Champagne är förvisso det klassiska valet när det gäller fester, men om du frågar folk som är i vinbranschen vad deras favoritval är, så får du säkert många gånger svaret Champagne som tillsammans med andra mousserande viner är en höjdare att para ihop med många trevliga maträtter.


Snabbmeny för denna artikel

De klassiska matchningarna mellan Champagne och olika maträtter är förstås fantastiska att börja med, exempelvis ostron och champagne, kaviar och champagne – men vad händer efter att du har uttömt samma gamla slitna kombinationer?

Olika mat till champagne

Det är dags att lite nytt och prova några nya maträtter till Champagnen och särskilt om det inte behöver vara så lyxigt. Förutom Champagne finns det ju också många fantastiska matchningar med mousserande vin som Cava, Prosecco, Moscato d’Asti eller Spumante. Det finns många goda sådana utan att de behöver kosta skjortan. Mousserande viner finns i många olika stilar, både söta och torra och i olika prisklasser.

Experter menar att all slags mat passar till champagne, så förslagen innehåller allt från klassisk mat till nya smakexperiment.

  • Skaldjur och fisk kombineras bäst med en ung och torr champagne.
  • Fågel, kött, gåslever och ost borde istället bör serveras med en torr och mogen champagne.
  • Vid rätter med söta inslag eller rent av desserter, passar en halvtorr till halvsöt champagne.

Vinjournalens Champagne tips


Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-


Det sprudlande vinet går alltså att kombinera med all mat. Det sägs ju att något man gillar i sig självt, även smakar gott i kombination med annat.

Vad sägs om grillad kyckling, Mac’n’Cheese, Ravioli eller en lättare vegorätt?

  • Består en hel måltid av sushi är champagne en utmärkt måltidsdryck.
  • Hummer och räkor är klassisk mat till champagne.
  • Svamp som tillbehör eller huvudingrediens i matträtter passar utmärkt till champagne.
  • Även kyckling tillagad utan olivolja och vinäger smakar utsökt i kombination med champagne.

Kombinationen mat och champagne har alltså inga gränser! Endast det bästa är gott nog!


Bildgalleri – Maträtter till champagne

Frågor och svar

Vad kan ingå i en hel meny till champagne?

Här kan du välja precis vad du vill. Champagne passar lika bra till klassiska rätter som kaviar och ostron som fläsk-, kyckling- eller oxfilé.

Passar kyckling till champagne?

Absolut! Välj en torr och mogen champagne så kommer kycklingrätten att lyfta till nya höjder.

Vilken mat passar till champagne?

All mat passar till champagne. Det viktiga är att du anpassar champagnen till maten och inte tvärtom. Fisk och skaldjur går bra ihop med en torr och ung champagne. Fågel, rött kött och gåslever är bäst till en mogen och torr champagne medan desserter bäst lyfts fram av en halvtorr eller halvsöt champagne.

Kan jag ha champagne till kött?

Champagne passar bra både till rött och vitt kött. Välj gärna en torr och mogen champagne för bästa smakupplevelse.

Går det att använda champagne i matlagning?

Javisst går det! Precis som med andra viner kokar alkoholen bort (och bubblorna) och istället framträder champagnens sötma och tillför maträtten det där lilla extra.

Lite mer läsning om Champagne och mat:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris279 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy