Choklad – vilken är din favoritchoklad? Alla gillar vi olika sorter av choklad, mörk, ljus, vit, söt, smak av apelsin, lakrits, nötter … Men så är det ju med vin också. Vi tycker olika. Vi gillar olika.
Choklad och vin ihop, det låter klockrent, eller hur? Nja, inte alltid. Det verkar intuitivt naturligt att para ihop choklad med vin, men oftast har vi ingen aning om varför, eller hur vi ska göra för att få ut det mesta och bästa av smakerna.
Vi ska titta på hur man på ett smart sätt kan prova choklad tillsammans med vin och ändå, kanske kommer du att kunna dricka det vin som du faktiskt tycker om och brukar dricka annars, eller så kommer du kanske att få testa nya smaker och druvor.

Kakao och vin – lika men olika
Kakaoträdet som förser oss med choklad odlas i Nord- och Sydamerika, Afrika och i Asien och kakaobönorna är fröna i trädets stora fotbollsstora frukter.
Det är lustigt att två smaker som choklad och vin kan höra ihop, fast kakaoträdet växer så långt ifrån vindruvan som man kan komma.
Kakaobönor – precis som vindruvor som görs till vin, genomgår en jäsning för att göra chokladen mjuk och rund i smaken, men också för att ta bort en del tanniner och tanniner finns i både choklad och vin.
Oftast tänker man nog på mörk choklad när man vill prova choklad på ett eller annat sätt och tittar man på ett kokainnehåll från 60 procent till den allra bittraste chokladen som ligger på ungefär 85%. De av oss som tycker om mörk choklad brukar hålla oss till en procent på cirka 70%.
Den andra ytterligheten, den vita chokladen, är inte samma choklad i den bemärkelsen. Vit choklad består av kakaosmör, torrmjölk och socker, men den kan var nog så krämig och god att testa tillsammans med starka drycker. All choklad är också olika söt. Vit choklad är ett exempel på en mycket söt choklad och det säger sig själv att vissa sorters choklad passar bättre än andra, om man vill prova tillsammans med vin.

Tänk på…
Det finns några generella grundregler som man bör följa när man provar choklad tillsammans med vin.
- Vinet – gärna ett intensivt vin – ska vara minst lika sött, eller faktiskt till och med lite sötare än chokladen.
- Torrt rött vin är ett dåligt val tillsammans med choklad, eftersom även chokladen är rik på tanniner, i alla fall den mörka som är mer bitter. Tänk dig att stoppa en rund liten bitter tryffel full av härliga tanniner i munnen och ta en klunk Nebbiolo. Det skulle helt enkelt blir för mycket och lite som kaka på kaka.
- Använd din gom och din näsa och försök att hitta smaker i vinet och chokladen som liknar varandra.
- Smaka först på vinet och känna smakerna i gommen. Smaka sedan på chokladen. Ta en bit choklad och låt den smälta på tungan. Till slut tar du en klunk av vinet igen.
Mousserande viner, söta viner, Eiswein, olika söta starkviner fungerar mycket bra tillsammans med choklad. Viner som har en hög syrlighet, tänk exempelvis Pint Grigio eller röda tanninrika viner, tänk exempelvis Pinot Noir, är mindre bra tillsammans med choklad. Vitsen är ju att båda smakerna ska komma till sin rätt, även om de provas tillsammans.

Vad fungerar tillsammans med choklad?
Några av de viner som passar tillsammans med choklad är de söta italienska dessert- och matvinerna Moscato, Asti Spumante, Lambrusco, Prosecco.
När det gäller Champagne så titta även här på viner som ligger mer åt det söta hållet. Välj hellre en sötare demi-sec Champagne än en torr och brödig.
Ett sötare starkvin som är fylligt är ett bra val. Titta på sherry, madeira och portvin. Röda viner åt det lättare hållet ör också bra val, en fryktdriven Syrah eller en fruktig ung Merlot…
Några förslag på matchningar:
Vit choklad – vita söta dessertviner eller en pärlande Moscato. Tyska halvtorr viner som en Riesling eller Gewürztraminer kan fungera. En söt Champagne.
Mjölkchoklad – söta italienska dessertviner som Asti Spumante, Lambrusco, Prosecco men även en söt fruktdriven Pinot Noir kan fungera, liksom ett gott portvin.
Mörk choklad upp till 70% (semi sweet) – ett portvin eller en sherry är en utmärkt och smakfull kombination. Ett kryddigt vin som exempelvis en Bordeaux kan balanserad de peppriga smakerna i chokladen och ge en mindre söt eftersmak.
Mörk choklad över 70% (bitter sweet) – detta är en intensiv och skarp choklad som kräver lika intensiva, rostade smaker för att balansera upp. Vin de Paille, muskatviner, portviner, franska eller portugisiska dessertviner. Men tänk sötare än chokladen!
Andra drycker att kombinera med choklad
- En smakfull rom, en kubansk cigarr och en bit läcker, mörk choklad r en favoritkombination.
- En gammal Cognac kan vara oslagbart tillsammans med mörk choklad.
- Ta en malt whisky tillsammans med en whiskytryffel.
- Té eller kaffe – inte så starkt förstås, men även té och kaffe har tanniner, men gott till mjölkchokladen som ju inte är så tanninstinn.
- Har du provat att krydda grytan, såsen, köttet eller kycklingen med choklad någon gång?
Tips på drycker!
Här är några dryckesförslag som vi tycker att du kan prova. Du hittar alla på Systemet i öppna sortimentet.

Château Menota (4087) – vit, söt och fyllig Bordeaux
Castiôn Moscato d’Asti (7873) – blommigt sött pärlande vin
De Pietri Lambrusco (2002) – rött pärlande vin med mindre sötma
Moët & Chandon Ice Impérial (77338) – en halvtorr och fruktig champagne
Vieira de Sousa (8378) – söt, portugisisk tawny port med rostade frukter
Señorío De Broches (6460) – spanskt fruktdrivet moscatelvin
Rutherglen (6347) – rostat muscatvin med fatton och torkad frukt
Ron Quorhum (522) – klassisk, mörk rom från Dominikanska Republiken med tydliga fattoner och kryddig sötma
.
.
Fler tips med choklad: