När skördar man vindruvor?

Man brukar säga att februari till april är de sydliga vingårdarnas skördemånader medan september till november är de nordligas. Mognadstiden varierar mellan olika druvsorter och exakta datum är olika för olika årgångar, och eftersom jordens klimat är mycket varierat finns det alltid någonstans där man skördar druvor varje månad. Vingårdar som ligger nära ekvatorn har generellt ett varmare klimat, vilket kan innebära tidigare skörd. Det man brukar granska innan skörden är följande:

  • Sötma
  • Syrlighet
  • Tanninhalt

Skördens tidpunkt är en av de absolut viktigaste faktorerna när det kommer till vintillverkning. En del erfarna odlare kan ta beslutet genom att helt enkelt bara provsmaka druvorna, medan andra baserar beslutet på mer vetenskapliga fakta. Skalets färg är också ett sätt att avgöra. För gröna druvor gäller till exempel att när skalet börjar gulna ökar sockerhalten.

Genom tiderna har sockerhalten och syran varit de största avgörande faktorerna för när druvorna skördats. I modern tid har olika verktyg och metoder använts för en mer sofistikerad och exakt avvägning medan provsmakning var vanligare förr. Idag har dock andra faktorer såsom tanninnivåerna blivit allt viktigare, men än så länge finns det inga vetenskapliga sätt att mäta detta.

Hade du tänkt besöka några vingårdar vid skörd? Ibland kan besökare få vara med och plocka druvorna (om handplockning används istället för mekanisk vill säga). Detta är ett bra sätt att både erbjuda en hjälpande hand och få uppleva vintillverkning på riktigt.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100gif

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •