Smakrika rätter kräver smakrika viner, och varför inte välja den mustigaste, kryddigaste och djupaste varianten av dem alla? Syrah, eller shiraz som den kallas i Australien, är en druva med ursprung i norra Rhônedalen i Frankrike. Druvan ger ett mörkrött vin med smak av mörka frukter och bär som plommon och björnbär. Övriga smaker kan vara lakrits, kakao, lagerblad, örter och kryddor.

Syrah är en populär och tålig druva som blandas väl med andra druvsorter. Förutom syrah från Rhônedalen är shirazviner från australiensiska Barbarossa Valley omåttligt populära och högkvalitativa. Druvan odlas också i Sydafrika, USA, Chile och Argentina.

Även om denna vintyp främst beskrivs som djup, mustig och kryddig finns det även lättare varianter för den som önskar. Ska du servera smakrika rätter av fågel kan du välja en lättare variant av syrah.
Här kommer några rekommendationer på syrah/shirazviner som passar bra till årstidens middagar.

  • Crozes-Hermitage (Frankrike)
  • Réserve de la Condamine (Frankrike)
  • Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz (Australien)
  • Maycas del Limari Reserva Syrah (Chile)

Förutom när det kommer djupheten olika syrah/shirazviner ha helt olika karaktärer, precis som de flesta andra druvtyper. Dessa olikheter beror på en rad olika faktorer som odlingsplats, klimatförhållanden, vinifieringsprocess, lagring osv. Om man jämför australiensiska shiraz med franska syrahviner kan man generellt säga att de australiensiska är mer fruktiga till smaken medan de franska mer sträva och komplexa. Denna vintyp kan alltså faktiskt passa de flesta smaklökar.

Vinjournalen.se rekomenderar

Välj syrah till vinterns mustiga rätter

Välj syrah till vinterns mustiga rätterFaktarutaRelaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy