Hem » Vin Skola » Experten tipsar: Söta viner och Portviner
Vin Skola

Experten tipsar: Söta viner och Portviner

man-tasting-wine-in-cellar - Vinjournalen.se

Douro River Valley utsågs officiellt till ”Port” vingård-regionen under sjuttonhundratalet och täcker ett område på cirka 2590 km². Av detta enorma område används endast 15 procent att odla vindruvor som används för att producera portviner. Vintrarna i Dourodalen har ett rykte om att vara mycket kalla och somrarna kan mycket väl få en temperatur på över trettio grader.

Mot bakgrund av detta måste vinstockarna som odlas här, vara mycket beständiga att uthärda sådana extrema förhållanden. De druvsorter som planteras i vingårdarna i Douro inkluderar Alvarelhao, Bastardo, Tinta Barroca, Mourisco, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cao och Tinta Francisca. Alla dessa druvor har sedan länge bevisat sin förmåga att motstå extrema klimat och ändå ge enastående viner.

Även om dessa, och flera andra druvsorter, används i tillverkningen av portviner bör vinet stärkas genom tillsatser av Aguardente; en neutral druvsprit som används för att stoppa jäsningen i precis rätt tid. Denna process stoppar inte bara jäsningsprocessen, den lämnar även mycket restsocker i vinet och hjälper till att stärka det eller öka alkoholhalten. När jäsningen är klar, lagras dessa söta viner sedan i fat, förvarade i källare eller grottor.

Namnet Portvin är ett direkt resultat av det faktum att dessa viner, under artonhundratalet, skeppades från hamnstaden Porto där de levererades till många andra länder i Europa. Idag på grund av installationen av ett antal kraftverksdammar på floden Douro levereras nu portvinerna på många andra sätt, bland annat med tankbil.

Det finns två grundläggande stilar av dessa söta viner, det första är de viner som åldras i glasflaskor i stället för i fat. Dessa viner har noll exponering för luft i en process som kallas reduktivt åldrande. De bleknas mycket långsamt och resulterar i söta viner som har lägre tannin nivåer och är mycket lena i smak. Den andra typen är fatlagrad, med mer exponering för syre och en snabbare reduktionshastighet, dessa viner är mer trögflytande i konsistensen.

Portviner tenderar att vara mycket sötare, med en högre alkoholhalt än vad du hittar i de flesta ”icke starkviner”, de har också en högre alkoholhalt och en tyngre smak. De är främst dessertviner men i många delar av Europa, kan de även serveras till aperitifer och används av den brittiska militären att skåla drottningen.

Sammanfattning

Portvinsregionen i Spanien grundades först 1756 och anses vara den tredje äldsta skyddade vinregionen i världen, efter Tokaj-Hegyalja i Ungern och den äldsta Chianti i Italien som grundades år 1730. Portviner har sitt namn från hamnstaden Porto, där i århundraden alla portviner skeppades till resten av Europa. Portviner är traditionellt mycket söta viner i rödvinsort och serveras oftast som dessertviner eller på kvällen, eftersom det är ett starkvin har de en betydligt högre nivå av alkohol än vanliga bordsviner.
Det finns över hundra olika sorters druvor som används i produktionen av portviner, de som odlas i Douro River Valley är mycket härdiga på grund av de extrema klimat som upplevs här. Portviner är traditionellt mycket söta, men görs nu i en mängd olika sötma-nivåer från mycket torr. I Europa tillåts endast de söta viner som kommer från Portugal märkas Porto eller Port, i USA kan viner som betecknas som ”Port” komma från var som helst.

Frågor och svar:

Vilka druvsorter används i produktionen av portviner i Douro River Valley?

Alvarelhao, Bastardo, Tinta Barroca, Mourisco, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cao och Tinta Francisca.

Varför måste vinstockarna som odlas i Douro River Valley vara mycket beständiga?

På grund av de extrema klimatförhållandena med mycket kalla vintrar och varma somrar.

Vad är Aguardente och hur används det i produktionen av portviner?

Aguardente är en neutral druvsprit som används för att stoppa jäsningen i precis rätt tid. Det hjälper till att stärka vinet eller öka alkoholhalten.

Vad är skillnaden mellan de två grundläggande stilarna av portviner?

Den ena stilen åldras i glasflaskor och har noll exponering för luft, medan den andra stilen är fatlagrad och har mer exponering för syre.

Varifrån kommer namnet Portvin?

Namnet kommer från hamnstaden Porto där portvinerna skeppades från under artonhundratalet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Övrigt vin - Castiôn Moscato d'Asti artikel nummer 787301 från producenten San Martino di Soave Ernesto från området Italien - Vinjournalen.se
Castiôn Moscato d’Asti
Pris:115 :-
Artikel nr:787301
Smak blommig, fläder, lime, päron, gröna äpplen, druvtypisk, vit persika
Arom fläder, gröna äpplen, lime, päron, vit persika, blommig, druvtypisk
Färg gul, ljus
Mat som passar
dessert
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorMuscatAlkohol5.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
8 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.