Som med alla mat- och vinkombinationer så finns det inga regler som säger att man måste bjuda på ett specifikt vin till vissa skaldjur. Det är oftast bättre att bara välja ett vin man tycker om istället för vad som rekommenderas. Men det finns såklart vissa kombinationer som är mer lyckade än andra.
Bra att tänka på när man väljer vitt vin till fisk skaldjur:
- Mousserade viner, Cavas och Champagner: Är alla utmärkta val till friterade skaldjur, då vinernas krispighet skär igenom rättens flottighet och förbättrar måltiden.
- Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc: Passar perfekt till lättare fiskar som hälleflundra, flundra, samt musslor och ostron.
- Chardonnay, Pinot Gris, Viognier och Fume Blanc: Dessa fylligare viner är det bästa komplementet till oljigare fiskar som tonfisk, makrill och rätter med feta såser.
När man letar efter det bästa vita vinerna att servera till fisk eller skaldjursrätter, måste man tänka på rättens helhet, och inte bara på fisksorten.
Det är naturligtvis viktigt att matcha vinet till rättens ”kött”, men det måste också passa bra till eventuella såser och andra tillbehör. När man har allt detta i åtanke, är det enkelt att hitta det perfekta vita vinet att servera till fisk och skaldjur.
Vinjournalen Rekommenderar
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Artikelnummer: 3040
Typ: Rött Vin
Land: Italien, Veneto
Alkohol: 13,5 %
Pris: 135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET