Vinterns hetaste fluga är säkert den nya trendiga varma chokladen med rödvin. Helt plötsligt har Instagram exploderat av varma chokladdrinkar med rödvin. Fotografier läggs upp. Alla gör den och mängder av recept provas.

chocko1Egentligen är det väl inte en så dum kombination som man först tror. Se en mörk tryffelboll tillsammans med ett glas Malbec framför dig. Trevlig bild ändå, eller hur?  Choklad är ju dessutom en ofta förekommande smakton i många goda rödviner.

Men rödvin i varm choklad? Kan det verkligen vara gott? Vi provade bästa receptet och undrade varför har vi inte tänkt på att göra det här tidigare. Oerhört mättande och otroligt gott. Och tänk på alla positiva hälsoeffekter där studier visar att rött vin och kakao är bra för matsmältningen.

Tänk på att du kan använda vit choklad, mörk choklad och mjölkchoklad, men kanske med en lite variation när det gäller druvor. Du kan prova vin som gjorts av följande druvor:

Vit choklad

Innehåller ingen kakao utan endast kakaofett. Druvor kan vara: Muskat, Moscato d’Asti, Lambrusco eller Brachetto d’Acqui.

Mjölkchoklad

En riktigt stor mjölkchoklad kommer att tilltala även den mest krävande mörka chokladälskaren. Druvor som Moscatel, Sherry eller Port kan passa, men även röda torra viner som exempelvis Shiraz

Mörk choklad

Dem märka chokladen ska som mest vara 70%-ig för att bli riktigt god. Du kan kombinera med druvor som är bittra och tanninrika rödviner typ Mourvèdre

chocolate-chip-snack-400x400Här är receptet för två personer och vi har valt att ta en mörk choklad. Du kan förstås öka på måtten ifall du vill göra till fler personer. Mörka chokladchips tillverkas exempelvis av Odense på hyllan med bakprodukter.

  • 2 dl rött vin av druvan Mourvèdre
  • c:a 100 g mörka chokladchips
  • 2,5 dl mjölk
  • Lite vispad grädde och kakaopulver för garnering
  • Laga chokladen först genom att värma mjölken och de mörka chokladchipsen genom att koka upp detta.
  • Stäng av värmen och tillsätt det röda vinet. Det får inte koka igen utan endast ryka.
  • Lägg på en sked vispad grädde och strö lite kakaopulver över alternativt lägg på några chokladchips.

 

Fler goda kombinationer med vin:

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy