Hem » Vin & Mat » Tips för hur du bäst parar choklad med vin
Vin & Mat

Tips för hur du bäst parar choklad med vin

bild111 - Vinjournalen.se

Varje dag ser man ett allt större utbud av choklad med varierande kakaohalt och olika smaksättningar. Den renare, ofta lite bittra smaken av en mörk choklad och som är ganska ”osöt” i sig kräver nog lite närmare eftertanke.  Visst kan det ara knepigt att välja rätt vin till alla efterrätter som är som chokladbomber eller bara ta ett glas vin sådär rakt av till en tryffelbit. Men tänk på att det också öppnar upp för en mängd olika möjligheter. Torra koncentrerade röda viner som har en låg tanninnivå kan lyfta en fransk choklad fondant eller chokladtårta som gjorts på mörk choklad och smör till skyarna.

112 - Vinjournalen.seVälj en Pinot Noir eller en Malbec

I en artikel nyligen pratade matkreatören och vinentusiasten Peter Streijffert om hur man river ytterst lite mörk choklad i en vegetarisk rätt till att matcha rödvinet. Men det är inte bara vegogrytor som mår bra av ett stänk choklad! Kryddig mat som exempelvis mexikanska tacos eller peruanska Anticucho de Corazon, grillspett av kryddiga, marinerade köttbitar eller varför inte chilikryddade kycklingfiléer. Hur gått blir det inte om du river lite mörk choklad över? Tänk då på chokladkakan som är smaksatt med chili.

Välj en Shiraz

Att smaksätta med mörk choklad är också en trevlig touch när det gäller vilda rätter av typen hare, rådjur eller fasan. Även mörka chokladdesserter kräver ett torrt rött vin som i sig inte är för krävande. Till båda dessa alternativ passar en Shiraz rån Australien eller Sydafrika som innehåller kryddiga toner alldeles utmärkt. Mörka chokladdesserter kräver ett torrt rött vin som i sig inte är för krävande.

113 - Vinjournalen.seVälj ett Moskatvin eller ett dessertvin

Choklad som är mer neutral och ljusare blir per automatik sötare i smaken. En chokladpralin eller en efterrätt ljus chokladmousse parar sig fint med sötare dryck eller rika chokladdesserter med ingrediensen smör. Titta på exempelvis en Moscato som är ett pärlande vitt vin och lite sötare eller våga ta ut steget och välja ett starkare och sötare dessertvin med fruktiga dofter av mango, nektarin, honung.

Välj Madeira eller en Sherry

Ofta kan desserter också innehålla sötare frukter som russin och inlagda eller torkade frukter som körsbär och ibland även nötter som pekannötter, valnötter, hasselnötter. Här behöver man komplementera upp hela rätten med en söt Madeira eller ibland en snustorr Sherry – beror lite på hur balansen frukt till nötter ser ut.

Välj en Sauternes

Vit choklad är mycket söt i alla dess former och varianter. Gå hela vägen och ös på med en söt fransk Sauternes.

Välj alkoholfritt

Ge inte upp om du inte hittar det perfekta vinet! Kolla i datorn vilka alkoholfria alternativ som finns. Här finns både torra och söta, mousserande, vita, röda och roséviner.

Här har vi skrivit lite mer om choklad:

Frågor och svar

Kan man dricka vin till chokladtårta?

Ja. Torra koncentrerade röda viner som har en låg tanninnivå kan vara bra vin till choklad tårtor och fondanter.

Kan man dricka dessertvin till choklad?

Dessertvin choklad så som ett Moscato, som är ett pärlande vitt vin och lite sötare eller ett starkare och sötare dessertvin med fruktiga dofter av mango, nektarin, honung är bra alternativ att servera till chokladpraliner, efterrätt med ljus chokladmousse eller rika chokladdesserter med ingrediensen smör parar sig fint med sötare drycker.

Kan man ha vin till mörk choklad?

Ja absolut! Till exempel torra koncentrerade röda viner som har en låg tanninnivå kan lyfta en fransk choklad fondant eller chokladtårta som gjorts på mörk choklad och smör till skyarna.

Kan man dricka dessertvin till chokladmousse?

Ja. vin till chokladmousse kan bli en riktig höjdare om man väljer rätt vin. Dryck till chokladmousse så som Moscato parar sig fint med rika chokladdesserter med ingrediensen smör.

Kan man dricka rött vin till choklad?

Ja. Rätt vin är en dryck till choklad som fungerar väldigt bra. Choklad förhöjer ofta smaker, till exempel i en rödvinssås eller i marinaden. På samma sätt fungerar rött vin bra för att förhöja smaken på chokladen. Det man bör tänka på är att para rätt vin med rätt typ av choklad.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.