Här är de italienska mousserande vinerna

Italien tillverkar mousserande viner som liknar äkta Champagne till karaktären. Det finns alltså en hel del riktiga godbitar, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka när man väljer. Vi går igenom de olika huvudtyperna av mousserande vin som kommer från Italien:

  • Prosecco
  • Metodo Classico
  • Lambrusco
  • Asti Spumante

Prosecco är den perfekta partydrycken: Bubblig, fruktig och frisk. Denna typ av vin dricks ungt – ju senare årgång desto bättre. Prosecco är namnet på både druvan och området vinerna tillverkas i (i Veneto, nordvästra Italien). Den absolut bästa Proseccon sägs tillverkas i underregionen Valdobbiadene. Har flaskan dessutom märkningen Prosecco Superiore har du kommit över ett av världens bästa exemplar. Karaktären är torr (dock något sötare än Champagne) och bjuder ofta på smaker som blommor, vanilj och persika.

Metodo Classico refererar till en särskild framställningsmetod. Vinerna som blir till enligt denna metod är mycket lika Champagne och Cava-viner. Den främsta skillnaden i jämförelse med Champagne är att den italienska varianten kan ha en något rikare karaktär då odlingsområdena ofta är varmare än Frankrikes motsvarighet. Friska, bubbliga viner med smak av bröd och citrus är vad man kan vänta sig av Metodo Classico-viner från till exempel Lombardiet, Trento, Piedmont och Toscana.

Lambrusco är precis som Prosecco både namnet på en druva och på ett vinområde. Detta område ligger i Emilia-Romagna, och här tillverkas torra ölliknande viner. Lambrusco ansågs länge tillhöra den yngre och mindre belevade generationen, men idag har drycken fått en mer sofistikerad stämpel, bland annat på grund av den torra, något beska och jästiga karaktär.

Asti Spumante tillverkas på druvan Moscati och är ett av Italiens sötaste mousserande viner. Päron, honung och persika är några av aromerna i detta vin som passar allra bäst till söta desserter.

Asti Frizzante heter även Asti Moscato och har lägre kaloriinnehåll än sin vinkollega Asti Spumante, så därför har vi den med i egen kategori. Alkoholhalten brukar vanligtvis endast ligga omkring 5,5 vol % medan Spumanten ligger något högre, c:a 75 vol%. Båda vinerna är från regionen Asti i Piemonte men ordet spumante betyder mer tryck i flaskan än en frizznte som är vad vi brukar kalla för pärlande.

Här finns lite mer information om bubbliga viner från Italien:

Frågor och svar:

Vilken region i Italien tillverkar Prosecco?

Prosecco tillverkas i Veneto, nordvästra Italien.

Vad är skillnaden mellan Asti Spumante och Asti Frizzante?

Asti Spumante är sötare och har högre alkoholhalt än Asti Frizzante. Asti Frizzante är också pärlande medan Spumanten har mer tryck i flaskan.

Vilken region tillverkar Metodo Classico-viner?

Metodo Classico-viner tillverkas i regioner som Lombardiet, Trento, Piedmont och Toscana.

Vad är karaktären för Lambrusco-viner?

Lambrusco-viner har en torr, något besk och jästig karaktär.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Prosecco?

Prosecco har oftast smaker av blommor, vanilj och persika.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.