Hur bra eller dålig en årgång blir beror främst på klimatet i området. De länder som har omväxlande klimat har ofta även omväxlande kvalitet när det gäller vin. En dålig årgång i Frankrike kan alltså vara utmärkt i Australien eftersom klimaten är helt olika. De allvarligaste hoten för en vinskörd är:

  • Långa vintrar
  • Kyliga somrar
  • Stress före skörden

En vinter som drar ut på tiden och gör våren kortare är ett allvarligt hot mot skörden. Frost, hagel och kyla kan förstöra sköra vinrankor och deras blad, och det tar längre tid för rankorna att utvecklas, vilket resulterar i en ojämn mognad i druvorna. För att det ska bli en bra årgång måste vintern sluta i tid och nederbörden vara begränsad.

För att druvorna ska kunna mogna och skörden bli bra behövs det sol och ett torrt klimat. Det får däremot inte bli för varmt eftersom mognaden då stoppas och frukten torkar och förstörs. Solsken och inget regn under någon månad ger ett optimalt klimat för druvorna att utvecklas.

Innan skörden kan vad som helst hända. Allt från torka, kraftig nederbörd och till och med orkaner har tidigare gjort att skördar som sett ut att bli bra blivit katastrofala. När man planerar en skörd finns det mycket att tänka på, och om man från tidigare erfarenhet räknat med att vädret ska bli på ett visst sätt kan det sluta med att man plockar druvorna vid fel tidpunkt, är underbemannade osv.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy