Hem » Vin & Mat » Charmanta ostbollar och ett glas Brachetto d’Acqui, en läcker Spumante

Charmanta ostbollar och ett glas Brachetto d’Acqui, en läcker Spumante

Vi fortsätter att botanisera bland nyheterna på Systembolaget.  Denna gång satsar vi på ett lite sötare mousserande lightvin som passar alldeles utmärkt som välkyld sällskapsdryck eller till frukt och nötbaserade efterrätter. Vi presenterar: Brachetto d’Acqui.

Vinmakaren Massimo Corti överträffar sig än en gång med La Maranzanas Brachetto d’Acqui Spumante DOCG som nu lanseras i Systembolagets fasta sortiment.  Vinet är gjort på brachettodruvor som odlas i Monferrato-regionen i vackra Piemonte, som är världskänt för sina kvalitativa och fantastiska viner. Brachetto d’Acqui fick appellationsstatus som DOCG 1996 (etablerades som DOC 1969)

Brachetto d’Acqui

  • Område: Italien, Piemonte , Brachetto d’Acqui
  • Producent: Cantina Maranzana
  • Druva: Brachetto
  • Art nr 7918
  • Pris: 90 kr

Om smaken

Brachetto d’Acqui är ett light krispigt mousserande rödvin, med bara 6,5% alkohol, en sagolik ljusröd Spumante. Vinet är svalt, trevligt och runt i smaken, milt och bärigt med en hög fruktsyra och med den typiska bäriga mousserande för regionen Piemonte, för här finns mycket smak och inslag av karaktäristiska nyanser av jordgubbar, körsbär, viol, nektarin och blodapelsin.  Denna livliga Spumante har små fina bubblor som ger en harmonisk och okomplicerad dryckesupplevelse. Den är frisk nog att kan drickas som aperitif eller till smarriga, lite krämiga efterrätter som våra ostbollar med frukt och nötter.

Om druvan

Brachetto är en röd italiensk druva som främst odlas i regionen Piemonte i nordvästra Italien men som idag även odlas i andra områden i Italien, exempelvis i provinserna Asti och Alessandria. Det röda Piemonte Brachetto Denominazione di origine control (DOC) är framställt av mint 85% Brachetto och kan vara stilla eller frizzante (mousserande).  Druvan Brachetto brukar producera viner med en distinkt arom av jordgubbar. Ofta är vinerna lite söta, mycket likt Lambrusco och kan därför även ibland kallas för en röd variant av Moscato d’Asti.

Om producenten

Vinkooperativet Cantina Maranzana består av 200 medlemmar och grundades 1959. Man har totalt över 400 hektar vinodlingar. Maranzana ligger på de vackra kullarna i Piemonte bland vinrankor och skog och i hjärtat av Monferratodistriktet, känt som klassisk vinregion. Staden Monferrato är dessutom en av städerna i UNESCO World Heritage ”Vineyards Lands-Langhe-Roero-Monferrato”.

Charmanta ostbollar

Ostbollarna passar fint till en mousserande Spumante, eftersom de är krämiga, fruktiga, nötiga och nyttiga. Kan det bli bättre? Så enkla att göra och så goda!

Du gör så här:

  • Rör ihop 200 g rumstempererad Chévre och 100 g rumstempererad cream cheese exempelvis Philadelphia eller Ricotta, till en massa.
  • Ställ kallt igen så att massan stelnar och du enkelt kan göra bollar.
  • Hacka persilja, pekannötter och tranbär så att du har c:a 2-3 dl och blanda ihop detta i en skål.
  • Trilla c:a 20 ostbollar och rulla dessa i den hakade blandningen av nötter persilja och bär.
  • Lägg på ett fat och ställ in i kylen minst 1 timme, eller, om du vill över natten.

Frågor och svar:

Vilken druva är Brachetto d’Acqui gjord på?

Brachetto.

Vilken region i Italien odlas Brachetto-druvan i?

Piemonte.

Vilken producent står bakom Brachetto d’Acqui som nu finns i Systembolagets fasta sortiment?

Cantina Maranzana.

Vad är smaken på Brachetto d’Acqui?

En sagolik ljusröd Spumante med inslag av jordgubbar, körsbär, viol, nektarin och blodapelsin.

Vad är Charmanta ostbollar och vad passar de bra till?

Charmanta ostbollar är en enkel och god rätt gjord på Chévre och cream cheese, rullade i en blandning av persilja, pekannötter och tranbär. De passar bra till en mousserande Spumante som Brachetto d’Acqui.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.