Muscat är ett samlingsnamn för en av världens äldsta druvfamiljer som har sitt ursprung i Mellanöstern. Arten har genom tiderna blivit mycket omskriven i urgammal litteratur där den ofta nämns som en druva som drar till sig insekter på grund av dess kraftiga doft och mognad. De vanligast förekommande medlemmarna av familjen Muscat är:

  • Muscat Blanc à Petit Grains
  • Muscat de Alexandrie
  • Muscat Ottonel

Viner som är gjorda på Muscat är anmärkningsvärda på många olika sätt. Till exempel är det den enda druva som faktiskt fortfarande doftar vindruva när den blivit omvandlad till vin. På grund av detta, och på grund av att doften är mycket framträdande, är Muscat populär vid vinprovningssammanhang.

En annan utmärkande egenskap är druvans förmåga att ta många olika skepnader. Muscat produceras över i stort sett hela världen och tar olika uttryck inom olika vinområden. Köper du en flaska Muscat utan att läsa på etiketten kan du komma hem med allt från ett enkelt, torrt bordsvin till ett riktigt sött starkvin. De sötare vinerna kallas ofta Muskatell eller Muskatvin och kommer från Spanien eller södra Italien. Italien är det land där den största mängden viner på Muscat produceras, och den kanske mest kända varianten är det mousserade vinet Moscato d’Asti.

Druvans mångfald gör den attraktiv för både vinmakare och konsumenter. Det finns i princip en Muscat för alla smaker, men tycker du om syrligare viner kan denna sort vara lite problematisk då syrahalten är relativt låg. Muscat är inte heller särskilt lämplig för lagring.

Är du sugen på att prova dig fram för att hitta din favorit bör du titta närmare på ursprungsländerna Italien, Spanien, Frankrike och Australien där de bästa exemplaren tillverkas.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy