Experten tipsar: Rött vin till fisk

Ett stramt tanninrikt rött vin till fisk är ingen höjdare, men särskilt om fisken är stekt eller grillad kan ett mjukt och fruktigt vin passa fint.

Valet av rött vin till fisk kan kännas lite motigt, men mid lite vägledning ska det nog gå för sig.

  • I vårt kära grannland Norge har norrmännen sedan länge avnjutit sin torsk med röd Bordeaux.
  • Lätta till medelfylliga mjukt fruktiga röda viner är de som generellt passar bäst med fisk.
  • Det kan rekommenderas att kyla det röda vinet i ca en timme innan det serveras med fisk.
  • Eftersom den magra fisken har en mindre utpräglad fisksmak än den feta varianten är det lättare att kombinera den med olika drycker.

Undrar du över om du kan servera ett vin till laxen? Det går förstås också mycket bra, men här kan du läsa om vilka viner du bör undvika exempelvis tanninrika viner och vilka viner som fungerar alldeles utmärkt.

Rött vin till fisk känns väl inte lika långsökt efter denna information. Eftersom även tillbehören spelar in vid val av rött vin till fisk listar vi några förslag.

  • Med tillbehör som stekt svamp och bacon till stekt sej eller hoki passar ett mjukt och bärigt vin som Beaujolais.
  • En kryddig och mustig Pinot Noir passar bättre med smakrika fiskrätter som grillad tonfisk.
  • Ett svalt rosévin kan avnjutas i kombination med stekt eller grillad mager fisk.

Om du nu är riktigt smart så kan du förstås även vända på steken och välja fisken efter vinet för att det ska smaka extra gott och matchningen ska bli perfekt. Då bör du titta på vilken druva som vinet är producerat av och sedan para ihop det med den fisken som du ska äta. I denna artikel får du tips om vilka fiskrätter som passar till exempel mousserande vin, rosévin, Sangiovese eller Chardonnay.

För att få ut den allra bästa smakupplevelsen ur både fisken och vinet bör du se till att ha några olika druvor du som du vet passar till det du ska äta. I denna artikel får du tips om vilka fiskrätter som passar till följande viner:

  • Champagne, Cava, Prosecco
  • Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio
  • Chardonnay, Viognier, Pinot Gris
  • Marsanne, Riesling, Gewürtztraminer
  • Pinot Noir, Sangiovese, Grenache
  • Roséviner

Att vara öppen för nya smakkombinationer har utökat våra valmöjligheter vid kombination av rött vin till fisk. Valet borde dock styras av sunt förnuft där för robusta röda viner väljs bort och istället lämnar plats för mjuka och bäriga viner.

Vill du läsa mer om hur du kombinerar vin och fisk? 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:A post with the ID $producenter does not exist.

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •