Vet du skillnaden mellan champagne och mousserande vin?

Bubblor. Korken poppar. Glitter i glaset. Nej, det handlarinte om mousserande: Prosecco, Cava, Spumante. Nu handlar det om världens populäraste bubbel: nämligen Champagnen. Det finns inget som går upp mot att ploppa en flaska Champagne för att fira något speciellt eller på en fest. (Psst! En del dricker faktiskt inget annat!) Och ibland spelar det ingen roll att Champagnen är lite dyrare eller – mycket dyrare! Priset är ditt val och idag finns det många prisvärda och goda Champagner att välja emellan.

För att klara champagne-provet måste vinerna möta de mycket hårda kraven från AOC-regelverket. En del av skillnaden mellan de två vinsorterna är hur de framställs och hur de kolsyras. Champagneviner genomgår en andra jäsningsperiod. Det är under denna tid som de får naturlig kolsyra.

Krav för att klara Champagne-provet:

  • Måste komma från Champagneregionen i Frankrike.
  • Måste framställas med Méthode Traditionelle.
  • Måste göras på Chardonnaydruvor.

Mousserade viner, å andra sidan, kolsyras på samma sätt som läskedrycker. De genomgår bara en jäsningsprocess. För att få bubblor låter man injicera dessa viner med kolsyra. Detta skapar bubblor, men en expert kan alltid märka skillnaden.

Oavsett vad vanliga vindrickare må säga så är det en definitiv skillnad i smaken också. I ett test av mousserande viner vs. Champagne märker experter att champagner har en mycket lättare och krispigare smak. De får också smak från det område de kommer ifrån, till skillnad från mousserade viner.

Lite mer om Méthode Traditionelle:

Nu handlar det om två jäsningar. När jäsningen utförs i två steg, plockas druvor tidigt för basvinet för att uppnå låg alkohol och en typisk surt eller torrt basvin med låg alkohol på sådär 10-11%. Juicen samfermentera därefter.

En andra jäsning av basvinet sker i samma flaska som du köper men då har man tillsatt bland annat odlad aktiv jäst som stimulerar att sockret stiger och även då alkoholen med c:a 1.5%. Vinet lagras sedan ”sur lie” under en längre period. En cuvée lagras i 10 år.

 

Här hittar du fler tips som handlar om Champagne:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lacourte Godbillon

Denna rosé champagne har en härlig ljus- laxrosa färg, med en intensiv doft av röda fruktaromer (svarta vinbär och smultron). Champagnen har en riklig smak av röda frukter samt en viss sötma och en frisk och elegant eftersmak.

Artikelnummer: 7611

Typ: Champagne, Rosé Vin, Vin

Producent:Lacourte-Godbillon

Land: Champagne, Frankrike (Champagne)

Alkohol:12 %

Pris:275 Kr.

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •