Hem » Vin Fakta » Hur gör man egentligen Champagne?
Vin Fakta

Hur gör man egentligen Champagne?

produktion_front - Vinjournalen.se

Hos familjeproducenten Gosset i Epernay, den äldsta vingården i Champagne, har man tillverkat viner sedan 1584, då Pierre Gosset startade som vinodlare och gjorde främst röda viner från egna vinstockar. Kungahuset i Frankrike var på den tiden särskilt imponerade av hans viner som gjordes på druvorna Pinot Noir och Chardonnay. Men det var först under 1800-talet som man började tillsätta de idag så berömda bubblorna och lade grunden för gårdens kända Cuvéer.

Snabbmeny för denna artikel

Här producerar man inte Champagne med malolaktisk jäsning med enzymer, tillsättning av bakterier, utan genom traditionell jäsning med jästsvampar. Man kombinera sina viner druvor från flera skördar från flera skördar och får på så sätt fram en mycket personlig aromatisk doft och populär Champagne. Pinot Noir till 40% ofta odlat i området Ambonnay, Chardonnay till 60% kommer från Mesnil / Oger, Cramant och Villers-Marmer.

Att tillverka Champagne är mer komplicerat än att tillverka vin. Den lagras också längre för att få en fin struktur och utpräglad elegant mineralitet, smaker av mogen citrus, apelsin och mandarin med en lång eftersmak av honung och vanilj samt en bra syra.

gosset - Vinjournalen.se

Man kan kombinera denna champagne med så mycket annat än med räkor och skaldjur som ostron och musslor. Smakrika ostar som Parmesan eller Comté, även tryffel, gåslever, efterrätter, kött och fågel blir utmärkta matchningar.

Varför inte prova Gossets Grand Rosé Brut (art nr 7405) som finns i Systembolagets ordinarie sortiment? En ljuvligt rosa-orange och torr Champagne med den typiska friska, brödiga smaken och fruktiga inslag som hallon, vinbär, äpplen och citrus.  Druvor Chardonnay och Pinot Noir. Pris 499 kr .

Johan Hedberg från Matgeek.se  tar oss steg för steg genom produktionen hos Champagnehuset Gosset, från druva till flaska och förklarar varför Champagne kostar lite mer.

Vinjournalens Champagne Tips


champagnemetoden - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-

Bildgalleri – Champagneproduktion

Visste du detta om tillverkning Champagne?

  • Visste du att en fransk munk från klostret HautVillers vid namn Dom Perignon kom på hur man gör champagne år 1693.
  • Visste du att i malolaktiska jästa champagner omvandlar mikroorganismerna som finns naturligt i druvjuice tarte-äppelsyra, som finns i gröna äpplen, till mjuk mjölksyra, som finns i mjölk.
  • Visste du att britterna var de första som uppfann den kraftigare champagne flaskorna som används vid champagnetappning idag.
  • Visste du att fransmännen konsumerar 162,5 miljoner flaskor varje år, eller cirka 52 procent av hela världens champagneproduktion.
  • Visste du att champagnetillverkare på 1800-talet bar metallmasker för att skydda sina ansikten när de hanterade flaskor.

Film om hur du gör Champagne

Frågor och svar

Vad är malolaktisk jäsning?

Alla viner röda som vita genomgår en malolaktisk jäsning som inte på något sätt är obligatoriskt när man gör vin. Egentligen är detta ingen jäsningsprocess utan en omvandling av syror med hjälp av olika bakterier och enzymer, men det betyder att bakterier och enzymer omvandlar spetsiga syran till den mjuka och rundare mjölksyran kallas malolaktisk jäsning. Man kan också välja att traditionell jäsning med jästsvampar.

Hur gör man champagne hemma?

Inte att rekommendera. Det är en lång och utdragen process och den är helt annorlunda än när man gör eget vin. Dessutom behöver man speciella ingredienser som champagnejäst, sulfiter och kaliumsorbat, skapa en vinbas till att börja med vilket inte är sp kringligt men sedan måste man buteljera under tryck, dehydrera, degorging i olika steg för att få bort allt sediment och sedan måste champagnen lagras. Länge under rätt temperaturer. Och nu har vi bara förklarat en övergripande liten del av hela processen.

Vad menas med den traditionella metoden är det samma som champagnemetoden?

Det kallas ibland för den ’klassiska metoden’ (méthode classique), medan den brukade kallas för ’champagnemetoden’. Den ’traditionella metoden’ innebär att det mousserande vinet fått jäsa på flaska, dvs vinet gick igenom sin andra jäsning (för att producera bubblorna) i flaskan där det säljs.

Hur gör man alkoholfri champagne?

Det finns två primära processer för att göra alkoholfritt vin: vakuumdestillation eller omvänd osmos. Båda dessa processer börjar med riktigt alkoholhaltigt vin men slutar med vin som har lite eller ingen alkohol alls.

Vad är ett bra alkoholfritt alternativ till champagne?

Vi har tre favoriter men fler finns på systembolaget!u003cbr/u003eCampo Viejo Sparkling Alcohol Free /nr 1965u003cbr/u003eRichard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs / nr 1915u003cbr/u003eLeitzEins Zwei Zero Sparkling Rosé Alcohol Free/nr 19025

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.