Ring in det nya året med en pärlande Lambrusco

Att dricka röda mousserande Lambrusco vid nyår är en gammal tradition i vindistriktet Emilia, där det speciella lambruscovinet är känt för sin torra och lätt pärlande karaktär. Denna prisvärda Lambrusco passar både som gemytlig välkomstaperitif, trevligt sällskapsvin eller bara ett extra läckert vin till buffén. Se på färgen på vinet, som inger en den där speciella festkänslan. Föredrar du att dricka ett lätt vin så är detta vinet för dig med sina endast 9,5 % Vol.

Producenten, Cantina di Carpi e Sorbara i Modena, är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet och äger idag 6 fabriker där fem ägnar sig åt pressning och en åt att tappa vinerna. Förra året sålde man hela 2.300.000 flaskor Lambrusco runt om i världen och allra populärast är förstås det röda pärlande vinet som produceras av Ancellottadruvan. Framgången för Lambrusco har lett till att området fått den prestigefyllda PDO statusen.

Det som utmärker den musserande Lambruscon är att den framställs enligt charmatmetoden, vilket betyder att vinet först jäses på traditionellt sätt med skalkontakt och sedan får en andra jäsning genom att tillsätta ojäst must. Därefter försluts det i ståltankar för att på så sätt få upp kolsyran. Efter ett tag görs en snabb pastörisering för att förhindra en överjäsning. Klart!

Carpi Lambrusco di Modena är ett festligt, pärlande vin som är mörkt lilarött i färgen och har en uppfriskande och skön syra. Smaken är initialt söt och fruktig men stramas upp betydligt av det torra bärssyrliga avslutet som har inslag av körsbär, blåbär och skogshallon. Vinet serveras gärna lite avkylt, sådär runt 12 C, och blir då en väldigt tilltalande, frisk vinfläkt till nyårsbuffén som också passar utmärkt till mat med lite hetta.

Frågor och svar:

Vilken tradition är det att dricka röda mousserande Lambrusco vid nyår?

Det är en gammal tradition i vindistriktet Emilia.

Vad är Cantina di Carpi e Sorbara?

Det är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet.

Hur många flaskor Lambrusco sålde Cantina di Carpi e Sorbara förra året?

De sålde hela 2.300.000 flaskor runt om i världen.

Vilken druva används för att producera det röda pärlande vinet?

Ancellottadruvan används för att producera det röda pärlande vinet.

Vilken metod används för att framställa den musserande Lambruscon?

Den framställs enligt charmatmetoden, vilket betyder att vinet först jäses på traditionellt sätt med skalkontakt och sedan får en andra jäsning genom att tillsätta ojäst must.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.