Snabbmeny för denna artikel
- Hur man förvarar vin optimalt?
- Vinjournalens tips på vin att lagra
- Olika tider för lagring
- Och sedan har vi Champagne
- Bildgalleri – Att Förvara vin
- Frågor och svar
Hur man förvarar vin optimalt?
För det första ska oöppnade vinflaskor alltid förvaras i mörker eller svag belysning. Solens UV-strålar och andra starka ljuskällor påverkar vinet och ger det en dålig lukt. En del flaskor har inbyggt UV-skydd, men om inte så är det bäst att lagring sker utom solljus. Har du ingen vinkällare eller annan passande plats för dina viner kan du helt enkelt förvara dem i en låda, ett skafferi eller genom att linda tyg runtom.
Vidare bör du tänka på hur flaskan är återförsluten. När det gäller flaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.
Olika tider för lagring
Sist, men inte minst, är det viktigt att tänka på hur länge vinet lagras. Lagringstiden för röda viner är oftast mellan 2 och 10 år, medan 2 till 3 år räcker för vita. När du väl har öppnat vinet finns det också en del riktlinjer för hur det bör förvaras för att inte bli förstört:
- Vita viner bör förvaras mörkt och svalt. I brist på andra förvaringsmöjligheter kan man utnyttja kylskåpet. Där håller det sig i god form i 3 till 5 dagar.
- Röda viner kan förvaras utanför kylen, så länge det sker på en mörk plats och korken sitter i. Viner behåller då sin kvalitet i några dagar.
Och sedan har vi Champagne
Champagne bör lagras liggande, då den är försluten med naturkork som i stående läge torkar upp, krymper och släpper in luft. Lagra till rätt temperatur: temperaturintervall för champagne är 10 till 12 grader. Övre/undre gräns för förvaring: 7 till 15 grader. Servering: Ung champagne – 8 grader, årgångschampagne mellan 12 och 14 grader. Man kan alltså förvara champagner vid samma temperatur som sina övriga viner. Vinkällaren eller vinskåpet bör också ha en luftfuktighet på runt 75%, så att korken inte skadas. Platsen där Champagnen lagras bör vara sval, mörk, vibrationsfri och fuktig.
Bildgalleri – Att Förvara vin
Vill du lagra dina egna viner? Läs våra tips här: