Hem » Vin Fakta » Varför är vissa årgångar dåliga?

Varför är vissa årgångar dåliga?

Hur bra eller dålig en årgång blir beror främst på klimatet i området. De länder som har omväxlande klimat har ofta även omväxlande kvalitet när det gäller vin. En dålig årgång i Frankrike kan alltså vara utmärkt i Australien eftersom klimaten är helt olika. De allvarligaste hoten för en vinskörd är:

  • Långa vintrar
  • Kyliga somrar
  • Stress före skörden

En vinter som drar ut på tiden och gör våren kortare är ett allvarligt hot mot skörden. Frost, hagel och kyla kan förstöra sköra vinrankor och deras blad, och det tar längre tid för rankorna att utvecklas, vilket resulterar i en ojämn mognad i druvorna. För att det ska bli en bra årgång måste vintern sluta i tid och nederbörden vara begränsad.

För att druvorna ska kunna mogna och skörden bli bra behövs det sol och ett torrt klimat. Det får däremot inte bli för varmt eftersom mognaden då stoppas och frukten torkar och förstörs. Solsken och inget regn under någon månad ger ett optimalt klimat för druvorna att utvecklas.

Innan skörden kan vad som helst hända. Allt från torka, kraftig nederbörd och till och med orkaner har tidigare gjort att skördar som sett ut att bli bra blivit katastrofala. När man planerar en skörd finns det mycket att tänka på, och om man från tidigare erfarenhet räknat med att vädret ska bli på ett visst sätt kan det sluta med att man plockar druvorna vid fel tidpunkt, är underbemannade osv.

Frågor och svar:

Varför kan en dålig årgång i Frankrike vara utmärkt i Australien?

Det beror på att klimaten är helt olika och hur bra eller dålig en årgång blir beror främst på klimatet i området.

Vilka är de allvarligaste hoten för en vinskörd?

Långa vintrar, kyliga somrar och stress före skörden.

Varför är en vinter som drar ut på tiden och gör våren kortare ett allvarligt hot mot skörden?

Det kan förstöra sköra vinrankor och deras blad, och det tar längre tid för rankorna att utvecklas, vilket resulterar i en ojämn mognad i druvorna.

Vilket klimat behövs för att druvorna ska kunna mogna och skörden bli bra?

Sol och ett torrt klimat behövs, men det får inte bli för varmt eftersom mognaden då stoppas och frukten torkar och förstörs.

Vad kan hända innan skörden som kan påverka resultatet?

Allt från torka, kraftig nederbörd och till och med orkaner kan hända och påverka resultatet. Det finns mycket att tänka på när man planerar en skörd och om man från tidigare erfarenhet räknat med att vädret ska bli på ett visst sätt kan det sluta med att man plockar druvorna vid fel tidpunkt, är underbemannade osv.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.