Italien tillverkar mousserande viner som liknar äkta Champagne till karaktären. Det finns alltså en hel del riktiga godbitar, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka när man väljer. Vi går igenom de olika huvudtyperna av mousserande vin som kommer från Italien:

  • Prosecco
  • Metodo Classico
  • Lambrusco
  • Asti Spumante

Prosecco är den perfekta partydrycken: Bubblig, fruktig och frisk. Denna typ av vin dricks ungt – ju senare årgång desto bättre. Prosecco är namnet på både druvan och området vinerna tillverkas i (i Veneto, nordvästra Italien). Den absolut bästa Proseccon sägs tillverkas i underregionen Valdobbiadene. Har flaskan dessutom märkningen Prosecco Superiore har du kommit över ett av världens bästa exemplar. Karaktären är torr (dock något sötare än Champagne) och bjuder ofta på smaker som blommor, vanilj och persika.

Metodo Classico refererar till en särskild framställningsmetod. Vinerna som blir till enligt denna metod är mycket lika Champagne och Cava-viner. Den främsta skillnaden i jämförelse med Champagne är att den italienska varianten kan ha en något rikare karaktär då odlingsområdena ofta är varmare än Frankrikes motsvarighet. Friska, bubbliga viner med smak av bröd och citrus är vad man kan vänta sig av Metodo Classico-viner från till exempel Lombardiet, Trento, Piedmont och Toscana.

Lambrusco är precis som Prosecco både namnet på en druva och på ett vinområde. Detta område ligger i Emilia-Romagna, och här tillverkas torra ölliknande viner. Lambrusco ansågs länge tillhöra den yngre och mindre belevade generationen, men idag har drycken fått en mer sofistikerad stämpel, bland annat på grund av den torra, något beska och jästiga karaktär.

Asti Spumante tillverkas på druvan Moscati och är ett av Italiens sötaste mousserande viner. Päron, honung och persika är några av aromerna i detta vin som passar allra bäst till söta desserter.

Asti Frizzante heter även Asti Moscato och har lägre kaloriinnehåll än sin vinkollega Asti Spumante, så därför har vi den med i egen kategori. Alkoholhalten brukar vanligtvis endast ligga omkring 5,5 vol % medan Spumanten ligger något högre, c:a 75 vol%. Båda vinerna är från regionen Asti i Piemonte men ordet spumante betyder mer tryck i flaskan än en frizznte som är vad vi brukar kalla för pärlande.

 

Här finns lite mer information om bubbliga viner från Italien:

Frågor och svar

Produceras det italienskt mousserande vin?

Ja, det finns många typer av mousserende italiensk vin. Den prpuläraste och mest kända varianten man kan kalla för
italiensk champagne är det mousserende italiensk vin Prosecco.

Vad finns det för italiensk bubbel?

De vanligaste typerna av italienskt bubbel är Prosecco, Metodo Classico, Lambrusco, Asti Spumante.

Vad är en mousserande Italien Prosecco?

Prosecco är ett mousserat vin som man kan kalla för champagne Italien. Det kommer från en bubblig vinort i italien i Veneto, som är beläget i nordvästra delen av landet.

Vad är italiensk bubbel?

Det är mousserande vin italien så som Prosecco, Metodo Classico, Lambrusco, Asti Spumante.

Vad är Prosecco?

Prosecco är namnet på både druvan och området vinerna tillverkas i. Det är den perfekta partydrycken, med bubblig sprudlande karaktär.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy