Hem » Vin Skola » Få ut det bästa av bubblet – hur du lagrar champagne
Vin Skola

Få ut det bästa av bubblet – hur du lagrar champagne

champagnekallare - Vinjournalen.se

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt “méthode champenoise” som får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.


Snabbmeny för denna artikel

Hur man förvarar champagne

Ett argument för att lagra champagne är att vinet först med ålder utvecklar sekundära dofter och smaker som honung, hasselnöt och kex. En generell regel är att lagra årgångschampagne under minst 10 år. Olika champagner vinner på att lagras under olika tider, men de bör alltid lagras under samma förhållanden.

  • Champagne bör lagras liggande, då den är försluten med naturkork som i stående läge torkar upp, krymper och släpper in luft.
  • Lagra till rätt temperatur: temperaturintervall för champagne är 10 till 12 grader. Övre/undre gräns för förvaring: 7 till 15 grader. Servering: Ung champagne – 8 grader, årgångschampagne mellan 12 och 14 grader. Man kan alltså förvara champagner vid samma temperatur som sina övriga viner. Vinkällaren eller vinskåpet bör också ha en luftfuktighet på runt 75%, så att korken inte skadas.
  • Platsen där Champagnen lagras bör vara sval, mörk, vibrationsfri och fuktig.

Appassimento-metoden: Koncentrera smaker genom att torka druvor

Vin på torkade druvor representerar en fascinerande och tidstestad teknik inom vinframställning. Amarone della Valpolicella är ett framstående exempel på detta, där metoden kallad Appassimento används. Appassimento, som härstammar från det italienska verbet ‘appassire’, betyder att torka, och det är just denna process som utmärker dessa viner. Druvorna torkas långsamt för att avlägsna vatten, vilket koncentrerar sockerarter, aromämnen och smaker, och ger vinet dess unika och kraftfulla karaktär. Utforska vår fullständiga guide för att upptäcka mer om detta fascinerande vin och lära dig om de olika stilar och tekniker som används i världen över.

Vinjournalens Champagne tips


lagra-champagne - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-


Det är sant att champagne förlorar lite av sina bubblor vid lagring, men i relation till ökningen av njutningsfaktor är denna mindre förlust oviktig. Vid olika typer av champagne gäller olika lagringsrekommendationer, precis som med allt mousserande vin.

  • Blanc de blanc-champagner är bland de mest fylliga och långlivade. Som unga är de trånga och outvecklade, så ge dem 10 plusår att utveckla sin fulla potential.
  • Den mest kända champagnen för lagring är årgångschampagnen. Den borde lagras i minst 10 år för att kunna alstra komplexa dofter och smaker.
  • Champagnehusens préstigecuvées är gjorda på de finaste och dyraste druvorna från de bästa vingårdslägena (vanligtvis premier cru eller grand cru). De är de bästa som görs och de borde lagras i minst 15 år.

Följer du ovan nämnda tips står inget i vägen för en exceptionell champagneupplevelse med finare bubblor, en mer intensiv doft och smak samt en eftersmak som varar länge.


Bildgalleri – Champagne lagring 


Lär dig lite mer om mousserande vin och champagne:

Dela med sig:

Frågor och svar

u003cstrongu003eu003cemu003eKan man lagra champagne?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDe flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Svalt, mörkt och utan temperaturskillnader.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eKan man förvara champagne i kylskåp?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eMan kan absolut förvara champagne i kylen, har man däremot tänkt lagra det under flera års tid är det bättre att lagra champagnen någonstans svalt och mörkt utan vibrationer som kylskåp ger ifrån sig.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eKan man lagra champagne stående?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDet beror på hur länge man tänkt lagra champagnen, har man tänkt lagra under en längre tid är det bäst att låta champagnen vila liggandes så att korken inte torkar ut. Ska man däremot dricka champagnen inom några år spelar det inte så stor roll.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eHur länge kan man lagra champagne?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDe flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Svalt, mörkt och utan temperaturskillnader.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eBlir all champagne bättre med ålder?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDe flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Ska du spara champagne rekommenderar vi att lagra en lite bättre champagne i vinkällare eller att dricka en standard-champagne inom 5-10 år.u003c/emu003e

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.