Hur vet man om ett vin är lagringsdugligt?
Om du vill börja lagra viner finns det en del du behöver veta om temperatur, hur vinerna ska förvaras osv. Men det viktigaste av allt är kanske att veta vilka viner som går att lagra överhuvudtaget. Även om det inte finns någon exakt vetenskap som avgör detta finns det fyra grundfaktorer som spelar in:
- Syra
- Alkoholhalt
- Tanniner
- Sockerhalt
Syrliga viner brukar i regel ha längre hållbarhet. När vinet mognar försvinner syrligheten allteftersom. Därför får viner som har låg syra redan från början svårt att klara sig i det långa loppet.
Om vinet har en hög alkoholhalt (detta gäller inte viner med tillsatt alkohol) har det en tendens att få en alltmer vinägeraktig smak med tiden. Därför kan man generellt säga att ju lägre alkoholhalt, desto längre hållbarhet. Gå helst inte under 13,5 % för att vara på den säkra sidan. Förstärkta viner är dock de mest lagringsdugliga av dem alla, även om de ligger på 17-20 %.
När det gäller tanniner är de med hög andel mer lagringsdugliga än de med låg. Tanniner uppstår vid kontakt med frön och skal från druvorna under vinproduktionen. Ett vin med hög tanninhalt tenderar att bli mer balanserat med tiden då tanninerna försvinner alltmer. Därför är det viktigt att de finns där från början, precis som syran.
De mest lagringsdugliga vinerna tenderar att ha en högre andel socker. Detta tar man inte alltid hänsyn till eftersom det är populärt att lagra torrare viner, men dessertviner som portvin och sherry är de som håller sig allra längst.