Hem » Vin Skola » Vad är koshervin?

Vad är koshervin?

Vad gör att ett vin är kosher? Och varför är det så speciellt?

Judendomen skiljer sig från islam så till vida att man dricker vin till exempelvis högtider, fredagar, ja i stort sätt när andan faller på. Skillnaden: judar hanterar hela processen. Kosherviner framställs, buteljeras, öppnats, hanteras och hälls upp i glas bara av judar.

Allt som äts och dricks måste enligt ortodox judisk tro vara kosher, alltså även vinet. Men att vara kosher kräver en fysisk ren hantering, vilket betyder att all utrustning kring produktionen av vin såsom tankar, stenkrossar och pressar måste vara helt rena och rengöras flera gånger om med moderna rengöringsmetoder som ånga, hett vatten eller till och med blåslampor. Vin har speciella regler och förordningar som är olik annan kosher mat. Alla fat där vinet lagras måste vara helt nya och enbart används för kosher vinframställning. Vinet måste hanteras uteslutande av troende judar. I gamla tider hettades vinet upp, ungefär som när man pastöriserar mjölk. Men idag använder man sig av något som kallas för blixtpastörisering, där vinet, före jäsning, mycket snabbt upphettas till minst 85 grader för att sedan lika snabbt kylas ner igen. Resten av vinframställningsprocessen sker sedan på traditionellt, vanligt sätt och flaskorna märks med en varumärkessymbol från en av världens ortodoxa organisationer, märkt och certifierat av rabbinatet som certifierar mat och vin som kosher. Pålitlig koshercertifiering i USA är antingen märkt med O.U. eller O.K.

Vad kommer det här med koshervin ifrån? Ordet “kosher” betyder ”rätt”. Den korta förklaringen är att för i tiden offrade hedningar vin till sin gudar och man tvingade då judarna att symboliskt hälla vinet på marken. För att inte förväxla denna hedniska ritual och den judiska tron, så trädde kosherlagarna kring vinet i kraft för att säkerställa dess absoluta helighet och renlighet. Så för att undvika risken att en jude skulle dricka vin som associerade till någon form a avgudadyrkan, beslutades man att det bästa var att koka viner, så att det kan serveras till en jude eller en icke-jude. Alla viner i Israel är dock inte koshertillverkade.

Frågor och svar:

Vad gör att ett vin är kosher?

För att vara kosher måste vinet hanteras av judar och alla utrustningar och fat som används måste vara helt rena och nya. Vinet måste också pastöriseras innan jäsning och certifieras av rabbinatet som kosher.

Varför är det så speciellt att ha koshervin?

För judar är det viktigt att allt de äter och dricker är kosher, vilket innebär att det är fysiskt rent och hanterat av judar. Koshervin är en del av den judiska traditionen och används vid högtider och andra tillfällen.

Vilka regler och förordningar gäller för koshervin?

Koshervin måste hanteras av judar och all utrustning och fat måste vara helt rena och nya. Vinet måste pastöriseras innan jäsning och certifieras av rabbinatet som kosher. Flaskorna märks också med en varumärkessymbol från en av världens ortodoxa organisationer.

Varför pastöriseras koshervin?

För att undvika risken att en jude skulle dricka vin som associerade till någon form av avgudadyrkan, beslutades det att det bästa var att koka viner, så att det kan serveras till en jude eller en icke-jude.

Är alla viner i Israel koshertillverkade?

Nej, alla viner i Israel är inte koshertillverkade. Det beror på vem som hanterar vinet och om det uppfyller alla krav för att vara kosher.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat, kanel, kryddigt, plommon, russin, vanilj
Arom fatkaraktär, fruktigt, kanel, körsbär, kryddig, russin, salvia
Färg röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.