Det är en missuppfattning att alla viner bör lagras i några år. Faktum är att de allra flesta av de viner, 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder. Men en del viner blir bättre med tiden om de mognar. Det säger sig självt att B-I-B viner givetvis inte är producerade för att lagras flera år.


Snabbmeny för denna artikel

Förmodligen är detta den mest vanligaste frågan om vin. De allra flesta “vardagsvinerna” på systemhyllan är viner som faktiskt inte lämpar sig för någon lägre lagring alls och bör drickas omedelbart eller inom några månader.

Det är inte rättvist att säga att dyra viner kan lagras längre. Alla kvalitetsviner är olika eftersom druvorna är olika. Viner från bra årgångar sägs kunna klara en längre lagring. Det verkar också vara så att viner som har en mindre mängd av det naturliga konserveringsmedlet sulfit, inte klarar sig lika länge som andra.

Vinjournalens tips på vin att lagra


La dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Frankrike | Bordeaux | Art. 5491 | Chateau Malescot St Exupery | 369:-


Hur länge kan du lagra vin?

Men om man utgår från enbart druvor så an man kanske göra en grov översikt för att veta om vinet ska drickas direkt, kan lagras en kort tid eller under flera år. Här är några korta rekommendationsförslag för några vanliga viner:

 • Beaujolais – 0-2 år
 • Beaujolais Nouveau – drick direkt
 • Bordeaux – 6-10 år för den röda
 • Bordeaux – 3-7 år för den vita
 • Chardonnay – 0-4 år
 • Zinfandel – 4-9 år för den röda
 • Zinfandel – 0-1 år för den vita
 • Chianti – 0-4 år
 • Merlot – 1-4 år
 • Cabernet Sauvignon – 4-9 år
 • Rioja – 4-9 år

Hur går det med din egen vinkällare? Här är några tips från Francis Gimblett som är sommelier på at The Grand i Brighton och som även skriver och föreläser om viner.


Bildgalleri – Lagra vin

Frågor och svar

Hur länge kan man lagra vin?

Det finns ingen regel för hur länge man kan lagra vin utan det är fler komponenter som spelar roll, ett rött vin med mycket tanniner, hög syra och hög alkoholhalt kan lagras betydligt längre än ett fruktigt rödvin med mindre tanniner och syra som inte bör lagras längre än ca 5 år.

Vad är bästa sättet att lagra rött vin?

Det finns flera faktorer att tänka på när man lagrar vin. Först och främst vill man ha en temperatur som liggers stabilt runt 12°C så att vinet inte genomgår temperaturförändringar, sen är det viktigt att vinet inte utsätts för för mycket ljus eller vibrationer. Det är även bäst att låta vinerna vila liggandes för att undvika att korken torkar ut.

Hur bör man lagra Cabarnet sauvignon?

Vissa exklusivare Cabarnet-viner kan behöva 10-20 år för att nå sin fulla potential och då är det viktigt att vinet lagras i rätt förhållanden. Tänk på att ha en jämn temperatur som inte skiftar för mycket mellan dag/natt och sommar/vinter, helst vill man ha det runt 11-13°C. Det är även viktigt att vinet får vila liggandes på en mörk plats utan vibrationer.

Hur länge kan man lagra vitt vin?

Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.

Kan man lagra alla typer av vin?

Nej, många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år. Vill man lagra vin längre finns det många alternativ men det man bör leta efter är viner med hög strävhet, syra och alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring.


Här är lite tips för att lagra viner hemma:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy