Visst är både champagne och rödvin svårslagna favoriter som aldrig kan ersättas. Men tar du det bästa från båda världarna – bubblorna och syrligheten från champagne och den mustigt jordiga fruktkaraktären från rödvin – kan det utan tvekan bli en succé. Lambrusco är både en svalkande räddare i nöden på sommarfesten och en utsökt följeslagare till en hel del olika maträtter, och låt dig inte luras av det dåliga ryktet, för drycken håller på att göra en stor comeback. Och vill du haka på trenden bör du leta efter följande italienska ursprungsområden:

  • Emilia
  • Piedmonte
  • Trentino

Namnet lambrusco avser både druvan och drycken. Det är en blå druva som även inbegriper olika arter som marani och salamino. Lambrusco går att hitta i olika kvaliteter och prisklasser, och de lägre tros vara orsaken till dryckens dåliga rykte.

lambrusco-vin-flaska

De finare varianterna kännetecknas ofta med en del gemensamma karaktärsdrag. För det första har en bra lambrusco ofta en fruktig jordgubbssmak. Den har inga påträngande tanniner och skummar friskt i munnen. Även en viss jordighet är något som gärna skymtar fram.

Det olika DOC-vinerna av lambruscotyp är följande: Lambrusco Rossi Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Reggiano och Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Dessa olika typer kan vara allt från torra till söta och röda till rosé.

Hittar du rätt Lambrusco är detta garanterat en dryck du kommer att börja dricka och uppskatta lika mycket som italienarna som har för vana att njuta av ett glas bubbel i både tid och otid.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy