Vita viner från Rioja

En komplett och uppdaterad vinguide för Vitt vin från Rioja

Kul att du hittat hit! Vår vinguide är under uppbyggnad och kommer att vara klar inom kort.

Rioja är en spännande vinregion i Spanien. Vår vinguide om Vitt vin från Rioja hjälper dig som konsument att lätt kunna hitta information om Vita Rioja viner som säljs via Systembolaget på den svenska marknaden. Du kan även läsa artiklar som berör ämnet Rioja Vita viner samt lätt hitta länkar till de främsta vinproducenter och vinimportörer av Vita viner från Rioja.

Filter

Filters

 

Vita Viner från Rioja

Rioja är en av Spaniens mest kända vinregioner, belägen i norra Spanien längs floden Ebro. Regionen är indelad i tre delar Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Druvorna som odlas i regionen inkluderar Tempranillo, Garnacha och Graciano, vilka används för att producera Rioja-viner som kan variera från unga och fruktiga till mogna och strukturerade.

Tips – Vår Vinguide för Vita viner från Rioja

Vanliga frågor om Vita Viner från Rioja
 • Vad kännetecknar vitt vin från Rioja, Spanien?

  Vitt vin från Rioja kännetecknas av sin friskhet, balanserade syra och eleganta smak, samt en mångfald av smaker beroende på druvsort, terroir och lagringsmetoder.

 • Vilka är de vanligaste druvorna för vitt vin i Rioja?

  Den vanligaste druvan för vitt vin i Rioja är Viura, även känd som Macabeo. Andra druvor som används är Malvasía, Garnacha Blanca och Tempranillo Blanco.

 • Hur påverkar Riojas klimat och terroir de vita vinerna?

  Riojas varierande klimat, från Atlantiskt i norr till Medelhavet i söder, samt terroir med kalksten, lera och sandjordar, bidrar till druvornas mognad och vinernas unika karaktär.

 • Vilka maträtter passar bra med vitt vin från Rioja?

  Vita viner från Rioja passar utmärkt med fiskoch skaldjursrätter, tapas, sallader, risotto och milda ostar, tack vare deras friskhet och balanserade syra.

 • Vilken lagringspotential har vitt vin från Rioja?

  Många vita viner från Rioja kan avnjutas unga och fräscha, men vissa högkvalitativa viner, särskilt de som har lagrats på ekfat, kan lagras i flera år för att utveckla komplexa smaker och aromer.