Senast Uppdaterad 23 mars, 2018 av Jeanette Gardner
Detta är chokladperfektion när den är som allra bäst! Riktigt kletig i mitten och supergott till vispgrädde och syrliga bär. Det är klart att du ska prova detta tillsammans med en pärlande Moscato d’Asti.
Läcker Fondant
Välj gärna en kvalitetschoklad som gärna är omkring 54% men absolut inte mer än 70%. Varför? Ju lägre % desto sötare är chokladen och i detta fall skadar det inte med en sötare choklad som inte är så bitter.
150 g hackad choklad
100 g osaltat smör
3 hela ägg
1 tsk vaniljextrakt
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Värm ugnen till 200°. Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans smöret tills allt är krämigt.
Låt svalna något. I en skål knäck äggen och vispa ihop med sockret och vaniljen.
Rör i chokladen. Till sist rör ner mjölet.
Häll upp i ugnsfasta ramikenformar som du smörat ordentligt. (Du ska ju vända upp och ner på formarna!)
Grädda 6-8 minuter mitt i ugnen. Det ska vara krämigt i mitten av fondanten.
Vi håller oss i Asti i Piemonte denna veckan och vi är nu hos producenten Gianni Doglia i Moscato d’Asti DOCG där druvorna plockats på vingårdar som ligger 300 m över havet. Till vår chokladfondant serverar vi ett elegant lätt pärlande vin till 100% på muskatdruvan och det känns extra lyxigt, blommigt och lite mysigt strävt på tungan. Den låga alkoholhalten på 5% gör endast vinet godare eftersom vinet är så fullbordat. Jäsningen har skett långsamt i trycktankar.
Ett stilfullt vin med sober framtoning och härliga bubblor med en liten och trevlig sötma av honung som kompletterar den balanserade syran av härlig citrus som gör sig väl mot chokladen men också trevlig att njuta av tillsammans med en lagrad krämig getost eller kallskuret.
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok