Hur man förvarar vin optimalt?
För det första ska oöppnade vinflaskor alltid förvaras i mörker eller svag belysning. Solens UV-strålar och andra starka ljuskällor påverkar vinet och ger det en dålig lukt. En del flaskor har inbyggt UV-skydd, men om inte så är det bäst att lagring sker utom solljus. Har du ingen vinkällare eller annan passande plats för dina viner kan du helt enkelt förvara dem i en låda, ett skafferi eller genom att linda tyg runtom.
Vidare bör du tänka på hur flaskan är återförsluten. När det gäller flaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.
Vinjournalens tips på vin att lagra
La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.
Frankrike | Bordeaux | Art 5491 | Chateau Malescot St Exupery | 369:-
Olika tider för lagring
Sist, men inte minst, är det viktigt att tänka på hur länge vinet lagras. Lagringstiden för röda viner är oftast mellan 2 och 10 år, medan 2 till 3 år räcker för vita. När du väl har öppnat vinet finns det också en del riktlinjer för hur det bör förvaras för att inte bli förstört:
- Vita viner bör förvaras mörkt och svalt. I brist på andra förvaringsmöjligheter kan man utnyttja kylskåpet. Där håller det sig i god form i 3 till 5 dagar.
- Röda viner kan förvaras utanför kylen, så länge det sker på en mörk plats och korken sitter i. Viner behåller då sin kvalitet i några dagar.
Och sedan har vi Champagne
Champagne bör lagras liggande, då den är försluten med naturkork som i stående läge torkar upp, krymper och släpper in luft. Lagra till rätt temperatur: temperaturintervall för champagne är 10 till 12 grader. Övre/undre gräns för förvaring: 7 till 15 grader. Servering: Ung champagne – 8 grader, årgångschampagne mellan 12 och 14 grader. Man kan alltså förvara champagner vid samma temperatur som sina övriga viner. Vinkällaren eller vinskåpet bör också ha en luftfuktighet på runt 75%, så att korken inte skadas. Platsen där Champagnen lagras bör vara sval, mörk, vibrationsfri och fuktig.
Frågor och svar
- Hur ska man förvara vin?
Ska man spara vin för att drickas inom 3 år behöver man inte tänka för mycket på hur man förvarar vinet, däremot är det optimala att förvara vinet någonstans mörkt & svalt.
- Bör man förvara vin liggande eller stående?
Det beror på hur länge man tänkt förvara vinet, har man tänkt lagra vinet under en längre tid är det bäst att låta vinet vila liggandes så att korken inte torkar ut. Ska man däremot dricka vinet inom något år spelar det inte så stor roll.
- Kan man förvara vin i kylskåp?
Man kan absolut förvara vin i kylskåp, har man däremot tänkt lagra vinet under flera år är det bättre att hitta en sval och mörk plats då vibrationerna från kylskåpet långsiktigt kan skada vinet.
- Bästa sättet att förvara rödvin?
Ska man förvara vin för att drickas inom 3 år behöver man inte tänka för mycket på hur man förvarar vinet, däremot är det optimala att förvara vinet någonstans mörkt & svalt.
- Kan man förvara rödvin i kylen?
Ska man förvara vin för att drickas inom 3 år behöver man inte tänka för mycket på hur man förvarar vinet, däremot är det optimala att förvara vinet någonstans mörkt & svalt.
Vill du lagra dina egna viner? Läs våra tips här:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
La Dame de Malescot
Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.
Artikelnummer: 5491
Typ: Rött Vin
Land: Bordeaux, Frankrike
Alkohol: 13,5 %
Pris: 349 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET