När skördar man vindruvor?

Man brukar säga att februari till april är de sydliga vingårdarnas skördemånader medan september till november är de nordligas. Mognadstiden varierar mellan olika druvsorter och exakta datum är olika för olika årgångar, och eftersom jordens klimat är mycket varierat finns det alltid någonstans där man skördar druvor varje månad.

Vinskörden är oerhört viktig. När Italien 2014 hade den sämsta skörden på 50 år, stämde vinproducenterna möte med påven för att be för en god vinskörd året därpå.

Vingårdar som ligger nära ekvatorn har generellt ett varmare klimat, vilket kan innebära tidigare skörd. Det man brukar granska innan skörden är följande:

  • Sötma
  • Syrlighet
  • Tanninhalt

Skördens tidpunkt är en av de absolut viktigaste faktorerna när det kommer till vintillverkning. En del erfarna odlare kan ta beslutet genom att helt enkelt bara provsmaka druvorna, medan andra baserar beslutet på mer vetenskapliga fakta. Skalets färg är också ett sätt att avgöra. För gröna druvor gäller till exempel att när skalet börjar gulna ökar sockerhalten.

Genom tiderna har sockerhalten och syran varit de största avgörande faktorerna för när druvorna skördats. I modern tid har olika verktyg och metoder använts för en mer sofistikerad och exakt avvägning medan provsmakning var vanligare förr. Idag har dock andra faktorer såsom tanninnivåerna blivit allt viktigare, men än så länge finns det inga vetenskapliga sätt att mäta detta.

Många människor att månen har förmågan att påverka hur ett vinsmaker. biodynamiska gårdar sker plantering och skörd på vissa dagar i kalendern för att producera friskare grödor med bättre kvalitet. Man delar då in kalendern i vissa dagar som fruktdagar, rotdagar, blomdagar, bladdagar och man har också märkt att månen faktiskt har en inverkan på vinet och att det smakar olika beroende på när man öppnar vinflaskan.

Hade du tänkt besöka några vingårdar vid skörd? Ibland kan besökare få vara med och plocka druvorna (om handplockning används istället för mekanisk vill säga). Detta är ett bra sätt att både erbjuda en hjälpande hand och få uppleva vintillverkning på riktigt.

 

Lite mer kunskap om druvor hittar du här:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •