Hem » Vin Skola » Finns det ett perfekt vitt vin till fisk och skaldjur?

Finns det ett perfekt vitt vin till fisk och skaldjur?

26_itemthemeimage_4134-jpg - Vinjournalen.se

Som med alla mat- och vinkombinationer så finns det inga regler som säger att man måste bjuda på ett specifikt vin till vissa skaldjur. Det är oftast bättre att bara välja ett vin man tycker om istället för vad som rekommenderas. Men det finns såklart vissa kombinationer som är mer lyckade än andra.

Bra att tänka på när man väljer vitt vin till fisk skaldjur:

  • Mousserade viner, Cavas och Champagner: Är alla utmärkta val till friterade skaldjur, då vinernas krispighet skär igenom rättens flottighet och förbättrar måltiden.
  • Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc: Passar perfekt till lättare fiskar som hälleflundra, flundra, samt musslor och ostron.
  • Chardonnay, Pinot Gris, Viognier och Fume Blanc: Dessa fylligare viner är det bästa komplementet till oljigare fiskar som tonfisk, makrill och rätter med feta såser.

När man letar efter det bästa vita vinerna att servera till fisk eller skaldjursrätter, måste man tänka på rättens helhet, och inte bara på fisksorten.

Det är naturligtvis viktigt att matcha vinet till rättens ”kött”, men det måste också passa bra till eventuella såser och andra tillbehör. När man har allt detta i åtanke, är det enkelt att hitta det perfekta vita vinet att servera till fisk och skaldjur.

Frågor och svar:

Finns det ett specifikt vitt vin som passar till alla sorters fisk och skaldjur?

Nej, det finns ingen regel som säger att man måste bjuda på ett specifikt vin till vissa skaldjur. Det är oftast bättre att välja ett vin man tycker om istället för vad som rekommenderas.

Vilka viner passar bäst till friterade skaldjur?

Mousserade viner, Cavas och Champagner är utmärkta val till friterade skaldjur, då vinernas krispighet skär igenom rättens flottighet och förbättrar måltiden.

Vilka viner passar bäst till lättare fiskar som hälleflundra och musslor?

Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc passar perfekt till lättare fiskar som hälleflundra, flundra, samt musslor och ostron.

Vilka viner passar bäst till oljigare fiskar som tonfisk och makrill?

Chardonnay, Pinot Gris, Viognier och Fume Blanc är fylligare viner som är det bästa komplementet till oljigare fiskar som tonfisk, makrill och rätter med feta såser.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer vitt vin till fisk och skaldjur?

Det är viktigt att tänka på rättens helhet, och inte bara på fisksorten. Vinet måste också passa bra till eventuella såser och andra tillbehör. När man har allt detta i åtanke, är det enkelt att hitta det perfekta vita vinet att servera till fisk och skaldjur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Damana Crianza artikel nummer 9215201 från producenten Bodegas y Viñedos Tábula från området Spanien - Vinjournalen.se
Damana Crianza
Pris:197 :-
Artikel nr:9215201
Smak fat, fruktig, kaffe, kakao, plommon, rostad, vanilj, vinbär
Arom choklad, fatkaraktär, fikon, fruktigt, kaffe, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, rostad, svarta vinbär, vanilj, vinbär
Färg blåröd, mörk
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentTillfälliga sortimentetÅrgång2019DruvorTempranilloAlkohol14,5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.