Mousserande viner kan förhöja oändligt många maträtter, och en del av framgången inom detta område beror på bubblorna som numera ses som smakkomponenter istället för bara något ”festligt”. Men var kommer bubblorna ifrån? Hur tillverkas mousserande viner? Det finns fyra huvudmetoder för denna process:
- Den klassiska metoden (Méthode Traditionelle)
- Charmat/Martinotti-metoden
- Tankmetoden
- Kolsyrametoden
Den sistnämnda används framför allt bland billigare viner och går ut på att man helt enkelt tillsätter kolsyra till druvsatsen, ungefär som när man tillverkar läsk. Viner som tillverkats på detta sätt är oftast billiga.
För de andra metoderna gäller att man tillsätter man jäst och socker till druvsatsen, och när jästen ”äter upp” sockret (vilket sker i försluten miljö) bildas koldioxid. Eftersom koldioxiden inte har någonstans att ta vägen bildas ett tryck som gör att kolsyra skapas. Efter detta gör man en andra jäsning som sker på flaska eller på tank. Som namnet antyder är det när man använder tankmetoden som en tank används för den andra jäsningen. Denna metod har två steg till som går ut på att man gör satsen klar och genomskinlig för att sedan buteljera drycken.
Den klassiska metoden och Charmat/Martinotti-metoden har några ytterligare steg. Efter den andra jäsningen låter man vinet fermenteras i flaska tillsammans med bottensatsen. Sedan sållar ut och tar bort bottensatsen. Detta är det sista obligatoriska steget innan buteljering för den traditionella metoden. När det gäller tankmetoden låter man konsolidera i tanken innan man slutligen buteljerar vinet.
De dyrare mousserande vinerna tillverkas oftast med antingen den traditionella eller Charmat/Martinotti-metoden. Alla olika metoder har sina för- och nackdelar och skapar olika sorters bubblor.