Det är många som associerar sherry med en sötsliskig, klibbig sörja som endast tas fram vid mormors 80-årskalas. Men faktum är att de flesta sherryviner är torra och delar likheter med whiskey och andra bruna spritsorter. Det finns en rad olika stilar:

  • Fino & Manzanilla
  • Amontillado
  • Palo Cortado
  • Oloroso

De förstnämnda typerna är de som är lättast i konsistensen och minst lagringsdugliga (mellan 2 och 10 år). De ska helst konsumeras direkt efter öppning, till skillnad från vissa andra viner som kan sparas ett tag. Några goda tillbehör till denna stil är kallskuret kött, oliver, mandlar och ostron.

Amontillado är egentligen en fino som lagrats eller förstärkts ytterligare. Under lagringen ändrar finon färg och smak till en rikare, nötigare och mörkare sådan. Denna typ passar till många olika maträtter, däribland räkor, kyckling och ost.

Palo cortado är en ganska ovanlig typ av sherry, vars karaktär kan uppfattas som något salt och mer intensiv och rikare än föregående typer. Dessa smaker utvecklas då vinet oxideras. Den är lik amontillado till karaktären och kan drickas till ungefär samma rätter, men ger en ännu mer intensiv upplevelse.

Oloroso är resultatet av oxidation som pågått i 20-25 år. De allra bästa tillbehören till denna utsökta och mäktiga sherrysort är mögelost, mörk choklad och bräserat kött. Denna typ är bevis på hur ädelt sherryviner åldras, och vilken fantastisk komplexitet och balans man faktiskt kan få för en relativt liten summa pengar, om man bara är öppen inför att prova denna typ av viner.

Frågor och svar

Hur gör man sherry?

Sherry, eller Sjerry som det ofta uttalas, är ett starkvin där man låter vinet jäsa tills det blir ett torrt basvin innan druvsprit tillsätts. Drycken görs enligt den så kallade solera-metoden, vilket innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika åldrar.

Vad är sherry?

Sherrry är ett Spanskt starktvin, som från början kom kom till av misstag. Drycken måste tillverkas i Spanien, mer specifikt runt omkring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz, i Andalusien i södra Spanien.

Vad äter man till sherry?

Sherry passar utmärkt tillsammans med det spanska köket och smaker som starkt vitlök, chili, skinka, mögelost sorter, kronärtskocka och sparris. Den fungerar även bra ihop med svensk mat så som rökt eller gravad lax, skaldjur och andra typer av fisk.

Finns det en sherry guide för nybörjare?

I denna guide finns det massor med bra information för dig som vill lära dig mer om drycken. Du kan även kolla in våra relaterade länkar om sherry, om du vill lära dig ändå mer.

Vad finns det för sherry sorter?

Det finns ett flertal sherry typer och stilar så som: Fino & Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado och Oloroso.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy