Det finns hundratals olika dessertviner på marknaden, men man kan generellt dela in dem i fem olika kategorier:

  • Mousserande dessertvin
  • Lätt sött dessertvin
  • Rikt sött dessertvin
  • Sött rödvin
  • Förstärkt vin

Mousserande dessertviner är den minst söta kategorin. Dryckens bubblor gör att en del av sötman försvinner och en mer eller mindre framträdande syra är närvarande. Hur sött vinet är beror på vilka druvor som används.

Lätt söta dessertviner är fruktigt söta samtidigt som de är uppfriskande och läskande. De flesta typer i denna kategori ska drickas unga, med undantag för de som är baserade på riesling då dessa klarar av att lagras. Förutom riesling används bland annat druvtyperna gewürtztraminer, müller-thurgau, chenin blanc och voignier.

De rikt söta vinerna är gjorda på högkvalitativa druvor utan förstärkning. Dessa kan lagras under många år på grund av deras sötma och syra som bevarar smakerna väl. Denna dessertvinstyp kan tillverkas på många olika sätt, bland annat genom att man använder frusna druvor till så kallat ice wine eller att man låter druvorna bli övermogna innan skörd.
Kategorin söta röda dessertviner har på senare år minskat i popularitet, men det finns många högkvalitativa exemplar. De flesta kommer från Italien och i gruppen ingår exempelvis Lambrusco, Freisa och Recito della Valpolicella.

Om ett dessertvin är förstärkt innebär det att man tillsatt konjak eller annan sprit. Dessa har en högre alkoholhalt än övriga viner. Bland de förstärkta vinerna hittar vi bland annat Sherry, Portvin och Madeira.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy