Hem » Vin Fakta » Portvin – Ett starkvin från Portugal

Portvin – Ett starkvin från Portugal

portvin-fat-i-en-kallare

Även fast många länder och vingårdar som producerar starkvin, är, enligt EU-lagstiftningen, de som tillverkats i Portugal de enda som har rätt att märkas som Portviner, ingen annanstans är det tillåtet att använda namnet. Det finns många mycket viktiga faktorer som går in i skapandet av Portviner av vilka några är konstitutiva, medan andra kräver ingripande av vinmakaren.

Grunderna i Portvinframställning

Eftersom portviner lagras på träfat, utvecklar dessa signaturer av fruktig smak under åldrandet. Under denna tid utvecklar också portvinerna sina aromer, som tenderar att vara av frukt, bröd, kryddor och naturligtvis det trä de åldras i. Som fallet med de flesta andra former av vin tenderar åldrandet att bidra till att förbättra den totala kontrasten och ge mer komplexa dofter. Några av de äldsta portvinerna tenderar att ha en liten grönaktig nyans.

Under de traditionella portvinsmetoderna är jäsningsprocessen vanligtvis stoppad av tillsatser så som konjak. Det krävs dock mycket mer att välja ett bra portvin än att vara medveten om de fina detaljerna i hur de produceras.

Portviner är annorlunda än de flesta andra Viner

En av de saker som skiljer portviner från alla andra typer av viner är att de alla har betydligt högre alkoholhalt. I själva verket har portvin i genomsnitt en alkoholhalt på mellan 19% och 20% jämfört med de flesta viner som har mellan 12% och 15%. Dessa är också mycket mörkare i färgen och har en tendens att vara mycket söta i smaken, men sötman varierar från ett till ett annat beroende på de olika typerna av portvin och vilken vingård som producerat det.

Det finns ett antal olika klassificeringar av portvin, men en av de viktigaste är skillnaderna mellan hur de är åldrade. Det finns i huvudsak två olika metoder för åldrande av portvin, är en reduktivt åldrande och den andra är oxidativt åldrande. Med reduktivt åldrande förseglas portviner i en lufttät behållare och plomberas så att de aldrig utsätts för luft. Dessa viner är oftast mycket lenare och har lägre nivåer av tanniner.

Med oxidativt åldrande lagras vinet på träfat, oftast gjorda av ek, där de lätt exponeras för luft över tid. De viner gjorda med denna process har en mer trögflytande konsistens och tenderar att vara mycket mer intensiva i smak.

Typer av Portvin

Ruby – De portviner som bär klassificeringen Ruby är bland de yngsta av alla portviner och har en härligt fruktig smak. De åldras under en period på 3-5 år innan de tappas upp på flaska för försäljning. Denna typ av vin åldras med den reduktiva processen och lagras oftast i behållare tillverkade av rostfritt stål eller betong. Dessa tenderar att vara de billigaste av alla portviner och kan hittas relativt lätt.

Tawny – Det finns många olika sorter av Tawny portvin som alla blandas och åldras med oxidationsprocessen. Den högsta nivån av Tawny åldras i träfat i minst sju år, vilket delvis ansvarar för den nötaktiga smaken som dessa portviner är välkända för, dessa kallas för Tawny Wines Reserve Port.

De flesta av de övriga portvinerna tenderar att vara en blandning av flera årgångar. Medelåldern av de viner som använts för att skapa dessa blandningar finns skrivna på etiketten. De portviner som säljs med ålder angiven är oftast tillverkade av flera olika sorters portvin och eftersom de åldrats med oxidationsprocessen i träfat, tenderar de frammana egna unika smaker. Hittar du ett vin som åldrats 20 år i trä får du smaken av ett vin som åldrats just den tidslängden. Den noterade åldersbeteckningen är 10, 20, 30 och sedan 40 eller äldre.

Daterade Portviner – Alla portvin som märkts “dated” måste producerats från en enda årgång snarare än en mängd olika årgångar. Alltså, dagen för den faktiska årgången bör skrivas eftersom alla viner som användts i blandningen är av samma årgång.

Labeled Bottled Vintage – Labeled Bottled Vintage – även kallad LBV – är även dem tillverkade ur en enda årgång. Den stora skillnaden är att dessa portviner enbart är gjorda ur finare blandningar och åldrats i träfat under längre tidsperioder. I de flesta fall buteljeras dessa viner att efter 4-6 års åldrande, vilket ger dem en rik röd färg med en fyllig smak som traditionellt är mycket len. I de flesta fall är dessa viner mer fylliga och jämnare i smak än raka årgångsviner av samma år.

Årgångsviner – De portviner som är av Vintage anses av högsta kvalitet och produceras endast under de allra bästa vinskördarna. De lagras i trä i tre år och jäses oxidativt innan de tappas på flaska för ytterligare åldrande. De flesta av dem spenderar ytterligare 10-30 år åldrandes i flaska där de utvecklar djupa färger och fylliga smaker.Vinmakare justerar nivåerna av sötma under och efter jäsningsprocessen. Du kan köpa portviner i nivåer av sötma inklusive mycket söt, halvsöt, halvtorra och naturligtvis torra och mycket torra.

Vita Portviner – Det finns ett antal vita portviner, medan de flesta portviner tenderar att variera i färg från guld till djupröd, kan vita viner gå från gyllene vit, halmfärgade till blek bärnsten. Ju längre dessa viner åldras, desto mer gyllene färg uppnås. Med tiden får dessa portviner ett liknande utseende som Tawny Portviner.

Frågor och svar:

Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar skapandet av Portviner?

Det finns många faktorer som påverkar skapandet av Portviner, inklusive åldrande på träfat och tillsatser som konjak.

Vad skiljer Portviner från andra typer av viner?

Portviner har en högre alkoholhalt, är mörkare i färgen och har en tendens att vara mycket söta i smaken.

Vilka är de olika typerna av Portvin?

De olika typerna av Portvin inkluderar Ruby, Tawny, Daterade Portviner, Labeled Bottled Vintage och Årgångsviner.

Vad är skillnaden mellan reduktivt och oxidativt åldrande av Portvin?

Reduktivt åldrande sker i en lufttät behållare och ger lenare viner med lägre nivåer av tanniner, medan oxidativt åldrande sker på träfat och ger mer intensiva smaker och en trögflytande konsistens.

Finns det vita Portviner?

Ja, det finns vita Portviner som kan variera i färg från gyllene vit till blek bärnsten och åldras på samma sätt som andra Portviner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.