Hem » Vin & Mat » Fransk löksoppa med vin!

Fransk löksoppa med vin!

När du väljer vin till fransk löksoppa bör du tänka på att en fransk löksoppa innehåller ost och bröd. Så vinet kan snarare komplettera maträtten om den inte är för dominerande. Framförallt kanske du bör tänka på att välja ett lätt vin och inte ett alltför tungt och komplext, eftersom soppan innehåller buljong. Ett alltför mustigt vin kan då lätt ge en tjock känsla i smaken. Du kan alltså med fördel välja ett lätt och strukturerat vitt vin, men ett klassiskt Beaujolaisvin skulle också kunna fungera fint.


Snabbmeny för denna artikel

Hur man lagar Fransk löksoppa

Alla som lagat löksoppa vet hur tidkrävande det brukar vara. Normalt tar det ganska lång tid att laga en riktig god och karamelliserad fransk löksoppa. Men det här receptet på en kortvariant blir minst lika god, fast den inte blir lika söt. Du behöver inte stå och vaka över soppan, det mesta av jobbet sker i ugnen, samt på grund av smöret och vinet. Lökarna blir milda och mjuka och smaken av vin känns läcker – allt kan lagas utan att det blir för krävande.

  • Sätt ugnen på 260°. Skala och skiva gul eller vit lök ganska tunt.
  • Blanda löken med 2 dl vitt vin exempelvis en Mucadet, 1 matsked smör, 1 tesked socker samt lite salt. Ställ in allt i ugnen i en ugnsfast form tills vinet har kokat in och löken är genomkokt. Det brukar ta minst 45 minuter.
  • Under tiden kokar du upp lite buljong (går bra med vegetariska buljongtärningar) och smaksätt med lite salt och peppar.
  • När löken är färdig fördelar du upp soppan i ugnsfasta portionsskålar. Täck löken genom att hålla på buljongen och lägg en baguetteskiva på toppen.
  • Riv rikligt med riven Gruyereost över brödet och ställ in skålarna någon minut eller två i ugnen igen tills soppan puttrar och osten smält.

Garnera med en kvist timjan och servera!

Vinjournalens tips på vin till löksoppa


Casa Velha White, 2020

This wine has a fruity, well-balanced, and highly refreshing taste with hints of oak, golden apples, Galia melon, cloves, browned butter, white flowers, lemon, and smoky minerals. It’s best served at a temperature of 8-10°C and complements dishes featuring fish or white meat.


Portugal |Douro| Art 561901 | Adega Cooperativa de Favaios| 99:-


Andra tips om vin till löksoppan

Så länge vinet är fruktigt och exempelvis har inslag av hallon, jordgubbar och körsbär så gifter det sig fint med löken, som när rätten är färdig ändå är ganska söt i smaken. Föredrar du ett vitt vin, så titta på Alsace och druvan Pinot Gris, och druvor som Viognier eller Gewürztraminer matchar den söta löken fint. Nedan får du några fler tips!

Ja, varför inte välja just en Muscadet med högre fruktsyra?

Det här är ett ungt och friskt Mucadetvin som kommer från Loiredalen och till ett skapligt pris. God, aromatisk smak med inslag av citrus, äpplen och örter. Det är inte för tungt till löksoppan och tar upp smaken av vinet i soppan på ett underbart sätt. Vinet är framställt av den gröna druvan Melon de Bourgogne som är den enda druva som används i Loire för att producera ett Muscadetvin.

Producenten Gadais Père & Fils var en av de första i Loire att börja sälja sitt vin buteljerat och sedan 50-talet har man producerat och exporterat Muscadetvin, bland annat till USA. Vingården är ytterst kvalitetsmedveten och kan ibland gallra bort upp till halva skörden om man på så sätt kan få ett vin med högre kvalitet.


Bildgalleri – Löksoppa till vin


Lite mer om franska viner?

Dela med sig:

Frågor och svar

Vilket vin ska man välja till löksoppa?v

Sötman från den karamelliserade löken i fransk löksoppa matchas bäst till ett fräscht, fruktigt vitt vin, helst med lite sötma som en riesling kabinett.

Vad dricker man till fransk löksoppa?

En bra kombination till fransk löksoppa är en fruktig beaujolais eller röd bourgogne.

Vilket vin passar bäst till fransk löksoppa?

Ett lätt och strukturerat vitt vin eller ett klassiskt Beaujolaisvin skulle fungera fint.

Varför bör man välja ett lätt vin till fransk löksoppa?

Eftersom soppan innehåller buljong kan ett alltför tungt och komplext vin ge en tjock känsla i smaken.

Vad kan hända om man väljer ett alltför mustigt vin till fransk löksoppa?

Ett alltför mustigt vin kan ge en tjock känsla i smaken och dominera över maträtten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.