Upptäck franska Domaine des Chanssaud

Chanssaud är en mytomspunnen vingård med en intressant historia. Även om man inte kunnat bevisa något om tiden innan familjen Jaume tog över har familjehistorian ett och annat spännande inslag att bjuda på. Bland annat sägs det att en nunna från familjen tillsammans med de andra systrarna från klostret gömde sig och tog skydd av fastigheten under den franska revolutionen. En annan minnesvärd period är då vinlusen slog till mot odlingen som vid så många andra vingårdar i Europa, och när den första AOC-märkningen kom 1929.

Domaine des Chanssaud är en speciell vingård att besöka eftersom många av synintrycken vittnar om förgångna tider. Bland annat finns den rejäla vinkällaren med tjocka väggar och traditionell stil kvar, och andra egenheter som spiraltrappor, brödugnar och kalkstenshandfat utgör tillsammans ett vackert visuellt synintryck. Idag blandas de traditionella detaljerna med modern teknik, och en modern vinkällare med kapacitet för 2500 hl har funnits sedan 1994.

Fram tills 1987 odlade man förutom vin även körsbär och oliver, men under de senaste årtiondena har man med Patrick Jaume i spetsen fokuserat endast på vinodlingen. Idag utgör vinodlingen 50 hektar där man producerar viner med ursprung i Châteauneuf-du-Papes och Côtes-du-Rhône. De viner som har märkningen Châteauneuf-du-Papes är röda och vita och är baserade på följande druvtyper:

  • clairette
  • syrah
  • mourvèdre
  • cinsault
  • grenache

De som är märkta Côtes-du-Rhône finns i typerna vitt, rött och rosé och baseras på samma druvtyper med tillägg av druvan carignan.

Klimatet för vinodling är i detta område optimalt och jordmånen består av röd lera och rundad kvarts från Rhônefloden.

Frågor och svar:

Vilken är historien bakom Domaine des Chanssaud?

Det sägs att en nunna från familjen tillsammans med de andra systrarna från klostret gömde sig och tog skydd av fastigheten under den franska revolutionen. En annan minnesvärd period är då vinlusen slog till mot odlingen som vid så många andra vingårdar i Europa, och när den första AOC-märkningen kom 1929.

Vad är speciellt med Domaine des Chanssaud?

Domaine des Chanssaud är en speciell vingård att besöka eftersom många av synintrycken vittnar om förgångna tider. Bland annat finns den rejäla vinkällaren med tjocka väggar och traditionell stil kvar, och andra egenheter som spiraltrappor, brödugnar och kalkstenshandfat utgör tillsammans ett vackert visuellt synintryck.

Vad odlade man på Domaine des Chanssaud före 1987?

Fram tills 1987 odlade man förutom vin även körsbär och oliver.

Vilka druvtyper används för att producera viner med märkningen Châteauneuf-du-Papes?

De viner som har märkningen Châteauneuf-du-Papes är röda och vita och är baserade på följande druvtyper: clairette, syrah, mourvèdre, cinsault och grenache.

Vilken typ av jordmån finns på Domaine des Chanssaud?

Jordmånen består av röd lera och rundad kvarts från Rhônefloden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.