Hem » Vin & Mat » Fejka mustig vegorätt till att passa kraftigare rödviner

Fejka mustig vegorätt till att passa kraftigare rödviner

fajkafront - Vinjournalen.se

Det låter hysteriskt, men tipset är ganska smart! Vi tycker att han har så rätt i det han säger här, när vi lyssnar till författaren, matkreatören och vinentusiasten Peter Streijffert på Smakbalans, när han förklarar hur man kan anpassa en vegetarisk rätt till att matcha rödviner som är något tyngre och mustigare.

Många goda röda viner har just de där härliga smaktonerna av vanilj, lakrits, mörk choklad, mörkrostat kaffe. Det kan man använda till sin fördel för att man vill dricka ett mustigt rödvin till en vegetarisk rätt med exempelvis brynta smaker och ugnsbakade rotfrukter.

Det är enkelt och visst går det bra att välja rödviner som exempelvis en Pinot Noir eller favoritvinerna som Peter tidigare pratat om i en intervju med Vinjournalen. Han nämnde då en Beaujolais eller en Riesling som passar till nästan alla vegetariska rätter. Men hur gör man ifall man vill ha ett lite kraftigare rödviner med läckra smaktoner som choklad, kaffe eller lakrits och maträtten inte är lika fyllig som exempelvis en köttgryta?

Jo, du kan smaksätta maten med några droppar starkt bryggt kaffe eller en minimal nypa med lakritspulver. Och varför inte riva lite mörk choklad över maten eller en knivsudd med vanilj och helt enkelt använda det som smaksättare i maten?

Men det finns ett aber!  ”Du ska var mycket, mycket lätt på handen”, säger Peter.

Om du tar och river en liten bit chokad, så river du inte lika mycket som när du river tonvis med parmesanost över spagettin. Du ska bara ta lite, ytterst lite.  Det är inte meningen att smaksättaren ska dominera din zucchini- och auberginegryta utan du ska trolla med endast tillföra en lätt ton av smaksättaren för att fejka lite mustighet och att man på så sätt förnimmer smaken som matchas upp med det mustiga vinet och plockar upp de toner som vinet har. Ibland kan man till och med använda flera smaksättare på en och samma gång. Spännande!

Peter har en hemsida med massor av bra tips när det gäller mat och vin. Lyssna till hur Peter förklarar lite snabbt här hur du ska göra med de där smaksättarna i slutet av matlagningen när du lagar en vegetarisk rätt.


Här hittar du fler bra vin- och matkombinationer:

Frågor och svar:

Vilka smaker passar bra med mustiga rödviner?

Vanilj, lakrits, mörk choklad och mörkrostat kaffe är smaker som passar bra med mustiga rödviner.

Vilka viner rekommenderar Peter Streijffert till vegetariska rätter?

Peter Streijffert rekommenderar Beaujolais eller Riesling till nästan alla vegetariska rätter.

Hur kan man anpassa en vegetarisk rätt till att matcha kraftigare rödviner?

Man kan smaksätta maten med några droppar starkt bryggt kaffe eller en minimal nypa med lakritspulver. Man kan också riva lite mörk choklad över maten eller en knivsudd med vanilj och använda det som smaksättare i maten.

Vad är viktigt att tänka på när man använder smaksättare i maten?

Det är viktigt att vara mycket lätt på handen och inte ta för mycket av smaksättaren. Smaksättaren ska inte dominera maten utan endast tillföra en lätt ton av smak för att matcha upp med det mustiga vinet.

Var kan man hitta fler bra vinoch matkombinationer?

Man kan hitta fler bra vinoch matkombinationer på Vinjournalens hemsida, där det finns artiklar om bland annat Pinot Noir till Feskarn’s soppa, Syrah till vinterns mustiga rätter och fransk löksoppa med vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.