Inget är så kul som att göra ditt första vin helt själv av färska druvor och det finns ingen bättre tid att prova än i början av hösten, när druvor överallt mognar på stockarna. Men var får man tag i druvor och alla utrustning? Och hur gör man egentligen? Vilken druva ska du välja?

Det finns många typer av druvor att välja mellan, om man bor i ett varmt klimat. Berömda europeiska druvor från kända sorter som Chardonnay, Merlot, Zinfandel och Cabernet Sauvignon är att föredra.

Du som bor i ett kallare land kanske inte kan hitta druvor som odlas lokalt. Ett alternativ är att beställa druvor genom din favorit lokala butik för vinprodukter eller från en grossist som har färdiga vinkits. Oavsett vilken typ av druvor du använder är de allmänna teknikerna, utrustningen och ingredienserna desamma.

Steg för att lära sig göra sitt eget vin kan du läsa mer om i länken nedan, men kortfattat handlar det om: 

  • Förberedelse: Lära sig rätt tid att plocka druvorna, hantera dem, tvätta dem och pressa ur saften ur dem.
  • Jäsning: När man låter saften sitta ostört i upp till en månad. Temperaturen måste vara stabil, och varierar på vilket vin som görs.
  • Lagring: Stora vingårdar gör detta på ekfat eller i rostfritt stål. Hemma kan man antingen lagra vinet i ekfat eller i flaskan.

Varje steg är viktigt när man framställer vin av god kvalitet. Tänk på att man måste börja med att skörda och tvätta druvorna korrekt. De flesta hemmavinmakarna köper en druvpress för att få ut saften.

Det finns mycket information för hur man gör vin hemma på nätet. Man kan också köpa vindruvsjuice från vinhandlare på nätet, så att man kan skapa sina egna varianter av kända vinsorter.


Relevanta internationella länkar

Frågor och svar

Hur går tillverkning av vin till?

Vindruvorna skördas och pressas. Sedan får druvsaften jäsa innan vinet lagras och buteljeras.

Varför måste man filtrera vin?

Röda viner tillverkas ofta av hela vindruvan, varför skalet måste filtreras bort före lagringen.

Optimal vin temperatur vid servering?

Vitt vin ska helst hålla en temperatur på 8-10 grader och ett rödvin 16-18 grader. Under jäsningen ombildas druvornas socker till alkohol.

Hur jäser vin? Hur gör man rosé?

Det finns fyra olika sätt, men det är skalet från de röda druvorna som ger rosévinet dess färg.

Vill du veta mer om hur man gör vin?

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy