Vad gör att ett vin är kosher? Och varför är det så speciellt?

Judendomen skiljer sig från islam så till vida att man dricker vin till exempelvis högtider, fredagar, ja i stort sätt när andan faller på. Skillnaden: judar hanterar hela processen. Kosherviner framställs, buteljeras, öppnats, hanteras och hälls upp i glas bara av judar.

Allt som äts och dricks måste enligt ortodox judisk tro vara kosher, alltså även vinet. Men att vara kosher kräver en fysisk ren hantering, vilket betyder att all utrustning kring produktionen av vin såsom tankar, stenkrossar och pressar måste vara helt rena och rengöras flera gånger om med moderna rengöringsmetoder som ånga, hett vatten eller till och med blåslampor. Vin har speciella regler och förordningar som är olik annan kosher mat. Alla fat där vinet lagras måste vara helt nya och enbart används för kosher vinframställning. Vinet måste hanteras uteslutande av troende judar. I gamla tider hettades vinet upp, ungefär som när man pastöriserar mjölk. Men idag använder man sig av något som kallas för blixtpastörisering, där vinet, före jäsning, mycket snabbt upphettas till minst 85 grader för att sedan lika snabbt kylas ner igen. Resten av vinframställningsprocessen sker sedan på traditionellt, vanligt sätt och flaskorna märks med en varumärkessymbol från en av världens ortodoxa organisationer, märkt och certifierat av rabbinatet som certifierar mat och vin som kosher. Pålitlig koshercertifiering i USA är antingen märkt med O.U. eller O.K.

Vad kommer det här med koshervin ifrån? Ordet “kosher” betyder ”rätt”. Den korta förklaringen är att för i tiden offrade hedningar vin till sin gudar och man tvingade då judarna att symboliskt hälla vinet på marken. För att inte förväxla denna hedniska ritual och den judiska tron, så trädde kosherlagarna kring vinet i kraft för att säkerställa dess absoluta helighet och renlighet. Så för att undvika risken att en jude skulle dricka vin som associerade till någon form a avgudadyrkan, beslutades man att det bästa var att koka viner, så att det kan serveras till en jude eller en icke-jude. Alla viner i Israel är dock inte koshertillverkade.

 

Frågor och svar

Får judar dricka alkohol?

Ja, judar får dricka alkohol, men allt som äts och dricks måste enligt ortodox judisk tro vara kosher, även vinet.

Vad är kosher vin?

Kosher kräver en fysisk ren hantering, vilket betyder att all utrustning kring produktionen av vin såsom tankar, stenkrossar och pressar måste vara helt rena och rengöras flera gånger om med moderna rengöringsmetoder. Judar hanterar hela processen av vinproduktionen för att det ska vara kosher. koshervin framställs, buteljeras, öppnats, hanteras och hälls upp i glas bara av judar.

Finns det kosher alkohol?

Ja, det finns det. För att vara kosher måste det följa specifika kosher regler för renlighet. Judendom alkohol är helt ok men precis som kosher mat behöver det vara koshervin. Det finns även kosher öl.

Var kan man köpa koshervin?

Du kan köpa kosher vin systembolaget eller online.

Vad kommer ordet koshervin ifrån?

Ordet “kosher” betyder ”rätt” och den korta förklaringen till varför det kallas för det, är att för i tiden offrade hedningar vin till sin gudar och då tvingades judarna att symboliskt hälla vinet på marken.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy