Hem » Vin Skola » Hur man förvarar vin optimalt

Hur man förvarar vin optimalt

Snabbmeny för denna artikel

Hur man förvarar vin optimalt?

För det första ska oöppnade vinflaskor alltid förvaras i mörker eller svag belysning. Solens UV-strålar och andra starka ljuskällor påverkar vinet och ger det en dålig lukt. En del flaskor har inbyggt UV-skydd, men om inte så är det bäst att lagring sker utom solljus. Har du ingen vinkällare eller annan passande plats för dina viner kan du helt enkelt förvara dem i en låda, ett skafferi eller genom att linda tyg runtom.

Vidare bör du tänka på hur flaskan är återförsluten. När det gäller flaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.

Vinjournalens tips på vin att lagra


La dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Frankrike | Bordeaux | Art 5491 | Chateau Malescot St Exupery | 369:-


Olika tider för lagring

Sist, men inte minst, är det viktigt att tänka på hur länge vinet lagras. Lagringstiden för röda viner är oftast mellan 2 och 10 år, medan 2 till 3 år räcker för vita. När du väl har öppnat vinet finns det också en del riktlinjer för hur det bör förvaras för att inte bli förstört:

  • Vita viner bör förvaras mörkt och svalt. I brist på andra förvaringsmöjligheter kan man utnyttja kylskåpet. Där håller det sig i god form i 3 till 5 dagar.
  • Röda viner kan förvaras utanför kylen, så länge det sker på en mörk plats och korken sitter i. Viner behåller då sin kvalitet i några dagar.

Och sedan har vi Champagne

Champagne bör lagras liggande, då den är försluten med naturkork som i stående läge torkar upp, krymper och släpper in luft. Lagra till rätt temperatur: temperaturintervall för champagne är 10 till 12 grader. Övre/undre gräns för förvaring: 7 till 15 grader. Servering: Ung champagne – 8 grader, årgångschampagne mellan 12 och 14 grader. Man kan alltså förvara champagner vid samma temperatur som sina övriga viner. Vinkällaren eller vinskåpet bör också ha en luftfuktighet på runt 75%, så att korken inte skadas.  Platsen där Champagnen lagras bör vara sval, mörk, vibrationsfri och fuktig.


Bildgalleri – Att Förvara vin


Vill du lagra dina egna viner? Läs våra tips här: 

Dela med sig:

Frågor och svar

Hur ska man förvara vin?

Ska man spara vin för att dricka det inom 3 år behöver man inte tänka för mycket på hur man förvarar vinet, däremot är det optimalt att förvara vinet någonstans mörkt u0026 svalt. Att förvara vin i rumstemperatur bör undvikas då det kan skada vinet och förkorta hållbarheten. lagra vin temperatur ska inte understiga 10 grader eller överstiga 35 grader men bör optimalt ligga mellan 12-16°C. Förvara vinet mörkt och försök upprätthålla en stabil temperatur med jämn fuktighet på mellan 50 och 80 procent för optimalt resultat.

Bör man förvara vin liggande eller stående?

Det beror på hur länge man tänkt förvara vinet. Har man tänkt lagra vinet under en längre tid är det bäst att låta vinet vila liggandes så att korken inte torkar ut. Ska man däremot dricka vinet inom något år spelar det inte så stor roll.

Kan man lagra vin för kallt?

Man ska undvika att förvara vin en längre tid i en temperatur under 10 grader då det förkortar hållbarheten och kan skada vinet. Man kan förvara vin svalt i kylskåp en kortare tid men om man har tänkt lagra vinet under flera år är det bättre att hitta en sval och mörk plats där temperaturerna inte understiger 10 grader.

Finns det skillnader på att förvara vitt vin och att förvara rött vin?

Om man tänkt förvara rödvin och vitvin för att dricka inom 3 år, finns det inga stora skillnader och då behöver man inte tänka för mycket på hur förvara vin. Du behöver inte lagra alla viner och röda viner är generellt sett mer hållbara än vita viner. Röda viner som är kraftiga, fylliga och med hög fruktsyra passar särskilt bra att lagra. Vita viner med hög syrehalt går också bra att lagra.

Kan man förvara vin i kylskåp?

Man kan absolut förvara vin i kylskåp. Har man däremot tänkt lagra vinet under flera år är det bättre att hitta en sval och mörk plats där fuktigheten och temperaturen håller sig stabil. Vibrationerna från kylskåpet kan långsiktigt även skada vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:369 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, fatkaraktär, kaffe, kakao, komplex, korinter, plommon, rostad, vinbär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta, tobak, vinbär
Färg blåröd, färg, mörk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.