Det är många som associerar sherry med en sötsliskig, klibbig sörja som endast tas fram vid mormors 80-årskalas. Men faktum är att de flesta sherryviner är torra och delar likheter med whiskey och andra bruna spritsorter. Det finns en rad olika stilar:
- Fino & Manzanilla
- Amontillado
- Palo Cortado
- Oloroso
De förstnämnda typerna är de som är lättast i konsistensen och minst lagringsdugliga (mellan 2 och 10 år). De ska helst konsumeras direkt efter öppning, till skillnad från vissa andra viner som kan sparas ett tag. Några goda tillbehör till denna stil är kallskuret kött, oliver, mandlar och ostron.
Amontillado är egentligen en fino som lagrats eller förstärkts ytterligare. Under lagringen ändrar finon färg och smak till en rikare, nötigare och mörkare sådan. Denna typ passar till många olika maträtter, däribland räkor, kyckling och ost.
Palo cortado är en ganska ovanlig typ av sherry, vars karaktär kan uppfattas som något salt och mer intensiv och rikare än föregående typer. Dessa smaker utvecklas då vinet oxideras. Den är lik amontillado till karaktären och kan drickas till ungefär samma rätter, men ger en ännu mer intensiv upplevelse.
Oloroso är resultatet av oxidation som pågått i 20-25 år. De allra bästa tillbehören till denna utsökta och mäktiga sherrysort är mögelost, mörk choklad och bräserat kött. Denna typ är bevis på hur ädelt sherryviner åldras, och vilken fantastisk komplexitet och balans man faktiskt kan få för en relativt liten summa pengar, om man bara är öppen inför att prova denna typ av viner.