Här är de italienska mousserande vinerna

Italien tillverkar mousserande viner som liknar äkta Champagne till karaktären. Det finns alltså en hel del riktiga godbitar, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka när man väljer. Vi går igenom de olika huvudtyperna av mousserande vin som kommer från Italien:

  • Prosecco
  • Metodo Classico
  • Lambrusco
  • Asti Spumante

Prosecco är den perfekta partydrycken: Bubblig, fruktig och frisk. Denna typ av vin dricks ungt – ju senare årgång desto bättre. Prosecco är namnet på både druvan och området vinerna tillverkas i (i Veneto, nordvästra Italien). Den absolut bästa Proseccon sägs tillverkas i underregionen Valdobbiadene. Har flaskan dessutom märkningen Prosecco Superiore har du kommit över ett av världens bästa exemplar. Karaktären är torr (dock något sötare än Champagne) och bjuder ofta på smaker som blommor, vanilj och persika.

Metodo Classico refererar till en särskild framställningsmetod. Vinerna som blir till enligt denna metod är mycket lika Champagne och Cava-viner. Den främsta skillnaden i jämförelse med Champagne är att den italienska varianten kan ha en något rikare karaktär då odlingsområdena ofta är varmare än Frankrikes motsvarighet. Friska, bubbliga viner med smak av bröd och citrus är vad man kan vänta sig av Metodo Classico-viner från till exempel Lombardiet, Trento, Piedmont och Toscana.

Lambrusco är precis som Prosecco både namnet på en druva och på ett vinområde. Detta område ligger i Emilia-Romagna, och här tillverkas torra ölliknande viner. Lambrusco ansågs länge tillhöra den yngre och mindre belevade generationen, men idag har drycken fått en mer sofistikerad stämpel, bland annat på grund av den torra, något beska och jästiga karaktär.

Asti Spumante tillverkas på druvan Moscati och är ett av Italiens sötaste mousserande viner. Päron, honung och persika är några av aromerna i detta vin som passar allra bäst till söta desserter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100gif

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •