Forskare tror att vinet har en viktig roll i fransmännens hälsa. Fettrika livsmedel som ost, bakverk, skinka, anka, feta såser och efterrätter är vad varje hjärt- och kärlexpert varnar för, men trots att den franska mattraditionen går ut på just denna typ av rätter är dessa hälsoproblem inte särskilt vanliga i landet jämfört med på andra platser. En av anledningarna till detta tror man har en speciell inställning till mat och vin. Här kommer några exempel:

  • Man äter ofta små portioner
  • Man lagar maten från grunden istället för halv- och helfabrikat
  • Man tar längre tid på sig när man äter
  • När man dricker alkohol är det ofta vin
  • Vin ses som en naturlig del av måltiden

Vin innehåller ett ämne som heter piceatannol. Detta ämne hindrar fettceller från att bildas och fungerar på så sätt som ett skydd mot övervikt. Studier visar att de som dricker måttligt med vin har mindre bukfett än de som inte dricker. I Gersregionen i sydöstra Frankrike innehåller de lokala vinerna en särskilt hög mängd fettblockerande ämnen. Den traditionella maten i området är ofta mycket fettrik, men ändå är medellivslängden den högsta i landet här. Världens äldsta kvinna som blev över 122 år gammal kom från sydöstra Frankrike och hon drack vin varje dag i hundra år.

Samtidigt som vin innehåller en hel del nyttigheter är sättet man dricker och äter viktigt för hälsan och vikten. I Frankrike är mat och vin något man ofta samlas runt och man tar lång tid på sig att både planera, laga och äta maten. Detta innebär mindre halv- och helfabrikat och mer kvalitet. En mindre portion med ett eller ett par glas vin räcker om allt håller hög kvalitet, vilket är något som alla borde fundera över.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy