt smakrik i gommen. Komplex och läcker sherry med härliga julsmaker av nötter och korinter, röda äpplen, torkade aprikoser samt gräddig cola och marsipan.  Fyllig, mycket god och prisvärd sherry som finns just nu men i ett litet parti.

Sherry - Apostoles

Apostoles Palo Cortado VORS|Nr 76538|375 ml| 249 kr

Druvor: 87% Palomino, 13% Pedro Ximenez

Spännande och fin gammal palo cortado och lagrad minst 30 år på fat. Mörk, tät färg, aningens rökig och mineralisk, med aromer, återigen apelsinzest och melass samt karamelliga toner. Något peppriga dofter av murrig tobak och kola och med distinkta sötare smaker av mandel, dadlar och kaffe. Komplex, fyllig och mycket smakrik sherry som bjuder på en brödig och nötig eftersmak. Fin och bra balans med en snyggt djup i gommen och en lång finish.

Sherry - Matusalem

Matusalem Oloroso VORS| Nr 76543 | 375 ml | 249 kr

Druvor: 75% Palomino, 25% Pedro Ximenez

Medaljtunga Matusalem som vinner de flesta internationella tävlingar klassas som en gräddig sherry och har vissa likheter med sötare Pedro Ximénez men med ett torrare uttryck. Detta är en ganska kryddad och söt – dulce – sherry med bra balans mellan sötman och de syrliga frukterna som domineras av torkade fikon och plommon. Smaken är extremt koncentrerad, tät, med samma toner men som späs på något mer kaffe och mycket trä samt aromer av fat, möjligtvis en aning citruston och en hel del nötter. Mycket god och komplex sherry.

Sherry - Noe

Noe Pedro Ximenez VORS | Nr 76545 | 375 ml | 259 kr

Druva: Pedro Ximénez

Det finns en koncentrerad sötma i denna mörkt mahognyfärgade och mycket kraftfulla sherry som men inte ansträngande och har en fin komplexitet. Kanske den sötaste sherryn i provningen. De intensiva smakaromerna kommeremot en i en doftexplosiv stil som är nötig och rik på marmelad, rostade fikon, aprikos, kola och en honung med en slät kryddad profil av lakrits. Vi säger kraftfull elegant men fenomenalt söt sherry. Bra balans i smak och med en fantastisk lång mångfacetterad finish.

Våra senaste tester hittar du här:

Frågor och svar:

Vilka olika typer av sherry provas under provningen?

Fino, amontillado, oloroso, palo cortado och pedro ximérez.

Vilken druva används för att producera sherry?

Palomino, Muscat of Alexandria (Moscatel) och Pedro Ximénez.

Vilken sherry rekommenderas för den som är nybörjare inom sherry?

Tio Pepe Fino.

Vilken sherry har fått högt betyg av Wine Enthusiast?

Viña AB Amontillado Seco Palomino.

Vilken sherry är den sötaste i provningen?

Noe Pedro Ximenez VORS.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.