Många tycker att det är knepigt att matcha choklad med vin och kör med säkra kort genom att alltid välja ett lättare dessertvin som Sauternes. Men traditionellt kan också blir lite trist i längden. Idag finns ju choklad i många varianter och smaker. Choklad kan till exempel innehålla frukt, mint eller chili. Det gäller alltså att tänka till om man vill para ihop godsaken med ett vin. Generellt gäller att man låter karaktären av chokladen avgöra vilket vin som vore gott till. Några riktlinjer kan vara:

  • Vit choklad – Eiswein, Muscat, Tokaj
  • Mjölkchoklad – Pinot Noir, Merlot, eller sötare mousserande viner
  • Mörk bitter choklad – Zinfandel, Cabernet Sauvignon
  • Mintchoklad – Cabernet Sauvignon
  • Choklad med frukt – champagne, mousserande vin
  • Chokladkaka – Shiraz

Men vågar man experimentera lite själv, så bör man kanske titta på vad det är för typ av choklad det gäller. Är det den sötare vita chokladen, ren mjölkchoklad eller är den bitter och mörk? Är det praliner eller en efterrätt? Handlar det om en chokladfondue, en sufflé, en mousse eller en fransk kladdkaka?

Har chokladen exotiska, kryddiga inslag eller har den en söt fyllning. Här kan man faktiskt experimentera lite. För att hamna rätt kan du bestämma dig för att antingen låta vinet komplettera chokladen och utgå ifrån samma karaktär. Tänk också på de frukter som finns i chokladen och som kan ge dig en ledtråd till vilket vin som skulle kunna passa. Har du en choklad som innehåller apelsin? Tänk då apelsin, och prova gärna med ett Muscat, exempelvis det ungerska Tokaj för att plocka upp smaken i chokladen. En luftig och kall chokladmousse eller sufflé kanske mycket väl kan serveras tillsammans med ett mousserande vin eller varför inte ett glas champagne? Eller varför inte matcha ett sött rött dessertvin med en mustig chokladkaka som innehåller körsbär?

Rådet är: våga gå utanför ramarna!

Frågor och svar

Kan man dricka vin till choklad?

Ja. Vin passar bra ihop med choklad om man väljer rätt vin till chokladen. När det gäller vin till mörk choklad bör du välja en Pinot Noir, Merlot, eller sötare mousserande viner . Det man bör tänka på är att para rätt vin med rätt typ av choklad.

Kan man dricka dessertvin till choklad?

Ja det passar utmärkt. Dessertviner så som Moscato passar utmärkt ihop med choklad.

Vad kan man servera för dryck till chokladmousse?

vin till chokladmousse kan bli en riktig höjdare om man väljer rätt vin. Vin till chokladmousse så som Moscato parar sig underbart med rika chokladdesserter.

Kan man servera champagne och choklad?

Champagne choklad är en härlig kombination och choklad till champagne går alldeles utmärkt. En champagne passar bra att servera till chokladpraliner, efterrätt med ljus chokladmousse eller rika chokladdesserter med ingrediensen smör parar sig fint med sötare drycker.

Kan man köpa choklad vin systembolaget?

Ja. Eftersom det finns många typer av vin som passar till choklad, så finns det ett rikt utbud att välja på ifrån systembolaget.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy