Muscadet är ett torrt vitt vin som kommer från Loiredalen i centrala Frankrike. Druvan som används heter egentligen Melon de Bourgogne, men kallas lokalt för Muscadet. Det lämpligaste tillbehöret till vinet är kanske skaldjur då smaken ofta är neutral med en svag smak av salt. På grund av detta är det dock en svår sort för vinprovningar då den inte har särskilt många unika attribut. Man kan beskriva smaken med några nyckelord:

  • Neutral
  • Frisk
  • Bra syra
  • Mineralisk
  • Citrus
  • Äpplen
  • Örter

Idag går försäljningen av Muscadet i Loire fortfarande trögt, och befinner sig på en bråkdel av nivån som uppnåddes på 80-talet. Populariteten gjorde att man snabbt var tvungen att uppnå de försäljningsvolymer som efterfrågades, och för att kunna göra det tog man en del genvägar. Bland annat var användandet av kemiska bekämpningsmedel mycket utbrett, och man började odla på mark som inte var avsedd för ändamålet. De stora mängderna såldes i Storbritannien. Med sjunkande kvalitet kommer också svalnande intresse, och därför gick det som det gick.

Idag finns bara 50 % av Muscadetproducenterna kvar i Loiredalen. Men tack vare några av dem som stått emot frestelsen att sälja lågkvalitativa viner till billiga priser har kvaliteten börjat gå uppåt. En del noggranna producenter har inte påverkats av européernas svalnade intresse. Marknaden i USA har dock aldrig påverkats av den nedåtgående trenden, och dessutom finns fortfarande en ständigt tilltagande mängd européer som uppskattar en riktigt bra Muscadet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy