Hem » Vin Fakta » Var kommer bubblorna i Champagne från?

Var kommer bubblorna i Champagne från?

Mousserande viner kan förhöja oändligt många maträtter, och en del av framgången inom detta område beror på bubblorna som numera ses som smakkomponenter istället för bara något ”festligt”. Men var kommer bubblorna ifrån? Hur tillverkas mousserande viner?


Snabbmeny för denna artikel

Det finns fyra huvudmetoder för att skapa bubblor i Champagne:

  • Den klassiska metoden (Méthode Traditionelle)
  • Charmat/Martinotti-metoden
  • Tankmetoden
  • Kolsyrametoden

Den sistnämnda används framför allt bland billigare viner och går ut på att man helt enkelt tillsätter kolsyra till druvsatsen, ungefär som när man tillverkar läsk. Viner som tillverkats på detta sätt är oftast billiga.

Vinjournalens Champagne tips


Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-


Hur man skapar bubblor i champagne

För de andra metoderna gäller att man tillsätter man jäst och socker till druvsatsen, och när jästen ”äter upp” sockret (vilket sker i försluten miljö) bildas koldioxid. Eftersom koldioxiden inte har någonstans att ta vägen bildas ett tryck som gör att kolsyra skapas. Efter detta gör man en andra jäsning som sker på flaska eller på tank. Som namnet antyder är det när man använder tankmetoden som en tank används för den andra jäsningen. Denna metod har två steg till som går ut på att man gör satsen klar och genomskinlig för att sedan buteljera drycken.

Klassisk Champagnemetod

Den klassiska metoden och Charmat/Martinotti-metoden har några ytterligare steg. Efter den andra jäsningen låter man vinet fermenteras i flaska tillsammans med bottensatsen. Sedan sållar ut och tar bort bottensatsen. Detta är det sista obligatoriska steget innan buteljering för den traditionella metoden. När det gäller tankmetoden låter man konsolidera i tanken innan man slutligen buteljerar vinet.

De dyrare mousserande vinerna tillverkas oftast med antingen den traditionella eller Charmat/Martinotti-metoden. Alla olika metoder har sina för- och nackdelar och skapar olika sorters bubblor.


Bildgalleri – Champagne bubblor

Frågor och svar

Hur högt tryck i en flaska Champagne?

Trycket i champagne är väldigt högt och ligger mellan 5-6 bar, i jämförelse ligger ett bildäck på ca 2,5 bar.

Varför är det bubblor i Champagne?

När man tillsätter jäst eller socker till druvsatsen, så äter jästen upp sockret och bildar koldioxid. Eftersom koldioziden inte har någonstans att ta vägen bildas ett tryck som gör att kolsyra skapas.

Vilken process gör man Champagne på?

Processen för Champagne går ut på att man först framställer vinet som ett basvin sen buteljerar vinet och tillsätter jäst och låter vinet jäsa en andra gång på flaska och det är här bubblorna skapas.

Vad är charmat metoden?

Charmatmetoden, även kallad tankmetoden är en metod som används fär att framställa mouserande vin som t.ex prosecco.

Här kan du läsa mer om Champagne:

Dela med sig:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.