Hem » Vin Skola » Vet du skillnaden mellan champagne och mousserande vin?
Vin Skola

Vet du skillnaden mellan champagne och mousserande vin?

26_itemthemeimage_4194-jpg - Vinjournalen.se

Bubblor. Korken poppar. Glitter i glaset. Nej, det handlar inte om mousserande: Prosecco, Cava, Spumante. Nu handlar det om världens populäraste bubbel: nämligen Champagnen. Det finns inget som går upp mot att ploppa en flaska Champagne för att fira något speciellt eller på en fest. (Psst! En del dricker faktiskt inget annat!) Och ibland spelar det ingen roll att Champagnen är lite dyrare eller – mycket dyrare! Priset är ditt val och idag finns det många prisvärda och goda Champagner att välja emellan.

För att klara champagne-provet måste vinerna möta de mycket hårda kraven från AOC-regelverket. En del av skillnaden mellan de två vinsorterna är hur de framställs och hur de kolsyras. Champagneviner genomgår en andra jäsningsperiod. Det är under denna tid som de får naturlig kolsyra.

Snabbmeny för denna artikel

Krav för att klara Champagne-provet:

  • Måste komma från Champagneregionen i Frankrike.
  • Måste framställas med Méthode Traditionelle.
  • Måste göras på Chardonnaydruvor.

Mousserade viner, å andra sidan, kolsyras på samma sätt som läskedrycker. De genomgår bara en jäsningsprocess. För att få bubblor låter man injicera dessa viner med kolsyra. Detta skapar bubblor, men en expert kan alltid märka skillnaden.

Oavsett vad vanliga vindrickare må säga så är det en definitiv skillnad i smaken också. I ett test av mousserande viner vs. Champagne märker experter att champagner har en mycket lättare och krispigare smak. De får också smak från det område de kommer ifrån, till skillnad från mousserade viner.

Lite mer om Méthode Traditionelle:

Nu handlar det om två jäsningar. När jäsningen utförs i två steg, plockas druvor tidigt för basvinet för att uppnå låg alkohol och en typisk surt eller torrt basvin med låg alkohol på sådär 10-11%. Juicen samfermentera därefter.

En andra jäsning av basvinet sker i samma flaska som du köper men då har man tillsatt bland annat odlad aktiv jäst som stimulerar att sockret stiger och även då alkoholen med c:a 1.5%. Vinet lagras sedan “sur lie” under en längre period.

Vinjournalens Champagne Tips


mousserande-vin - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-


Bildgalleri – Skillnader Champagne och Mousserande

Visste du detta om Champagne och Mousserande?

  • Visste du att skillnaden mellan champagne och mousserande vin är produktionsmetoden och regionen. Champagne är givetvist ett mousserande vin, men även från just regionen Champagne.
  • Visste du att de mest kända franska mousserande vinerna är Blanquette de Limoux, Crémants de Loire, Bourgogne, Alsace och Bordeaux, samt Crémant du Jura, Clairette de Die och Saumur brut. Förutom Champagne vill säga.
  • Visste du att crémant är ett mousserande vin som framställs enligt champagnemetoden, men att det bara lagras i 9 månader i stället för de minst 12 månader som krävs för champagne (samt inte kommer från Champagne).
  • Visste du att champagne är ett vin som tillhör den mousserande familjen, till skillnad från stilla viner.
  • Visste du att bubblorna i champagne är koldioxidbubblor, den berömda CO2.

Film Skillnad champagne och mousserande vin

Här hittar du fler tips som handlar om Champagne:

Frågor och svar 

Hur får mousserande viner sina bubblor?

Champagne måste få sekundär jäsning, processen som tillför bubblor till vin, sker alltså i flaskan och man kallar för champagnemetoden och man tillsätter en blandning av jäst, vin och socker till det stilla basvinet. Processen frigör koldioxid, vilket gör vinet bubbligt. Men man kan också göra andra typer av musserande och helt enkelt tillsätta kolsyra.

Innehåller champagne endast vita druvor?

Man kan använda sju sorts druvor, både vita och röda druvor för att blanda champagne. Vita druvor Chardonnay, Petite Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Fromenteau och de röda druvorna är Pinot Noir och Pinot Meunier.

Varför har inte alla champagner ett årtal?

De flesta vanliga och prisvänliga champagner är icke-vintage (Non-Vintage) och druvmusten kommer då från flera årgångar för att skapa en specifik smakprofil. En vintage champagne som har ett årtal innehåller druvor från bara en skörd. Liksom vanliga vinflaskor betecknar årgången då skördeåret. Vintage champagner dyker bara upp under de bästa åren.

Är det egentligen en så stor skillnad på mousserande viner och champagne?

Alla champagner är mousserande viner, är inte alla mousserande viner champagne.u003cbr/u003eDet är stor skillnad på champagne och andra mousserande viner. Champagne måste komma från regionen Champagne i Frankrike, på samma sätt måste Prosecco kommer från regionen Veneto i Italien. Edan har champagne en tidskrävande och svår tillverkningsprocess om man jämför med vad andra mousserande viner har.

Hur länge kan jag spara/lagra ett mousserande vin?

Det är ganska svårt att rekommendera en tidsgräns för mousserande viner eftersom det beror på vin, lagringsförhållanden, kork m.m. Generellt kan man säga att en flaska mousserande helst inte ska drickas mer än 6 månader efter köpet. Mousserande viner utvecklas inte som stilla viner. De bir inte bättre om man lagrar dem länge och mousserande viner att förlora både sitt brus och sin fräschör med tiden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.