Jag glömmer aldrig den första Cranks restaurangen på 60-talet som låg på Carnaby Street i London. Cranks var ett varumärke och kanske det första av sitt slag som stod för vegetarisk och hälsosam mat. Vegetarisk mat var ju inte ett vanligt inslag i restaurangvärlden på den tiden och vegetarianer vallfärdade i princip direkt till Cranks, så fort de klivit av planet och satt ner foten på engelsk mark. Ingen annan restaurang har nog gjort lika mycket som Cranks för att sprida den vegetariska drömmen.
Det är klart att man hade ganska mycket sallader, men de var färgglada med massor av olika grönsaker, så långt ifrån de trötta salladsbladen som man kunde komma. På buffén fanns härliga kombinationer med krispiga gröna rätter, enastående gott matbröd och smarriga efterrätter. Cranks blev förstås en succé och snart öppnades restauranger över hela England och även en restaurang i Danmark.
När ägarna blev gamla såldes Cranks till Guinness men tyvärr kunde man inte hålla den entusiastiska kvaliteten och restaurangkedjan började tackla av. Under några år bytte man ägare lika ofta som man byter strumpor. Idag finns restaurangen fortfarande kvar men säljer fryst färdigmat.
Under guldåren på 60- och 70-talet publicerades några trevliga kokböcker med populära Cranks recept. Ett av dessa recept var deras urläckra och berömda potatispaj. Vad hindrar dig att dela pajen med några tunna skivor rostbiff, om du vill? Nedan finns receptet! Vi dricker gärna ett mustigt smakrikt rött vin till denna paj.
Forester Estate Cabernet Sauvignon | 6486 | 179 kr | Australien, Margaret River
I internationella prestigetävlingar har Forester Cabernet Sauvignon vunnit både guld- och silvermedaljer och på så sätt satt ett markant avtryck i vinvärlden. Trots att Forster Estate startades av familjen McKay först 2002, har man redan utmärkt sig med sina viner och i synnerhet fått mycket positiv uppmärksamhet internationellt för sin gedigna vinportfölj.
Vinet finns förstås i ordinarie sortimentet på Systemet. Trevlig blandning för här finns främst Cabernet Sauvignon blandat med lite Cabernet Franc och Petit Verdot. Om du letar efter en vacker, fruktig och stilren klassisk Cabernet så är detta smakrika vin verkligen ett givet val. Man ger gärna detta vin alla plus: välstrukturerat, balanserat, nyanserat med härlig fatkaraktär och lång trevlig eftersmak.
Potatispaj
Du gör alltihopa i en rund form med löstagbar botten.
Koka c:a 1 kg mjölig oskalad potatis. Den ska inte vara mjuk utan lite hård med mjuk kärna. Låt rinna av och kallna, ställ kallt i någon timme.
Dra sedan av skalet och skiva potatisen. Vill du inte göra egen pajdeg så kan du använda en färdig.
Klä formen med pajdeg.
- Bred ut ett lager med potatis.
- Skär tunna skivor av 2 rödlökar.
- Lägg på lite rödlök, några svarta oliver (gärna med kärna) och soltorkade tomater som du skurit i tunna strimlor.
- Hacka lite vitlök och strö över.
- Salta, peppra och eventuellt lite kajennpeppar om du vill. Strö över lite muskotnöt.
Nytt lager: börja om från 1.
När du gjort 2 eventuellt 3 lager, beroende på din form gör du en äggstanning genom att vispa ihop 1 ägg och 2 dl vispgrädde. Häll över pajen.
Riv lite god ost som du själv gillar och strö över. In i ugnen på 180° i c:a 45 minuter. Testa gärna att potatisen är mjuk med en sticka.
Ser pajen ut att bli bränd så täck med folie sista stunden. Garnera med några dillkvistar och oliver.