Så tillverkas vin (steg för steg)
Att tillverka vin är ett urgammalt hantverk och genom tiderna har teknik och metoder utvecklats. Idag gör vintillverkarna på ungefär samma sätt, förutom att vissa processer skräddarsys för vinet i fråga. Här kommer en guide över hur tillverkningen går till från och med skörd till buteljeringen av vinet:
- Druvorna plockas
- Druvorna krossas
- Druvsatsen jäses
- Vinet lagras
- Vinet buteljeras
På de flesta vingårdar plockas de vita druvorna före de röda. Druvorna plockas antingen för hand eller med hjälp av maskiner, och även tidpunkten för skörden kan vara olika. I vissa länder är det till exempel mycket varmt på dagen, och därför väljer man att plocka på natten. Man vill också plocka druvan när den har precis rätt mängd socker.
Vid nästa steg tar man separerar man druvorna från klasen, oftast med hjälp av en speciell maskin. Man ser också över kvaliteten och rensar ut eventuellt dåliga druvor. Efter detta ska druvorna krossas och bli till druvmust. Man pressar ur saften och tar bort skal, kärnor och stjälkar om druvorna är vita. När det gäller röda druvor brukar man låta skalen jäsa med musten.
Under jäsningen konverteras druvornas socker till alkohol. Här finns det olika metoder att tillämpa såsom att tillsätta olika sorters jäst. Man kan också välja om man vill behålla druvskalen eller inte under jäsningen när det gäller röda viner.
Lagringsstadiet är kanske det som varierar allra mest mellan olika viner och producenter. Man kan välja om man vill lagra vinet under allt mellan några månader till flera år. Man måste dessutom besluta sig för om man ska använda ståltankar eller ekfat, om de ska vara nya eller gamla, franska eller amerikanska etc.
Till sist när vinmakaren känner att vinet är redo att hällas upp på flaska så gör man det helt enkelt. Vita viner buteljeras ofta efter några månader medan röda generellt kräver 18-24 månader.