Hem » Vin Tips » Bubbliga, friska och populära Prosecco

Bubbliga, friska och populära Prosecco

26_itemthemeimage_5108-jpg - Vinjournalen.se

Prosecco är lite speciell, eftersom den skiljer dig från övriga mousserande viner och Champagne. Mycket likt Champagne, är det ett mousserande vin men som framställs i regionen Veneto i nordöstra Italien och då främst i omkring städerna Valdobbiadene, Conegliano, and Asolo. Prosecco fizzante är svagt bubblande som spumante är den kraftigt bubblande. Många anser att de mindre och långsammare bubblorna är bättre och finare. Kanske för att ett frizzante oftast är lite billigare än ett spumante. Skillnaden mellan spumante and frizzante är inte särskilt stor. Det handlar om 2,5 och 3 bars tryck inuti en oöppnad flaska. Alla Prosecco viner görs till 85% av druvan Glera, som tidigare hette Prosecco. Resterande 15% kan bestå av exempelvis lokala druvor som Verdiso, Bianchetta Trevigiana, och Perera men också av Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Nero. Prosecco är övervägande torr och frisk och kan ha karaktär av blommor, vanilj och persika. Prosecco framställs enligt Charmatmetoden och med två jäsningar, socker samt jäst, i ståltankar som inte får hålla mer än 20° och lagras 18-24 månader innan det fylls på flaska. I motsats till Champagne sker sen den andra jäsningen i flaskan och under lagringen.

Många konsumenter är i allmänhet omedvetna om kvalitetsskillnaderna mellan DOC och DOCG viner och nöjer sig ofta med att det står Prosecco på etiketten. Sedan juli 2009 har namnet “Prosecco” reglerats och skyddas enligt DOC klassificeringen (se relaterade artiklar på sidan) för att se till att dessa viner endast från de angivna områdena i nordöstra Italien. Märkningen Prosecco Superiore står för ytterligare en klass av mer överlägsen Prosecco.

Prosecco DOC täcker in tre typer: vanligt Prosecco, lätt mousserande Prosecco Frizzante och det ihärdigt bubblande Prosecco Spumante. DOC lagarna omsluter för närvarande inte den rosa Prosecco Rosato.
Om det nu är så stora likheter Champagne och Prosecco, villa är då skillnaderna? Man kan främst se tre skillnader:

  • Champagne framställs endast i regionen Champagne i Frankrike. Prosecco framställs endast i regionen Veneto i Italien.
  • Champagne görs bara av tre druvor i valfri kombination: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Prosecco är tillverkad av en italiensk druva som heter Glera.
  • Generellt är Champagnen torr, medan Prosecco är något sötare.
  • Prosecco jäser i ett kar av rostfritt stål, vilket gör tillverkningen snabbare och vinet billigare än Champagne.

Frågor och svar:

Varifrån kommer Prosecco och vilka städer är mest kända för att producera det?

Prosecco kommer från regionen Veneto i nordöstra Italien och framställs främst i städerna Valdobbiadene, Conegliano och Asolo.

Vilken druva används för att göra Prosecco och hur mycket av vinet består av den?

Prosecco görs till 85% av druvan Glera, som tidigare hette Prosecco. Resterande 15% kan bestå av exempelvis lokala druvor som Verdiso, Bianchetta Trevigiana och Perera, men också av Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Nero.

Vilken är den största skillnaden mellan Prosecco och Champagne?

Den största skillnaden mellan Prosecco och Champagne är att Champagne framställs endast i regionen Champagne i Frankrike, medan Prosecco framställs endast i regionen Veneto i Italien. Dessutom görs Champagne bara av tre druvor i valfri kombination: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, medan Prosecco är tillverkad av en italiensk druva som heter Glera.

Vilken är den vanligaste typen av Prosecco och vad är skillnaden mellan de två huvudtyperna?

Den vanligaste typen av Prosecco är Spumante, som är kraftigt bubblande. Den andra typen är Frizzante, som är svagt bubblande. Skillnaden mellan dem är trycket inuti flaskan, där Spumante har högre tryck än Frizzante.

Vilken är den högsta kvalitetsklassen av Prosecco och vad innebär det?

Den högsta kvalitetsklassen av Prosecco är Prosecco Superiore, som står för en mer överlägsen Prosecco. Namnet “Prosecco” skyddas enligt DOC klassificeringen för att se till att dessa viner endast kommer från de angivna områdena i nordöstra Italien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.